28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: O domácím chlebu a chutích (tak trochu)

Vždycky jsem ráda pekla chleba.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Rgova 16.10.2020 21:56

Světový den chleba. To je hezký. Rodiče někde v odložených knihách našli stařičkou knížku, spisovatele nepamatuju, ale řekla bych, že to byla žena. Vůně chleba se to jmenuje a je to o českých emigrantech v Americe. Odehrává se v druhé polovině 19století a popisuje osudy několika českých rodin, které vícemíně ze zoufalství opustily rakousko-uhersko a pak v dost děsivých jim nezvyklých podmínkách zakládaly hospodářství za mořem. Jídla bylo na rozdíl od života v evropě dost, králíci, ryby, jedlé žáby...všeho hafo, jen nalovit. Chleba i tak zůstal nesmírně důležitý. Spojující. Asi už navždycky mi to slovní spojení vyvolá i vzpomínku na tu knihu. Jo a taky už jsem upekla. Hodně peče táta, tak mám málo kdy důvod, ale jo je to dobrá věc. Upéct vlastní chléb.

M. Crossette 16.10.2020 18:24

Liko, to je náhoda. Zrovna včera jsem masala cast stránek z oblíbených a našla jednu o pečení. Asi jsem si ji uložila proto, že je tam recept na německý chleba s barmorami! Vím, že se do chlebového těsta mohou přidat i brambory, ale nikdy jsem nenašla odvahu to zkusit. Asi proto, že po letech v Am. jsem se po mnoha pokusech naučila dělat dobrý žitný chleba. A protože jsem chleba s br. těstem nikdy nejedla, nechtěla jsem pokoušet osud a případně vše zkazit :-) Jenže, teď je tady tvůj vyzkoušený recept, tak teď určitě vyzkouším. Jen mě překvapuje, že s br. v těstě chleba rychleji tvrdne, myslela bych, že to bude naopak. Já bochníčky( vykynuté v košíčcích) vyklápín na rozpálenou pečící dlaždici, která jim udělá výbornou kůrku. Kůrky miluji, ale když chleby někdy vytáhnu přeci jen trochu přepečený a kůrka je až moc tvrdá, stačí přes chleby(horké na mřížce) položit utěrku a kůrka změkne.

Porůznu a jako změnu jíme (nebo peču) jiné druhy pečiva k snídani. Ale pak se mi nevyhnutelně zasteskne po tom mém,, který se mi nikdy nepřejí. U čerstvého si namažu první krajíc máslem (sádlo na chleba mi nikdy nechutnalo) a posypu čerstvou pažitkou ze zahrady. Úžasná lahoda :-P Další den si pak na krajíce dávám sýr.

O chlebu mám pěknou knížku od Josefa Staňka "Ukrojte si u nás" (vydáno 1989). Text je tam často hodně "socialistický" ale jinak zajímavé čtení. A možná by tě Liko zaujala zmíněná stránka, kterou jsem měla uloženou. Německý chleba s br. je tam myslím v 6. řadě vpravo.

https://www.thespruceeats.com/german-breads-pastries-4162553

Jo a moc se mi líblila tvoje věta : "Tedy od té doby, co jsem se to naučila, což jsou nějaké sedmdesátky minulé stovky předchozího tisíciletí" :-).

Z. Lika 16.10.2020 20:22

Maričko, díky za odkaz. A žulovou dlaždici do plynové trouby jsem si také pořídila, když potřebuji udržet co nejvyšší teplotu. A ty chleby s bramborem tvrdnou rychle jen relativně, mnohem rychleji se sní.

Z. Nelina 16.10.2020 18:23

Bez chuti našeho chleba je těžko žít.

Mám knihu "Vůně chleba" od Mirky van Gils- Slavíkové (vedla s Maršálkem hodnocení v pořadu TV o pečení). Jsou tam uvedeny snad desítky receptů, ledacos jsem vyzkoušela, ale to je tak na změnu, na trvalé pojídání je hold jen ten náš základní recept.

Liko, občas upeču z podobných surovin jak uvádíš, ale míchám pšeničnou, žitnou a trochu celozrnné, ale v pekárně, a chutná mně jen ten den kdy voní po celém domě. Většinou tak činím při náhlé zvýšené spotřebě.

Trvale zůstávám u koupi kvasového chleba, je opravdu výběr.

Z. Lika 16.10.2020 20:24

Teď je opravdu výběr v chlebech, a velmi dobrých, velký. Ale když si ho upeču doma, je tam ta přidaná hodnota ohromné vůně.

Z. Nelina 16.10.2020 20:34

Ano, tu přidanou hodnotu vůně právě oceňuji jen ten den.

Z. Matylda 16.10.2020 17:50

Momentálně chleba nepeču, Mušketýr vozí v pátek BMW chleba. Teda kváskový chleba, co prodávají v autosalonu BMW- cibulový, škvarkový a tak :) je drahý, ale fajn. Tak se snažím na jiných frontách- momentálně suším jabka :)

Z. Lika 16.10.2020 20:24

Chvíli jsem přemýšlela nad značkou chleba BMW - jsem si říkala, sákryš, ti ale pružně expandují :D

Z. Jenny 16.10.2020 17:48

Mňam! Domácí chlebíček. měla bych opět oprášit naši pekárnu. Liko, díky , asi zkusím. R^V

Z. Lika 16.10.2020 20:25

Vůně chleba po celém bydlíku stojí za to. A kór když si samopečení nastavíš na ráno, to je pak probuzení, panečku!

Z. Tečka 16.10.2020 16:56

Tak zatím co jsem si střídavě pročítala diskusi a přitom pátrala po levné domácí pekárně, podívala se mi Vivi na omáčku, kterou jsem postavila na linku, že ji ohřeju, až dovařím knedlíky. No, nadvakrát už to nebude.

Z. Lika 16.10.2020 20:26

Omáčka musela být dobrá ;-) Možná chybělo maso?

E. Beranová 16.10.2020 16:05

naprosto delikátní chleba, houstičky, rohlíky a banketky peče kamarádka, řečená Šárka Jednokočka...letos v březnu-dubnu zásobovala široké spřátelené okolí :-) po ochutnání jejích banketek mi syn položil otázku, proč takhle nadaná pekařka ztrácí čas prací pro nadnárodní společnost a neživí se pečením ;-D

Z. Lika 16.10.2020 20:27

Ano, také si myslím, že šikovný pekař/ka se uživí vždy a všude.

T. Zana 16.10.2020 13:09

Chleba jsem nikdy nezkoušela péct, ale pamatuju si na ten úžasný zážitek, kdy jsem byla s asi čtyřletým synkem (tzn. ještě za totáče) u kamarádky na Bečvě. Tam jezdil pekař - tuším jednou týdně - a vozil něco, co jsem jako stoprocentní Pražák prostě neznala.

Ten první chleba jsem tehdy sež... no, řekněme snědla... prakticky na posezení.

Z. Lika 16.10.2020 20:27

Ano, povedený chleba je možnost sníst velmi rychle. A pokud byl ještě teplý, pak má člověk i vlastní tryskový pohon!

E. Zvolánková 16.10.2020 12:32

No prostě není nad domácí chlebík. Je to jediné pečivo, které si občas ráda dopřeju, ale musí to být jen ten domácí od mého muže;-D. Manžel cca před 20 lety pracoval nějaký čas v pekárně, takže se naučil a tak cca před půl rokem si řekl, že se k tomu vrátí a od té doby jsme ani jednou nekoupili chleba.

Díky, Liko, za další variantuR^

E. Zvolánková 16.10.2020 12:32

No prostě není nad domácí chlebík. Je to jediné pečivo, které si občas ráda dopřeju, ale musí to být jen ten domácí od mého muže;-D. Manžel cca před 20 lety pracoval nějaký čas v pekárně, takže se naučil a tak cca před půl rokem si řekl, že se k tomu vrátí a od té doby jsme ani jednou nekoupili chleba.

Díky, Liko, za další variantuR^

V. Verenková 16.10.2020 12:03

Ozaj,viete,že dnes je deň chleba?

Z. Lika 16.10.2020 12:23

Tak to jsem se hezky trefila. Asi chleba voněl ve vzduchu :-)

Š. Matyášová 16.10.2020 12:46

ahoj Verenko,

vím....VR^

Z. Tečka 16.10.2020 13:59

Jj, připomínala jsem to (dole)...

V. Verenková 16.10.2020 11:20

rokov,takže Milujem tieto piatočné mlsotníky,pretože mi evokujú množstva spomienok z detstva.tak tento:U babičky sa chleba piekol raz za 10 dní.Boli to chleby 3.Dva pecne/okruhle/ 1 dlhý.Museli sme ísť k panu majstrovi pekárovi chleby "opovedať" a dostali sme časenku.Babička chleby pripravili dali do čistej valadinky a potom do slamenej ošatky.My deti sme pripravili lísteček na chleba s naším menom a s babičkou sme išli k p.Zlatohlávkovi-pekárovi.V mojich očiach bol starý a tlstý,stál v jame pred pecou na veľkú lopatu mu babička "sadzali chleba on položil lístok s menom,otvoril dvierka a šup do pece. Zvlášť sa dávali posuchy-my sme dávali 3. Pamätám si to ako dnes,ešte cítim tú báječnú vôňuPo návrate s chlebom ho babička dali na stol,požehnali ho.

Pán Zlatohlávek bol veľmi vážený občan,pred nedávnom som náhodne narazila na jeho hrob.Zomrel len pred nedávnom,mal 90 rokov_na hrobe má k menu napísané pekársky majster

Z. Lika 16.10.2020 12:23

Verenko, moc ráda tě čtu, to je úplná poezie, děkuju.

Z. Tečka 16.10.2020 9:54

Kdykoli jsme byli někde v cizině, jediné, co mi chybělo byl právě náš chleba. Vždycky si vzpomenu na zážitek z návratu z Bulharska, kde jsme jinak jedli úplně přepychově. Nahnali nás po částech do jídeláku, halas, smích, a najednou všechno utichlo. Když jsem se rozhlédla, všichni, fakticky všichni , měli v ruce krajíc a plnou pusu chleba. A to bylo při zpáteční cestě, takže ten chleba už nebyl čerstvý. (Jak už jsem někde psala, já mám raději starší, mě to rozhodně nevadilo.) Nikdy jsme nejezdili s konzervami, ale šiška českého chleba se prostě do kufru vešla. A snědla se do poslední kůrky (já), přesto, že jsme místní kuchyně ochutnávali s nadšením. Asi ten chleba zkusím taky, už jsem nad tím na jaře uvažovala.

No, a dneska je světový den chleba.

Z. Lika 16.10.2020 10:18

Jo jo, náš kapitán taky trvá na několika šiškách chleba, které se na lodi s láskou opečovávají. Teď nevím, jestli jsem už o tom psala... mrknu a když tak poreferuji. Je pěkné, jak nám náš chleba chutná.

Z. Jitur 16.10.2020 9:24

Ahoj, všem! Lído, chleba jsem nikdy nepekla, ale slibuji, že Tvůj recept zkusím. Pamatuji období, kdy pečení chleba doma, bylo v kurzu. No a domnívám se, že v současné době se vrací... ;-)

Z. Lika 16.10.2020 10:17

Jen pamatuj, že to těsto hodně lepí - vodu přidávej opravdu po částech, ať nemáš lívanec, jak píše Yga. I když vynikající lívanec. A moc do těsta nenoř pracičky, musíš s ním pak, při přendavaní na pekáč, pracovat opravdu rychle. Ta chuť za to stojí, kór jestli máš elektrickou troubu. Dej pak vědět :-)

Š. Matyášová 16.10.2020 8:27

kdykoli jsem se vracela z venku, těšila jsem se na chleba s máslem, posolenej a k němu kakao, horký, z vody a tatry kondenzovaný,neslazený...nebo na meltu...to je to doma..vůně chleba a soli...to přitáhne člověka domů....nikde jinde tahle vůně prostě není...VVV

Z. Lika 16.10.2020 9:09

Pro mě býval nejlepší chleba s domácím sádlem a zelenou cibulkou, trochu posolit... Nejlepší odpolední svačina mezi lítáním :-)