25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

Před volbami, o volbách

Do druhého čtení poslala sněmovna lidovecký návrh volebního zákona. Má zůstat 14 volebních krajů a koalicím nebude stačit pět procent hlasů. Vypadá to na sedm pro dvoukoalici a devět trojkoalici. Podle čerstvých výsledků průzkumu volebních preferencí by tedy neměla mít problém dvoukoalice Pirátů a STAN, ani Spolu, sestávající ze tří subjektů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Sojka 5.3.2021 21:29

Náhodou, Borovička s dubovým drievkom, je překvapivě lahodná. V tý flašce je skutečně asi 15 cenťáků ohoblovaného dubu čtvercového průřezu cca 1x1 cm. Barva pálenky s tím koresponduje, protože to dřevo se ve flašce skutečně louhuje.

M. Mařák 5.3.2021 21:12

Z Ostravy určitě.

Tajemství ovocných kořalek a zejména slivovice, meruňkovice, nebo mirabelkovice je v tom, že se ovoce musí nechat vykvasit bez pecek a kořalka nemá mít něco nad 40 % (vůně a chuť ovoce je mnohem výraznější).

M. Mařák 5.3.2021 21:13

má mít něco nad....

P. Milan 5.3.2021 21:19

Ta 55% od tehdejšího spolupracovníka neměla chybu.

V. Mokrý 5.3.2021 21:19

Slivovice má mít 50% +

V. Mokrý 5.3.2021 21:21

A je rozdíl, zda je jednoletá, či 5letá, či ještě starší. Ale to je i u rumů, koňaků.

M. Mařák 5.3.2021 21:22

40-50, víc ne.

Tedy podle mne a mého alsaského švagra, jenž ji tady dlouhá léta pálil také.

Schnaps.

V. Mokrý 5.3.2021 21:34

Kvalita a % procenta se poznají podle barvy plaménku, když slivovici zapálíš na lžičce.

S. Lazárek 5.3.2021 21:19

Pil jste někdy kořalku z oskeruší? Já kořalku piju jednou za uherskej rok, ale tahle byla fakt noblesní. Litr pod 2000 korun nejde.

V. Zadák 5.3.2021 21:21

Když se za Husáka v začátku 80tých let zdražoval alkohol, tak na borovičku se jaksi "zapomnělo". Úlitba Slovensku?

M. Mařák 5.3.2021 20:52

Moravská slivovice je oproti té kořalce z brambor, která je ochucená rumovou trstí, značka světové kvality.

F. Doušek 5.3.2021 20:56

A co Key Rum?

M. Ilsner 5.3.2021 20:59

60 % to je síla, ale na pečení nebrat,,,jedině tuzemák

F. Doušek 5.3.2021 21:01

Kdysi jsem to pil resp. ochutnal. Ani nevím, jestli to bylo z třtinového cukru nebo něčeho jiného.

A zkusil jste Tatranský čaj?

M. Ilsner 5.3.2021 21:05

zkusil jsem čaj + rum + merunkovice (1/2, 1/4, 1/4) a po 3 hrnkách jsem byl na plech... ;-D

V. Mokrý 5.3.2021 21:10

V Němcích byl k dostání i 72% rum.

Tatranský čaj mám a pil jsem - černá lahev 52%, fialová 62%. Štamprdlička při oslavě neuškodí. Mají i slabší, jiné barvy lahví.

P. Spáčil 5.3.2021 21:01

Lépe Stroh 80%, to je materiál. :-)

F. Doušek 5.3.2021 21:07

TatraTea až 72%. To už se nedá.

Ale na šachtě u nás bánští záchranáři chlastali dezinfekci do filtrů, což byl spiritus s malým přídavkem benzinu. Byli zvyklí.

M. Mařák 5.3.2021 21:02

Pokud je vypálený z cukrové třtiny, je to rum. Starý archivní sudovým rum je snad lepší než koňak, suprovní pití.

P. Milan 5.3.2021 21:09

Ano. A už se začínají objevovat i v celkem dostupných cenových relacích, ty třtinové rumy. Ten mohu, tuzemák ne, leda snad jako grog.

Příhoda ze Slovenska: Dám si jeden grog. Servírka nemluví, čumí. Slečna, to je horůca voda a rum. Probudí se k životu: Rum nemáme, ale tu horůcu vodu by som mohla doniest (Tatranská Lomnice)

Slovenský kras: Prosím si grog! Nie je tu kuchár. A horůcu vodu mátě? Hej. Tak donieste horůcu vodu, rum a cukor. Smícháno. Slečna, toto je grog. Snad to budete vediet aj bez kuchára, :-P

R. Toman 5.3.2021 21:13

Tak dědictví Rakouska-Uherska, bez kolonií. Lidu bylo třeba dopřát levné kořky. Rakouský STROH má 40,60,80 %. A vzhledem k obsahu lihu není vůbec levný. Na Klínovci jseme jednou tu 80 ochutnali, moc si toho nepamatuji.

J. Venc 5.3.2021 20:57

Některým zpozdilcům (mé maličkosti) kope. Nepolknu to.

A když už polknu, krkám to celý další den. Tu moravskou věc, tuzemáku jsem se vyhýbal odjakživa.

:-)

P. Vandas 5.3.2021 21:01

Já to také nevyhledával. Vždy jsem pil málo a draho, až na pár etap, kdy jsem pil jen draho. :-):-):-)

J. Venc 5.3.2021 21:18

Tak. Ten moravskej "poklad" nemůžu a ani toho českýho ruma.

Chutnal jsem Republicu (bastlí to tuším Božkov) a nejni to ono. Karibská oblast - což znamená za lahev od tícky nahoru.

:-)

P. Milan 5.3.2021 21:02

Já valašský penicilin mohu bez přemáhání. Bohužel už nemám tamního dodavatele, 55%, na vysoké úrovni. Dtto hruškovice.

V. Mokrý 5.3.2021 21:12

Nyní firma Žufánek - 53%, kvalita.

J. Venc 5.3.2021 21:19

Však v pořádku. Osobně mi to smrdí a krkám to.

:-)

P. Milan 5.3.2021 21:21

Jistěže. Komentuji, neagituji.

I. Kellner 5.3.2021 20:58

Brambory nejsou o nic horší než základ pro jiné kořalky + nějaký ten příšmak.

A klasickej rum z Božkova má svoje místo stejně jako slivovice, i když jiný.

P. Milan 5.3.2021 21:03

To jsou zcela odlišné kategorie.