28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK Čočka na kyselo tak trochu sváteční

No ano, je dělaná na našich beavrovských kamnech od Jirky Červenky. Jak jinak…

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Ruščáková 7.2.2020 20:13

Sharko, tohle je jídelní báseň! Ano, čočka zítra bude, i bez kolena :D To není a nebude. Ale moc hezky se to četlo! ty se s tím vařením doslova mazlíš a musí to být znát V

Jinak si dovolím jedno OT - pokud někoho zajímají fakta o koronaviru a epidemii (ne dojmy, ale pojmy, ne mediální bublání, prostě aktualizovaná fakta), koukněte na Dedeník. Jeden šikovný pan doktor (MUDR. Jiří Štefánek) dovolil, abych vydala jeho článek...

Š. Matyášová 10.2.2020 6:51

Dede, těší mne, že polykáš sliny....všechno chce svoje, když něco děláš z donucení nebo nerada, tak se trápíš a výsledek není to pravý....;-)

M. Crossette 7.2.2020 18:32

Vepřové koleno jsem doma nikdy nepřipravovala (ani si ho nepamatuji od maminky). Vlastně nevím, jestli se tu dátenhle "sek" koupit (Am. bourají masa dost jinak, než evropané). V Německu to ale byla moje oblíbená večeře, v jedné rest. měli speciálně na schweinehaxen vyhrazené myslím pondělí a já si jí tam dávala. Mňam bylo !

Zato čočku milujeme oba a dělám ji dost často. Ve velké oblibě je "čočka trochu jinak" podle Liky a pak jako přílohu k volským okám (je to tak správně :-/). Zdejší čočka je asi nějaká předvařená, nepotřebuje máčet. Jen ji propláchnu horkou vodou a dám pomalu vařit a když začne voda bublat, je čočka měkká tak za necelých deset minut. Pak - když je to příloha - jí zcezenou přidám na osmaženou cibulku, prohřeji, přidám sůl, pepř někdy česnek máslo a čerstvý šnitlík ze záhonu (roste mi bohatě celý rok). Ocet ne, té chuti jsem nějak odvykla, ale občas zamíchám zakysanku. Buď ještě na pánvičce, nebo si každý až na talíři vmícháme podle chuti.

Fotky jsou moc hezké:-) Ti beránci s černými ksichtíky jsou nesmírně roztomilí - mají i černé nohy, nebo to je "barva bahna" ?

Jinak Šarko, minulý týden jsem zase dělala Pajdiny košíčky! Chtěla jsem spotřebovat zbytek šlehačky, co jsem měla od první výroby. No lupínky jsem už neměla, tak jsem dala svoje vločkové muesli (vločky a ostatní přísady jsou smíchané se slazeným mlékem a opražené v troubě). Cukru jsem dala polovinu, takže jsem měla na pánvičce "máslový karamel", kdy cukr ztmavl, ale másla tam bylo víc, tak plavalo po povrchu. Ale vmíchaná šlehačka to spojila. Pak jsem přidala mleté ořechy (v muesli, jsou i sekané) a 300gr muesli. Pak jsem musela přidat ještě další, až mi hustota vyhovovala. Bylo to take výýýbornéé !!! Rozležení v lednici téhle dobrotě opravdu svědší - čím starší, tím lepší !

Š. Matyášová 10.2.2020 6:22

Milá Maričko,

ti beránci, to je barva- černá hlava, černý nohy...a bílá vlna... no jestli Amerika nezná ovar a kolena, tak to ji lituju :-/

čočka se dá předvařená koupit i tady, ale já ji prostě miluju "po staru" , ta předvařená se často rozvaří a to moc nepotřebuju...a s volským (buličím /od bulik- býček) okem, je skvělá... zakysanku dávám do salátu, ale do horký čočky ne, zkusím to na malý porci, abych si nezkazila pověst nejlepší kuchyně ve městě ;-)

za Pajdiny košíčky jsme moc ráda, že s eu Tebe ujaly...řeknu jí to, bude potěšena....V

M. Crossette 10.2.2020 18:42

Šarko děkuju. Jo, čočka je občas dost měkká, ale to nám nevadí. Zase se pak lépe rozmixuje, když ze zbytku udělám krémovou polévku (tedy hlavně v zimě, kdy polévky jíme). A nějaký malý zbytek čočky v lednici take dlouho nezůstane, během dne ho "dorazím", studený, rovnou z lednice :-). Zakysanka je v čočce dobrá (zahušťji jí právě tu krémovou polévku).

Košíčky z muesli už jsou také všechny pryč, v nejbližších dnech zase přijede švagrová, tak je udělám znovu, určitě jí budou také šmakovat.

J. Jovo 7.2.2020 18:31

V naší rodině je oblíbená čočka po orientálsku .

250 g čočky, 2 zarovnané lžičky kari (indické), 3 polévkové lžíce kečupu, 1lžička cukru, 1 lžička soli, 2 lžičky octa, 1 velká cibule, 2-3 stroužky česneku, 1 lžička másla.

Čočku namočíme na několik hodin do studené vody. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dorůžova. Přidáme čočku i s vodou, ve které byla namočená. Přidáme kečup, cukr a dusíme doměka. Podléváme jen malým množstvím vody, nebo vývarem, aby se voda při dodušení odpařila. Přidáme kari, ocet a sůl a chvíli vše podusíme. Do hotové čočky přidáme lžičku másla.

Přílohy: párek, uzené maso, volské oko, kyselá okurka. To všechno podle chuti a rozmlsanosti stávníků.

M. Crossette 7.2.2020 18:35

Také někdy čočku kořením kari - hodí se do ní :-)

A. Bytová 7.2.2020 15:12

No bodejť byste neměli nejlepší kuchyni ve městě. Stačí i jen číst!

Š. Matyášová 10.2.2020 6:45

díky Abyt....;-)

T. Zana 7.2.2020 14:18

Čočku mám ráda moc, schweinehaxen sním, ale nevyžaduju, obvykle trochu ujím Frantovi a to mi stačí.

Což samozřejmě by šlo takhle naplánovat, díky za tip!

Š. Matyášová 7.2.2020 14:24

já na nich miluju tu kůžičku Zano;-)

Z. Yga 7.2.2020 12:38

OTéčko - jak pokračuje zima na jihu Jižní Moravy 8-o

http://yga.rajce.net/2020_Unor_vetrny

A. Zemanová 7.2.2020 11:57

Teď mi ještě poraď, kterak schovat ovařená kolena sama před sebou. :-) Dík za dobrý tip, dělám je někdy příští týden, páč doma je po ruce nemám.

Čočku a hrách jsme vzala na milost v podstatě nědávno. Čočku jsem teda dělávala, ale protože mou kuchyňskou biblí byla Kuchařka naší vesnice a podle ní se zadělávala cibulovou jíškou, neplanula jsem pro ni. Pak jednoho dne přišlo osvícení a já se na zahušťování vybodla a hle, zázrak, vznikla láska. Stejně jako ke hrachové kaši, když jsem po mnoha desítkách let překonala představu kaše ze školní kuchyně. Vařené ve vývaru to musí být ještě lepšejší. :-)

A pročež bych byla milým Zvířetníkům vděčná za (rychlá a jednoduchá) luštěninová jídla, ale i za jídla z cizrny a pohanky a tak podobně. Jelikož si nic nepamatuju :-), tak uvítám i odkazy na dřívější recepty. Děkuji předem srdečně i uctivě.

Š. Matyášová 7.2.2020 12:14

jo Vave, to ti neporadím, já s tím problém nemám, vím, že po uležení a opečení budou ještě lepší,tak si tu chuť nechám zajít ;-)

nějaký receptíky ti pošlu,hodně toho najdeš na pinterestu....

https://1url.cz/jzuN3

Z. Tečka 7.2.2020 12:42

Vave, já dělám takovou fazolovou rychlou pánev, jen cibulku a česnek, klobásku, a na tu používám fazole v konzervě. Jsou ke koupi bílé i červené, v slaném, rajčatovém nebo čili nálevu. Já kupuju s tím čili nálevem, Hodím to na tu prohřátou klobásu, chce to někdy i trochu kečupu, chvilinku provařím a s chlebem je jídlo hotové. Ty konzervované fazole používám i k přípravě polévky. Než by mi ty fazole změkly, tak už mám dávno chuť na něco jiného.;-D

Z. Yga 7.2.2020 12:55

Jo, já taky používám fazole v konzervě - i tu cizrnu (ta se vaří snad ještě dýl) a podobnu pánev dělám též. Místo kečupu (který po hříchu doma nemám) dávám protlak z tuby nebo konzervovaná rajčata. Taky dělám cibulku, jsa přesvědčená, že dobře udělaná cibulka nic nezkazí (kromě čokoládového dortu).

Z. Tečka 7.2.2020 13:55

,,,a krupicové kaše...;-(

Z. Yga 7.2.2020 14:00

No, tady bych si dovolila kapánek polemizovat - mamka si na krupicovou kaši tu cibulku dávala, páč ona ji měla ráda naslano... 8-o;-D

Š. Matyášová 7.2.2020 14:35

jj, cibulku na špeku....na krupici na slano....nebo škvarky a oprásknutý kysaný zelí...

Z. Tečka 7.2.2020 15:05

Tak krupici naslano vůbec neznám, ale na sladko byla skoro každý týden, táta ji miloval. Nás, holky, už do toho radši nenutili... Cibulka na špeku, a zbylé bramborové knedlíky...škoda, že je málokdy dělám.

A. Zemanová 7.2.2020 15:39

Krupici na slano taky neznám, ale může to být dobré. Sladkou krupicovou kaši jsme měli někdy před týdnem, moc jsem si pošmákla.

Z. Tečka 7.2.2020 15:08

Ygo, kde kupuješ protlak v tubě? Já už se po něm párkrát koukala, na to malé množství, co vařím, by mi to moc vyhovovalo, rozdělávat protlak, i když malý, se mi nechce. Nespotřebovala bych ho.

A. Zemanová 7.2.2020 15:38

Tečko, já ho kupuju v DM, je dobrý. Dochucuju jím různá jídla, místo masoxu třeba. Na to je tuba skvělá.

Z. Tečka 7.2.2020 16:06

Díky, podívám se, až pojedu do Futura. Občas tam kupuju kapsičky kočkám, ale už jim moc nejedou.

Š. Matyášová 10.2.2020 6:47

já v Globusu...ale ten z DM zkusím, dík ....

A. Zemanová 7.2.2020 14:15

Jojo, rychlou pánev z konzervovaných fazolí děláme taky, s mnoha obměnami. Míchám fazole v tomatě a opláchnuté fazole ze slaného nálevu, přidávám protlak nebo pasatu, česnek, dělám to na cibulce s mletým, s klobásou nebo bez masa, různá koření. To je vděčné jídlo, je hned, v jedné hluboké pánvi a je skvělé. Takové recepty miluju. :-)

A. Zemanová 7.2.2020 14:13

Děkuju, Šárko. To je receptů, že se v nich utopím! :-)

T. Zana 7.2.2020 14:22

Vave, ještě dělám jeden čočkovej salát, ten jsem sem kdysi dávala - do ještě horké čočky trochu cibule a zakysanou smetanu... jde to i s jogurtem, ale to mi přijde moc kyselé a až moc zdravé ;-).

Z. Lika 7.2.2020 13:10

Přihřeju si i vlastní čočku https://1url.cz/vzuNA

T. Zana 7.2.2020 14:16

A ještě ten salát s kukuřicí a okurkou - ten je taky od tebe a skvělej (i když bych ho neohřívala ;-D).