28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

Za čtrnáct dní k urnám

Za dva týdny se budou konat volby, o kterých jsme ujišťováni, že jsou přelomové a že se v nich rozhodne o osudu republiky. Kdo sleduje média, s překvapením zjišťuje, že v nich panuje naprostý klid. Nikde zmínka o tom, že je třeba vzepětí demokratické společnosti, aby se zabránilo oligarchické dvojici Babiš - Zeman změnit náš demokratický stát v gubernii úpící pod knutou Vladimíra Putina.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Lazárek 26.9.2021 18:39

Máte chodit čurat před hospodu, tam zpívaj ptáci.

R. Toman 26.9.2021 18:58

To si můžete dovolit vy, u vás na venkově. Ve středu Prahy to dost dobře nejde. A kromě holubů tam žádní ptáci nejsou. A ti nezpívají, ale s...

S. Lazárek 26.9.2021 19:19

Tak se běžte podívat k vašemu hlavnímu nádraží do centra voni Pražane, nic takového k zeblití u nás nenajdete. A ptáky kromě holubů který vám serou po sochách v Praze nemáte, to máte pravdu.

R. Toman 26.9.2021 19:31

Možná neznáte příliš Prahu, ne každý venkovan se tam dostane. Pivnice U Tygra je opravdu dost vzdálena o Wilsoňáku. A já psal o hajzlíku U Tygra. Jinak máte pravdu, tam se natáhla svoloč z celé ČR i mimo ČR. Obvyklé pro hlavní město. Byl jste někdy např. v N.Y., S.F. L.A. ? A ptáků u nás v Hostivaři máme dost, sojky, straky, sýkorky, datle, vrabčáky (ti ubývají) apod. I holuby.

S. Lazárek 26.9.2021 19:39

Naštěstí neznám, v tom bordelu bych vydržel existovat max. týden, cesta do kanclu je většinou očistec.

E. Novotny 26.9.2021 17:29

A prece jen jeste jednu blbou otazku? Proc ty slepicince od tety z vesnice jsou nabouchany dusikem neboli nitrogenem?

P. Jirkovský 26.9.2021 17:33

Slepičinec je zkvašenej slepičí trus, tím by se daly vyhazovat mosty do povětří.

P. Boublíková 26.9.2021 17:34

Protože se do slepičích výkalů dostávají konečné produkty metabolismu dusíku. U savců jsou v moči, takže například kobylince (koblihy! ;-D) nemají vysoký obsah dusíku. Jenže ptáci mají kloaku, ve které se jim produkty ledvin i střeva smíchají dohromady a dohromady jdou ven :-) dobrou chuť :-)

J. Václavíková 26.9.2021 17:38

Jenže se používá celý hnůj, i s tou močí.

P. Boublíková 26.9.2021 17:40

Právě proto jsem psala o kobylincích, a ne o koňském hnoji. Na zahradu dávám kobylince.

J. Václavíková 26.9.2021 17:42

Neumím si představit, že na celou zahradu budu mít sesbírané kobylince. A to jsem prakticky u zdroje. Navíc k tomu není důvod. Rostliny potřebují i ten dusík. Samotný kobylinec používám jen k přesazování leknínů.

P. Jirkovský 26.9.2021 17:44

A na jaře do pařníku a k žampionům, těm dělaj kobylince vyloženě dobře.

P. Boublíková 26.9.2021 17:45

Však ono je dost dusíku i v kobylincích.

Mně se prostě víc líbí koblížky než hnůj, jsem fajnovka, ale hnůj vám neberu :-)

P. Jirkovský 26.9.2021 17:47

Koblížky mají tu výhodu, že je můžete sbírat holou rukou. Teda ty ne úplně čerstvý.

P. Boublíková 26.9.2021 17:52

To právě dělám (teda ne právě teď, teď píšu :-)). Je to samá nestrávená tráva nebo seno. Plus ještě dávám na záhony posekanou trávu, takže kdybych používala hnůj, už by tam bylo dusíku zbytečně moc.

J. Havelka 26.9.2021 17:45

Kdyby kravince, věděl bych..

J. Václavíková 26.9.2021 17:35

Nemyslím si, že je to tak horké. I teta z vesnice hnojí až zkvašenými kuřinci. Na přehnojení dusičnany jsou háklivé spíš saláty a tam prý záleží na tom, jestli jsou sklizeny ráno, nebo až později, kdy ten přijatý dusičnan už zpracovaly.

J. Václavíková 26.9.2021 17:37

Jo, a stejně se to patřičně ředí, tolik kuřinců asi nikdo nemá, aby to tam valil denně.

P. Jirkovský 26.9.2021 17:38

Jako u všeho záleží ma míře. Já jsem napsal, že "zalévá slepičincem" (kuřincem), to je samozřejmě na hranici zdravýho rozumu.

J. Václavíková 26.9.2021 17:40

To bude zřejmě velmi výjmečné. Neumím si představit, že by to někdo takto hnojil pořád až do sklizně.

P. Jirkovský 26.9.2021 17:42

Ale jo, když je to na kšeft .... Musí se samozřejmě dávat bacha, aby se to nespálilo.

P. Jirkovský 26.9.2021 17:40

Pardon, "za" hranicí zdravýho rozumu.

J. Havelka 26.9.2021 17:39

Musí být suchý, říkají biozelináři. Jinak obšírněji by odpověděl Drob búú, to je specialista v otázce hov en, i svoji ranní defekaci tady nedávno plasticky popsal.. ;-)

P. Jirkovský 26.9.2021 17:43

;-D Na toho jsem zapomněl, ten tu vypadám, jak diletant.

E. Novotny 26.9.2021 17:23

Jedna moje pribuzna uz za totality hnojila prirodne a jeji nakladana vajicka, jeji kurata, kralici, nakladane okurky a spousta jinych dobrot - nesrovnatelne s beznymi.

E. Novotny 26.9.2021 17:12

Moje zkusenosti pred tretmi lety z Brna - mne tam chutnalo celozrnne pecivo a nektere druhy jogurtu a tvarohu, zejmena jihoceskych. Taky takove miniaturni parecky i kdyz netusim, odkud.

E. Novotny 26.9.2021 17:09

A ktere potraviny v CR k mani povazujete za kvalitni? A kde je kupujete? Ty Babisovy, jak ctu, to asi nebudou?

P. Jirkovský 26.9.2021 17:14

Asi je to mě, je jich spousta, podle různých kritérií, těžko říct. Někdo přísahá na zeleninu vod tety z vesnice, ale teta zalejvá slepičincem, takže je nabouchaná dusíkem jak petarda vod Číňanů. Pro jistotu: to byl jen příklad.

P. Jirkovský 26.9.2021 17:14

..."na mě" ....

E. Novotny 26.9.2021 17:18

No ta bude bio, asi. Takze nejen dobra, ale i zdrava. Vyplati se nakupovat u farmaru? Nechci s tim otravovat, probiha tu politika a tak ma byt, jen tak na okraj.