28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Rychlé kari

Z jednoho hrnce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Vave 4.5.2018 22:39

Vodnici jsem nikdy

nejedla. (A vodníka taky ne, aby to bylo genderově korektní.)

Ale asi ji zkusím pěstovat, píší, že se může sázet v červnu pro podzimní sklizeň. Recept je zajímavý.

Připojuji se k předřečnicícm, mám moc ráda Tvé pojetí receptů, Liko. Když čtu A jedem, musím se vždycky usmát, líbí se mi to.

Z. Lika 4.5.2018 23:10

Re: Vodnici jsem nikdy

No jo, "a jedem"... připadám si jako při startu letadla, to jsou taky fofry :D

Tak na vypěstovanou vodnici jsem fakt zvědavá. Kam to všechno zasadíš?? Máš i truhlíky na oknech?

Z. Vave 5.5.2018 22:37

Re: Vodnici jsem nikdy

JJ, start letadla. Nebo možná dokonce raketoplánu. :)

Truhlíky nemám, resp. nemám držáky, na truhlíky. Ale píše se u vodnice, že na podzimní sklizeň se zasadí na místa uvolněná časnější zeleninou. Takže až sníme těch 20 kedlubem, co jsem zasadila, bude místo na vodnici. :)

M. Crossette 4.5.2018 19:01

Kari

Kari máme moc rádi a dělám ho často. Vlastně stejný recept, co napsala Lika, tedy s kuřecími prsíčky. Jen bez té vodnice.

Ale vodnice mě velmi zaujala. V Am. jsou známě obě zeleniny - vodnice i tuřín (a používají se i listy). Jen mě obrázek u receptu popletl :). Protože čemu vy říkáte "vodnice" (menší s fialovým vrškem a bílým vnitřkem) se tady říká "turnip". No a čemu vy říkáte "tuřín" (jestli tedy překlad je turnip)ten je tady známý pod názvem "rutabaga" (větší s nažloutlým vnitřkem). Oba druhy zeleniny běžně vídám v obchodech, ale nikdy jsem je dosud nekoupila. Než jsem se provdala, ani o jedné zelenině jsem neměla ponětí (nevím, jestli se kdy tenkrát v Čechách prodávaly). Takže s vodnicí (zde ten turnip) jsem se seznámila až tady, protože ji hodně vařila moje tchýně. A jedině jako přílohu, ve formě brkaše - povařené kostičky rozmačkala. A já si tuhle kaši nikdy dostatečně neoblíbila. Zdála se mi taková bez chuti, vodnatá a myslela jsem, že je to jediný způsob, jak zeleninu připravovat. Ani manžel nikdy tohle "jídlo co dělala maminka" po mne nechtěl udělat :). Dlouhé roky tu proto žiji pod dojmem téhle kaše, v obchodech zeleninu "přehlížím" a nikdy mě nelákalo si ji koupit, či zkoumat její kulinárské možnosti:). No a teď tu čtu, jak jsou vodnice i tuřín zdravé. A co mě nejvíce láká, že se vodnice dá chroupat i syrová :). Takže kari s přidanou vodnicí zůstává otázkou, ale asi ji koupím a vyzkouším na to chroupání za syrova. Takže díky Liko "za osvětu" a jako Zaně, také se mi tvoje "povídavé recepty" líbí :).

M. Crossette 4.5.2018 19:07

Re: Kari

zapomněla jsem napsat, že rajský protlak nedávám, zahušťuji trochou zakysané smetany, někdy jen mlékem rozkvrdlaným s trochou mouky.

M. Crossette 4.5.2018 19:36

Re: Kari

Jak jsem teď venku zalévala záhon, vzpomněla jsem si ještě na jeden dodatek - ohledně cibule. Dlouhé roky jsem při přípravě jídla cibulku na pánvičce trpělivě míchala. A dost mě to zdržovalo, trvalo to dlouho. Jak jsem si vydedukovala, mícháním jsem cibuli vlasntě stále chladila a procest tak zpomalovala. Tak jsem ji jednou nechala pár minut jen tak být (přesně jak píše Lika)a ona mnohem rychleji chytla barvu. Teprve pak jsem promíchala a podle toho jaký odstín tmavosti jsem chtěla mít, buď jsem ji zase nechala dále se chvilku "opalovat", nebo jen promíchala a bylo hotovo. Teď už to dělám jedině takhle :)

Z. Lika 4.5.2018 21:40

Re: Kari

Maričko, zkus tam trošku rajského protlaku dát, on obecně zvýrazňuje chuť. A vodnici dej určitě šanci - je to taková dobrácká přerostlá ředkvička :-)

A pokud jde o cibuli - je to takový mužský, lenivý způsob přípravy, a výborně funguje :D

Z. Hanča 4.5.2018 14:49

Vodnici

jsem objevila - není to tak dlouho, sotva pár let a hned jsem si ji zamilovala. Ráda ji chroupu jen tak syrovou, nakrájenou na plátky, s pečivem k snídani.

Tenhle recept mi přijde sympatický, zvolila jsem variantu kuře i vodnice, a MLP již s rozpisem surovin vyrazil na lov. :-) Díky za námět a vyřešení obvyklého dilematu - co nakoupit, co uvařit.

Z. Lika 4.5.2018 16:19

Re: Vodnici

Tak to mám radost!

O. Joklová 4.5.2018 13:34

to vypadá

moc hezky, hodně podobné dělám nudličky z vepřového masa, jen bez toho protlaku - čumím do čeho všeho se dá protlak dát... nepřebije to chuť toho kari? hm, ale ono je ho tam dle receptu docela hodně, tak asi ne

Z. Lika 4.5.2018 16:26

Re: to vypadá

Protlak to opravdu nepřebije, nebuj.

Z. Inka 4.5.2018 13:15

já se musím přiznat

že vodnici či tuřín jsem nikdy nejedla a musím to teda zkusit.

Z. Lika 4.5.2018 16:24

Re: já se musím přiznat

Vodnice je pro začátečníka lepší, tuřín se víc ochucuje - viz např. odkaz na článek v lidovkách níže v diskusi, od sharky

T. Zana 4.5.2018 11:35

Jsem ráda, že

Píšeš prima ukecané recepty, užiju si je, i když zrovna vařit nebudu.

Ale kari vypadá dobře a (hlavně) rychle, takže určitě někdy zkusím. Hm, spíš s kuřetem :-)

Z. Lika 4.5.2018 12:12

Re: Jsem ráda, že

Já vím, jsem dost užvaněná. I když to peru rovnou do Orisu, nějak se tomu neubráním :D

Dnešní chuť můžu opravdu doporučit!

T. Zana 4.5.2018 12:55

Re: Jsem ráda, že

Ale to je právě to, co chválím :DDD

Z. Lika 4.5.2018 13:03

Re: Jsem ráda, že

Tak dík :-) Někdo se ovšem tou mou rozvláčností těžko propracovává k podstatě, mám prostě ráda příběhy.

Z. Jenny 4.5.2018 14:55

Re: Jsem ráda, že

Ani já nejsem mistrem zkratky. To umí mistrně Nelinka. :-)

A jídlo je po mé chuti, takže díky, až pojedu do města půjdu na lov paní od vodníka.

Z. Tečka 4.5.2018 11:17

No

ta smetana ke šlehání se asi ničím nahradit nedá, tak tenhle recept u mě neprojde. U mě smetana ke šlehání patří pouze a jedině do kafe.

Ale jedla jsem kuře na kari, smetana tam určitě nebyla, mělo to průhledný sosík a moc mi to chutnalo. Jinak jsem kdysi dělávala kari rýži, a a z jakési zeleninové rizoto. Ani to moc k masu nečuchlo, dusila jsem červenou papriku, přidala hrášek a myslím i trošku hub a kupodivu to chutnalo dobře. Kari rýži můžu i jen tak, suchou.

Z. Lika 4.5.2018 11:26

Re: No

Tečko, pro mě by ta šlehačka taky nebyla. Dala jsem místo ní trochu kokosového mléka. Ale určitě by stačila i trocha obyčejného mléka, ne moc.

Z. Tečka 4.5.2018 12:26

Re: No

Ne ne, já to myslela tak, že žádné mléko do žádného jídla. Jediná výjimka je kulajda. Mám na to prostě špérklapku.

Z. Lika 4.5.2018 13:01

Re: No

Jo ták. Tak potom nakonec možná trošku másla nebo ghí (přepuštěného másla), ono to zjemní chuť.

Z. Yga 4.5.2018 16:30

Re: No

Ani do krupice?! (;o))

Z. Tečka 4.5.2018 17:15

Re: No

Krupice? Krupicová kaše? Tu jsem nejedla od základky. Sladká jídla vůbec nemusím, 1x za pět let buchtičky s krémem, jinak radši suchý chleba než sladké jídlo.

Z. Lika 4.5.2018 8:11

Totiž proč jsem začala s vodnicí

Na tržištích jsou jí vidět hromady, dobře se skladuje přes zimu. Tak se jí nebujte nic!

Z. Yga 4.5.2018 7:45

Milá Liko,

moc hezký recept. Já bych klidně přihodila jak vodnici (teda je vodnice i celobílá, jak se prodává v hyper-super, nebo je to úplně něco jiného?) tak cizrnu (mám moc ráda a můžu ji i samotnou) tak kuře - možná, kdyby to bylo zbytek pečeného kuřete ze včera, tak by to bylo ještě rychlejší. Hmmm - takže příště zkusím toto kuře na kari. Jo - já bych s ním byla opatrnější, myslím, že mně by stačila i ta půlžička.

Z. Lika 4.5.2018 7:59

Re: Milá Liko,

Ano, vodnice může mít i čistě bílé bulvy, kulaté i podlouhlé. Docela jsem koukala, jak je v kuchyních oblíbená - třeba ve francouzské.

Aspoň stručně třeba zde 1url.cz/ytxBb

Z. Lika 4.5.2018 7:33

Toho koření bude asi méně

V původním receptu sice píšou 2 polévkové lžíce, ale vidět je půl lžíce. Ale každopádně záleží na chuti.

Š. Matyášová 4.5.2018 7:41

Re: Toho koření bude asi méně

madráské kari, to tolik nehotuje :-D já bych to asi s těma fazolema promíchla a dala k tomu placku Naanu....

Z. Lika 4.5.2018 8:00

Re: Toho koření bude asi méně

Ano, taky jsem to s těmi fazolemi promíchala. Bylo to moc dobré. Vodnice má lehce výraznou chuť, ale vůbec neruší, naopak jídlo velmi vylepšuje. Plackou naan se rozhodně nic nezkazí!