25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

Paroubek hejtmanem?

Naše nejsilnější levicová strana to se svými bývalými předsedy vůbec nemá lehké. Miloš Zeman se sice stáhl do svého výminku na Vysočině, ale protože je dodnes mnohými respektovanou osobností, dokáže svým následníkům, potažmo celé straně nepěkně zatápět.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Václavíková 6.7.2011 0:14

Re: Umělé maso je tady

To si spíš vsadím na genetické modifikace.

M. Martinovská 6.7.2011 0:14

Re: Dobrou noc!

Dobrou noc!

J. Tolman 6.7.2011 0:14

Re: Umělé maso je tady

Souhlas. Není to k jídlu.

J. Tolman 6.7.2011 0:12

Re: Dobrou noc!

Ještě jsem vám níže odepsal. Jinak dobrou noc.

J. Tolman 6.7.2011 0:12

Re: Umělé maso je tady

Pokud to bude dražší než na poli, tak se to nebude používat. Ale zkuste si uvědomit, jaké ztráty má výroba potravin na poli. Kolik plodin zničí sucho, kobylky, záplavy a nemoce. Pokud by se zvýroby polních plodin daly vyloučit rozmary počasí, stačí nám zlomek dosavadní plochy potřebné pro zemědělství.

Nové pstupy se zatím nezavádějí, protže se máme jak prasata v žitě, jak nám tady jden pán neustále tvrdí. Letos je dokonce nadbytek potravin ve světě. Klasickými metodami vypěstovanými. Dokud tomui tak bude, nerozšíří se ani umělé maso, ani zemědělské mrakodrapy. Ale technologii máme připravenou.

O. Kadlec 6.7.2011 0:10

Re: Umělé maso je tady

Taky si myslím. Dnešní stav už je tristní dost. Já ve skutečnosti sním co mi dají, ale v restauracích když už jdu na oběd nebo večeři, jsme opatrnej, protože to platím. Naštěstí tlak napodobenin na trhu vyvolal reakci - dobří kuchaři vyhledávají původní suroviny. S něčím se ale musím rozloučit: celý život jsem pěstoval rajčata a živil se jimi, a dnes nemám kde. A to co se prodává většinou jsou zase jen červené napodobeniny. Taky jsem byl zvyklý celý život na skutečná vejce. pomalu si odvykám. Člověk si zvykne na všelicos. Je důležitější práce než shánět jídlo. Jen na polabskou vodu, i když je skutečná, si naše rodina nezvykne, kupujeme a pijeme jen jihočeskou.

J. Václavíková 6.7.2011 0:08

Dobrou noc!

J. Václavíková 6.7.2011 0:07

Re: Umělé maso je tady

A stejně to bude dražší než na poli!!! No, nechme to koňovi, ten má větší hlavu.

J. Tolman 6.7.2011 0:03

Re: Umělé maso je tady

Živyny se dnes dají vyrábět továrně - v pěstírnách, i uprostřed města, v mrakodrapu, se světlovody + speciálním světlem, které má stejné spektrum, jako sluneční světlo. To se již děje a pokud chcete, mohu vám dodat spoustu odkazu na you tube nabo google, kde si to můžete prostudovat.  Technologie tu je, pouze ji skloubit do projektu, který bude ziskový. 

O. Kadlec 6.7.2011 0:03

Re: Umělé maso je tady

"Ryba" se jmenuje Pangas a není to ryba, je to jakýsi výrobek, něco mezi nanukem a žampiónem.

J. Václavíková 6.7.2011 0:01

Re: Umělé maso je tady

Jenom si stůjte za svým tématem a neutíkejte z boje. Chicht!

J. Václavíková 6.7.2011 0:00

Re: Ať se trochu vzdělám,

Ta Vaše skromnost by velmi slušela našemu nejvyššímu :-)

J. Tolman 5.7.2011 23:59

Re: Umělé maso je tady

Jéžimarjá, budu to maso snad vyrábět já? Já jsem pouze pošťák.

J. Václavíková 5.7.2011 23:57

Re: Umělé maso je tady

Není tovární způsob, jak z anorganických surovin vyrobit živiny. A půdu to potřebuje právě proto, že k zabudování energie do chem. vazeb potřebuje fotosyntézu. Tomuhle nesmyslu nevěřím. To je jako perpetuum mobile.

J. Tolman 5.7.2011 23:56

Re: Ať se trochu vzdělám,

Já se přiznám, že jsem v podstatě málo chápavý (palce u nohy mám chápavé, ale to je tak všechno). Na denní době nezáleží.

J. Tolman 5.7.2011 23:55

Re: Umělé maso je tady

To se teprve bude řešit. Za chodu.  Kmenové buňky dnes nejsou potřeba, resp. dají se vytvořit z jiného typu buněk.

J. Tolman 5.7.2011 23:52

Re: Umělé maso je tady

Ty údaje jsou opravdu vycucané z prstu, protože dnes to nikdo seriózně vypočítat neumí. Nicméně chov dobytka je obecně velmi náročný na plochu zemědělské půdy a pokud by pro růst umělého masa nebyly potřeba obilniny ale produkt též vyráběné v továrněě, tak by se potřebná plocha opravdu zmenšila hodně.

Navíc, jistě jste již slyšela o projektech zemědělských mrakodrapů, které mají zajistit potravinovou soběstačnost měst.  Uvažuje se o to, že pokud by došlo k realizaci (ta je téměř jistá) tak by se uvolnila většina dnes zemědělské půdy a mohla by se vrátit do původného divokého stavu nepo pro potřeby rekreace.

J. Václavíková 5.7.2011 23:52

Re: Ať se trochu vzdělám,

Ne, mně se to líbí, je to výstižné.

J. Václavíková 5.7.2011 23:51

Re: Umělé maso je tady

Což o to, ale co s imunologickou bariérou? A své kmenové buňky každý nemá v zásobě.

J. Václavíková 5.7.2011 23:49

Re: Ať se trochu vzdělám,

K půlnoci přestáváte chápat vtipy? :-)

M. Martinovská 5.7.2011 23:49

Re: Ať se trochu vzdělám,

No jo, i zdejší Neviditelná Univarzita má své limity - resp. je limitována chápavostí příjemců vzdělání. Tituly se tu ještě nerozdávaj - ale to je jen otázka času!

J. Václavíková 5.7.2011 23:48

Re: Umělé maso je tady

Teď jste vedle jak ta jedle. Jak asi chemicky připravíte aminokyseliny, nebo jen prostou glukózu? To z anorganických zdrojů nejde.

J. Tolman 5.7.2011 23:46

Re: Ať se trochu vzdělám,

Omlouvám se za duševní zpozdilost, ale otázce jsem ne zcela porozuměl.

M. Martinovská 5.7.2011 23:46

Re: Umělé maso je tady

Mňam chemikálie.

J. Václavíková 5.7.2011 23:46

Re: Umělé maso je tady

Podle mě je ten článek plný chybných údajů, ty propočty mají tak akorát vycucané z palce. Snížit o 98% potřebu půdy? To budou vyživovat z kosmických paprsků, zřejmě. Pokud nezačnou i plodiny pěstovat v buněčných kulturách.

M. Martinovská 5.7.2011 23:45

Re: Umělé maso je tady

Časem někoho napadne využít maso k výrobě částí těla. Předvídali to už V+W. Když byla předchůdcem člověka protoplazma, tak - když se připlazila, tak to ještě šlo, ale kdo má ten sajrajt odstraňovat ze sedadel?

J. Tolman 5.7.2011 23:44

Re: Umělé maso je tady

V tom roztoku jsou tak říkajíc chemikálie, kdežto živé organismy musíte krmit krmivy, a to je dražší.

J. Václavíková 5.7.2011 23:40

Re: Ať se trochu vzdělám,

Cedí pod tlakem.... to se Vám fakt povedlo! :-)))

J. Tolman 5.7.2011 23:39

Re: Umělé maso je tady

Odhaduji, že v nejbližších 20 letech nebude žádná změna oproti dnešnímu stavu. Ta výroba a zavadění umělého masa se bude rozjíždět hodně pomalu. A jak sám uvádíte, současný stav není dobrý, takže umělé maso ho už příliš nezhorší, možná spíše zlepší. 

M. Martinovská 5.7.2011 23:39

Re: Umělé maso je tady

To máte nějakou pesimistickou náladu. I když zrušení drůbeže je možná zpráva dobrá... Falešné ryby? Poznáte podle zapomenutého řetízku od hodinek....