28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

DOBROU CHUŤ: Ryby, rybičky!

První rybu jsem chytil někdy v roce 1953, když nás děda kamaráda Ládi Duby učil na Vysočině chytat pstruhy. V potoce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Krátký 15.4.2020 14:09

A naprostý souhlas i k tomu super vybavení těch fešáků chytajících a pouštějících ty krásně ulovené ryby - na youtube.com je toho celá přehlídka - hezký den

J. Lukavsky 15.4.2020 10:06

„pržena ryba“ v Bulharsku jim říkají caca, jsou fantastické a já je požírám s hlavičkou a na ně pivko Arianka... No jednou byl v rádiu pořad o Bulharsku a moc doporučovali tamnější kuchyni s tím, že tam připravují smažené malé mořské rybky a že se to jmenuje tse-tse. No neodolal jsem a napsal to přátelům v Bulharsku a požádal aby to všude opravovali. Škoda, že to teď bude s těmi cestami za hranice všedních dnů komplikované. J.L. end

V. Vlk St 15.4.2020 12:45

Asi jak kde. Já jsem za skoro 50 let jezdění do Bulharska tento výraz neslyšel. Já raději Zagorku ale teď tam mají všude Staropramen

J. Lukavsky 15.4.2020 12:52

Ariana je pivo co se hlásí k české receptuře a tradici. Pivovar založil nějaký Čech, teď mi vypadlo jméno. Zagorka, Pirinsko, Šumensko.... všechno je to pitelné. J.L. end

M. Krátký 15.4.2020 13:43

Asi jste se s tím výrazem musel minout - jezdím do Bulharska taky skoro 50 let ( 7 let jsem tam byl služebně v jednom kuse ) a ca ca je tam známá všude na moři. S pivem je to podobně - musíte se strefit - moc hezký den přeji všem

V. Vlk St 15.4.2020 15:11

No to fakt nevím. Žena je přímo odtamtud a taky to nikdy neslyšela. Třeba je to nějaký rybářský výraz, možné je fšecko, не е вярно ?

J. Karlík 15.4.2020 8:04

Parádní čtení v té pandemii koronavirovych úvah.

L. Písařík 15.4.2020 7:41

Malé ryby se nekuchají, např. sardinky prý???? se nechají před usmrcením několik dnů vytrávit. Když jsem před letý jel vlakem do Rangoonu, pán naproti zakoupil od vlakové prodavačky špíz s pečenými vrabci, taky nebyli kuchaní a chroustal je včetně kostiček, dokonce i lebky - inu - jiný kraj.

Š. Hašek 15.4.2020 9:19

Já jsem malinko cimprlich ....

Manželce se dokonce občas "nelíbilo" .... sedávali jsme na zápraží, podvečer, pohled do sadu ... pod lavičkou chroustala Míca myší hlavičky, co je nachytala odpoledne. Já to bral jako doplněk kosího zpěvu, ženě malinko přestával chutnat i štrůdl.

M. Krátký 15.4.2020 13:47

na chatě na Sázavě jsme měli jeden čas i 4 kočky a furt - zima nezima. A jedna z nich nám nosila ulovené myši vždy ukázat než je sežrala - holky jsou z toho vždy naměko - obzvláště, když z těch myší se táhnou po podlaze ( čerstvě vytřené ) ta jejich střeva a pod čuňárny - hezký den všem

Š. Hašek 15.4.2020 15:04

Jó, život nedigitální! To jsou, panečku, věci!

Minulý týden jsem pozoroval (na chaloupce), jak ještěrka si smlsla na 6cm žížalce. Nijak ji nekousala (není to pes) prostě si ji tam zaživa nasoukala. Cca 23 sekund. Popřál jsem jí šmakhaft a šel jsem si dát frťana hruškovice.

Těžkej život .....

M. Krátký 16.4.2020 8:00

když bylo mojí mladší sestře asi 1,5 až 2 roky tak jsem ji zahlídnul jak jde za naší mámou, která ryla záhon na zeleninu a vybírala čerstvé žížaly a cpala si je do pusy, zavolal jsem na mámu a ta jí ty žížaly začala vyndavat z pusy ale všechny nestihla. Přesto z mé sestry vyrostla krasavice k pohledání - dobré ráno

P. Victorin 15.4.2020 7:06

Dnešní duševní výron autora, jehož textů si jinak obvykle vážím, jsem tentokrát nebyl schopen dočíst. Pouze mne udivilo, že v části, kam až jsem dočetl, adoruje v mouce obalené malé rybičky, opečené s hlavičkami i vnitřnostmi, jako ohromnou kulinářskou atrakci odkudsi z Balkánu a přitom Pražáci "křtění Vltavou", ke kterým patřím, musí zaznamenat, že jde o přesný popis, v pražském Podolí historicky známých tzv. grundlí, které se i dnes vyskytují v jídelníčku některých tamních lidových hospod a okolí...

T. Kohout 15.4.2020 14:53

Grundle - člověk na ně většinou má větší chuť než když je pak jí...

V Turecku u moře dělají malé rybky přímo na grilu, nejprostším způsobem a to je opravdová ňamka.

S rybama se dá kouzlit všelijak. Dnes by mi zachutnala i prostá německá "bismark" kyselá ryba, Bismarckhering.

Š. Hašek 15.4.2020 15:09

Jó!

Občas vidím modernistické pultíky (i v Německu), kde to je prej "Heringbaguette". Staroněmci by je hnali! Bismarck by je hnal!!!!!!!!

Až vodevřou hranice, koupím si jich na týden! Varmuža to neumí, severní Poláci, to už je lepší.

K. Oldřich 15.4.2020 5:51

Kde se dá dnes koupit uzenáč? V metropoli je k dostání jen uzená makrela. Což se má k uzenáči jak kopřiva ku chřestu.

V. Duba 15.4.2020 9:18

Václave,díky za krásnou vzpomínku na mého dědu a naše nádherné prázdniny.Je to už 65let a já obdivuji Tvoji paměť na detaily,zážitky ze školy.Stálo to za... a a další Tvé pamětnické knihy,jsou balsám na starcovu duši! Zdravím Tě srdečně!

V. Vlk St 15.4.2020 12:53

Tak ahoj, a představ si, já ti teď napsal vzpomínku,jak jsme po sobě házeli těma německýma dýkama a protože tam byl napsaný název těch jednotek, tak to nějaký idiot a nebo automat smazal. Už jsme zase jak za bolševika. Kdejaké h o v a d o nám určuje, co smíme psát anebo říkat. Když tak se ozvi přes redakci

V. Vlk St 15.4.2020 15:03

Tak ahoj, a představ si, já ti teď napsal vzpomínku,jak jsme po sobě házeli těma německýma dýkama a protože tam byl napsaný název těch jednotek, tak to nějaký idiot a nebo automat smazal. Už jsme zase jak za bolševika. Kdejaké h o v a d o nám určuje, co smíme psát anebo říkat. Když tak se ozvi přes redakci

Š. Hašek 15.4.2020 9:22

Pane Oldřichu,

já bych to moc nerozlišoval. Pokud to je dobře vošetřený. Uzený ryby, obecně, "to se dá jíst".

P. Staronový 15.4.2020 9:49

"Uzenáč" je sleď, ano. V Tescu nebo Globusu je mívali dost běžně, jak teď, nevím.

T. Kohout 15.4.2020 14:58

Uzený tuňák bývala lahůdka. A vůbec různé uzené ryby, jako pstruh atd.

A jinak: chatka, bývala za babku a vůbec jsme netušili, jakou drahou lahůdku každý víkend baštíme.

Nebo - filety z Islandu, kdysi nejlacinější jídlo. S bramborovou kaší...

Š. Hašek 15.4.2020 15:16

Tak už toho nechte!!!

Jsem na chalupě ...... uzenáč daleko, bismarckhering nejni, ..... všude vokolo (daleko) stejně jen nějaký normovaný štrasbrus náhražky!

Aspoň, že jsou čerstvá vejce od sousedů, slepice na volno. Taky litevský šproty, cibule.