28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Španělské inspirace (3) - fazole

Pro mě novinka

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Zemanová 4.6.2021 23:36

To vypadá moc zajímavě. Silně mě zaujala myšlenka toho pyré. Dá se udělat z různé zeleniny, pokaždé jiná chuť. To musím vyzkoušet. Děkuju za dobrý recept, Liko.

Z. Lika 5.6.2021 8:24

Vyzkoušej, je to opravdu dobré :-)

M. Crossette 4.6.2021 16:35

Liko, další skvělý recept. Tyhle červené "ledvinkové" fazole máme moc rádi, v zimě jsem s nimi několikrát dělala chili con carne a tohle je velice zajímavé další použití. Navíc krásně názorný obrázkový postup. Všechny přísady (tedy i plechovku fazolí) mám doma - jen začít. :-)

V pondělí jsme měli k večeři tvoje maďarské kotlety. Rozmrazila jsem tři a abych se (jako ježibaba) ujistila, že maso bude "měkkoučké, křehoučké" tak jsem je pokrájela na silnější proužky. Do omáčky jsem kromě žampionů ještě přidala i vlastní houbový prášek, takže byla opravdu mňam. Maso tak bylo nejen krásně měkké, ale pokrájením "nabylo", takže zbylo ještě na další večeři ob den. Tu mexickou smetanu jsem zatím nekoupila, ale přilila jsem half&half co si dávám do kafe (se špetkou mouky) a bylo to také dobré. V obou případech jsme k tomu měli výborné zelené, křehké fazolky, které právě hojně rodí a přímo ze záhonu jsou nejlepší. Prvně jsem k masu udělala rýži, knedlíky jsem nestihla. Ale byly pak k té druhé večeři a pokusně jsem do vody přidala lžičku br. moučky (tedy zde kukuřičné). A ono to fakt pomáhá, budu od teď aplikovat:-). Také mám (bílé, normální) knedlíky občas olezlé ale tyhle byly perfetně pevné, jen trošku víc kluské:-). A voda při vaření více pěnila s vzdouvala se, musela jsem u hrnce stát a hlídat. Zbylé opražené knedlíky jsme měli včera s vajíčkem a k nim zase hromadu výborných fazolek (mám žluté a zelené) protože takhle mladé a křehké jsou jak mandle, potřebují jen pár minut povařit (a kousek másla) a škoda je připravovat jinak:-)

Z. Lika 4.6.2021 17:46

Maričko, díky za pokus se škrobem do vody při vaření knedlíků, tohle si budu pamatovat a používat, bezva.

Ty fazolky rovnou ze záhonu přávidím, nasela jsem si je aspoň do truhlíku na balkon a už lezou - budu jich mít trošičku, spíš tak na chuť, ale jakou chuť R^

T. Zana 4.6.2021 15:34

O.T. - vyúčtování je na Hadech.

Z. Lika 4.6.2021 17:50

Děkuji, zano :-)

Z. Jenny 4.6.2021 19:24

R^V!!

A. Lex 4.6.2021 14:11

Musím vytvořit! Fazole máme rád a k tomu to zeleninové pyré .... Mňam!

Z. Lika 4.6.2021 17:49

Alex, přeji dobrou chuť předem :-)

T. Zana 4.6.2021 11:14

Hmmm, tohle je zajímavé. Fazole mám ráda, vůbec luštěniny můžu, ale zrovna u těch fazolí nemám až tak moc inspirace.

Díky.

Z. Tečka 4.6.2021 10:34

No vida, zrovna včera jsem s neteří konzulrovaly čočkovou polívku a přišla řeč i na fazole. Já se na ně chystám příští týden, ale jako polévku. Tohle stojí za vyzkoušení, jen nad tou mrkví bych trochu váhala.

Luštěniny mám ráda, čočku i polévku ze zbylé dělám dost často, hrách na kaši nebo polévku taky vařím, jen fazole jsou pro línou hospodyni mor, používám v konzervě. Buď ve slaném, nebo chilli nálevu. Já zas luštěniny vařím s libečkem, pokud ho mám. Buď to taky pomáhá, nebo na následky luštěnin netrpím.

Takovéhle rychlé a od pohledu dobré jídlo láká k vyzkoušení.

Z. Lika 4.6.2021 10:47

Tečko, mrkve se neboj, dodá tomu příjemnou jemnost. U fazolí nálev vylej, zkazil by chuť.

Z. Lika 4.6.2021 9:38

Jo a to zelené je moje vlastnoruční petrželka! Letos mi vyrostla, a jaká!! Prostě se musím pochlubitR^

A. Alimo 4.6.2021 9:21

Já se přiznám, že luštěniny obecně moc nemusím. N milost jsem vzala občas, ale fakt občas čočku na kyselo a červenou čočku, z které dělám polévku.

Dnešní článek musím nějak umně skrýt před MLP, ten by to určitě chtěl;-D

Z. Lika 4.6.2021 9:30

Červená čočka je moc dobrá, lehce stravitelná, a velice se hodí na zahušťování místo mouky třeba. Je fakt, že doma jsme měli čočku nebo fazole poměrně často a milovala jsem je už od dětství.

Z. Jenny 4.6.2021 9:18

Liko, díky za jednoduchý recept! Luštěniny mi potíže nečiní a tak brzo budou fazole. MLP je má moc rád a zbytek se svede na psice a kočičky,ubozí tvorečkové.;-D Tvoje návody, i ostatních kuchařinek s fotodokumentací jsou skvělý, aspoň nemusím dumat jak to básník chtěl říci.:-)Dnes však máme šunkofleky, po dlouhé době a čočkovou polévku, jak jinak taky, že? Fazole chvíli počkají ale už teď stojí v řadě.R^

Z. Lika 4.6.2021 9:31

Nezapomeň fazole předem namočit!

Šunkofleky budeme mít v dohledné době, možná už zítra, všechny inkredence už máme v kredenci.

Š. Matyášová 4.6.2021 8:41

Liko, to vypadá velice jedle a dobře..já teda po chili con carne z 5 kil mletýho hovězího a 2 kil fazolí, co jsem dělala minulej víkend, mám vybráno..ale tenhle víkend bude čočková polívka z 5 kil čočky :-D a bologně....

Z. Lika 4.6.2021 9:29

Páni, to jste se poměli. Pět kilo čočky... když to nabyde... počítám tak dvacet litrů nejmíň 8-o

J. Fialová 4.6.2021 8:01

Fazole, fazole, mám je dnes na stole. Nikdo zatím netuší, jak zamoří ovzduší ;-D

Z. Lika 4.6.2021 8:05

No jo, musím si fazolí užít, dokud nebudu muset měřit metanovou stopu ;-D

J. Fialová 4.6.2021 8:24

Když sním jen bagetu, zachráním planetu??

Z. Lika 4.6.2021 8:35

Když si ji upečeš doma, a to ve sluneční troubě (to fakt existuje!) a z vlastnoručně vypěstovaného a umletého zrní, tak... budeš mít tzv. agrozážitek, ale zachráníš prd. To by vás musely být milióny.

J. Fialová 4.6.2021 8:49

Zachraňovat nebudu nic. Do trouby patří kus masa, píci ať dobytek spásá. Myslím že s takovým přístupem je nás víc ;-D

Z. Jenny 4.6.2021 9:22

Moje milá, bageta Tě ucpe, což je vždycky chucpe.

Z. Jenny 4.6.2021 9:10

Šiš Liko, se picnu! ;-D;-D Budeš chodit na technickou? ;-D

Z. Lika 4.6.2021 9:27

Jenny, metan se měří tak, že dostaneš na prdelku nafukovací balonek. A ten pak odneseš na sběrné místo ;-D

E. Zvolánková 4.6.2021 9:33

Anebo by se to mohlo dělat jako ve filmu Pan Vok odchází....Tam se císař Rudolf II. bavil tím, že sledoval své šlechtice při "výfuku" a někdo ten plyn vždy zapálil...kdo měl nejdelší plamen, vyhrál....Takže tady by to bylo, kdo má nejdelší plamen, dostane pokutu;-D;-D;-D

Z. Lika 4.6.2021 10:13

Evo, ty se nezdáš ;-D Mě vždycky zneklidňovalo, jestli nevybouchne i ten člověk ;-D

Z. Jenny 4.6.2021 9:34

Tak to mne uklidnilo a MLP si ho odnese sám.;-D;-D