29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

1968: Okupace je okupace

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Fafa 20.8.2008 23:45

Voxi:

Brežněv byl Ukrajinec. Takže podle vaší logiky nás okupovali Ukrajinci.

Aha, takze podle tehle logiky u Slavkova slavne zvitezili Korsicani, 2.svetove valku rozpoutali Rakusani a Krym v roce 1783 anektovali Nemci.

Mimochodem, ty mnohe narodnosti prece existovaly i v carskem Rusku. Presto nikomu nevadi mluvit o ruske armade a ruske politice treba v dobe napoleonskych valek. Proste SSSR byl nastupnickym statem carskeho Ruska a dnesni Ruska federace je nastupnickym statem Sovetskeho svazu. Prinejmensim ICBM a veto v Rade bezpecnosti si dokazalo privlastnit velmi rychle. Tak by mozna mohlo hlasit i k tem temnejsim strankam vlastni historie.   

jc 20.8.2008 18:22

..pri cteni me napadlo...

...kterak jsem v prvnich dnech okupace v Brne potkal nejakyho sovetskyho dustojnika, jak okupoval tim, ze tam mel postavenej stativ a maloval si olejovejma barvickama brnenskou ulici nebo tak nejak....dali jsme kratkou rec, za moc to sice nestalo,  ale dodnes si to pamatuju...v tech dnech jsem si vyrizoval vylet do Vidne.....od te doby se mame diky SSSR jiz 40 let dobre...zdravim z Kanady...

..ten jeho obrazek brnensky ulice bych chtel docela mit.....

Malý Aston 20.8.2008 18:02

Když jeden komunista příjde k druhému komunistovi nemůže to být okupace!

Já to považuji za soudružskou návštěvu,internacionální pomoc nebo dokonce za komunistické škádlení.O co vlastně šlo? Bratrovražedný boj jedněch komoušů proti druhým a aby se nesmál ten třetí teda svobodný občan,který tušil že ta demokracie komunistická jak ji dnes obhajuje Filip,Jičínský a Paroubek u Ústavního soudu není to pravé ořechové.A ještě než to občané pochopili do čela se jim postavili zase komouši,kteří napřed se soudružskou návštěvou nesouhlasili,pak podepsali a souhlasili a nakonec pomocí pendreků přesvědčili i ty ostatní že se vlastně nic nestalo a pokud se stalo mohou za to agenti imperialismu.Takže žádná okupace tady nebyla to jen za svými komouši přišli jiní komouši a by se nebáli občana vzali sebou stovky tanků,letadel,raket a tisíce vojáčků.A komunistický federální parlament ten pobyt schválil 100% hlasů. A ti komouši,kteří byli vyhozeni neboť včas nepřevlékli kabáty jsou dnes u socanů,někteří jako Pithart u lidovců a jsou jiní? Nejsou, komouš zůstane komoušem napořád a ještě když ho jeho soudruzi vyhodí o to více se snaží dokázat je je nejlepší jako Jičínský.:-D

brok 20.8.2008 11:46

V souvislosti s ruskou i německou okupací se vtírá myšlenka:

Co to ti Češi mají v sobě, že se na ně co chvíli někdo vrhá. Rozhodně to není ve velikosti či počtu obyvatel. V Evropě je mnoho států mnohem menších, jejichž obyvatelé si žijí v relativníkm poklidu. Ve skutečnosti téměř 2/3 evropských států je menší než ČR (některé jen rozlohou, jné zas jen počtem obyvatel) a přece žijí v poklidu. Řekl bych, že je pravděpodobně v tom, jak si Češi vzájmně závidí a vždy se rozhlížejí po nějakém "ochránci". Postupně si to vyzkoušeli s Němci, Rakušany, Francouzi a Angličany, nakonec s Rusy. Žádní se neosvědčili. Pochypitelně. Všichni z toho chtěli něco mít.

Peta 20.8.2008 11:58

Re: V souvislosti s ruskou i německou okupací se vtírá myšlenka:

A nebude to spíše polohou?

brok 20.8.2008 12:42

Re: Re: V souvislosti s ruskou i německou okupací se vtírá myšlenka:

V tom případě by na tom měli být stejně např. Dánové. Jsou menší, Němci všude kolem a Rusové kousek přes vodu. Nebo Maďaři. Nejsou.

VL 20.8.2008 15:16

Re: Re: Re: V souvislosti s ruskou i německou okupací se vtírá myšlenka:

Proč by na tom měli být stejně Dánové, nebo Maďaři? Přes Dánsko nikdo nemusí přejí, když chce z východu na západ a naopak, zrovna tak z jihu na sever. S Čechy se tady dá srovnávat pouze Rakousko a Polsko. Taky přes ně přešli Turci, Rusové, Němci, Francouzi atd.

Jakub S. 20.8.2008 12:45

Re: V souvislosti s ruskou i německou okupací se vtírá myšlenka:

Re: Co to ti Češi mají v sobě, že se na ně co chvíli někdo vrhá... To je optický klam. Zkus se podívat na dějiny ostatních zemí/národů blíž - budeš se divit!

Malý Aston 20.8.2008 15:38

Re: Re: V souvislosti s ruskou i německou okupací se vtírá myšlenka:

Souhlasím a jen se divím,že trauma čechůnů neprožívají rakušáci,francouzi,italové,holanďané a jiné státy které nejen že byly okupovány ale jejich obyvatelstvo s daleko větší radostí kolaborovalo s okupanty než čechůni a moravané.:-D

expat 20.8.2008 21:40

Re: Re: Re: V souvislosti s ruskou i německou okupací se vtírá myšlenka:

.......diky MA za to, ze si vzpomel i na Moravany, ikdyz je to pouze v souvislosti s kolaboraci s okupanty...........

cca 20.8.2008 10:55

no

potěš, něco tak slabé tady už dlouho nebylo, partizáni vystupují z ilegality

snílek 20.8.2008 11:08

Re: no

Čekal jsem že se ozveš Jiřino Slavíková ted pod novým pseudonymem.Rv

snílek 20.8.2008 11:13

Re: no

Partyzán!!

RomanL 20.8.2008 11:20

Re: no

Třeba pro mě je to velmi zajímavé... :-P

Jakub S. 20.8.2008 11:32

No a co je tohle za dalšího trapného chudáka - cca?!

Staří komanči plivají do všech světa stran, potřebujou to...

snílek 20.8.2008 10:50

dobrý článek ale

bohužel zajímá jen nás přímo potrefené internacionální pomocí.Tak se oficiálně říkalo okupaci.Pro mne osobně byla nejhorší ledová sprcha ten přechod.Po nádherném jaru kdy se lidé sjednotili,otevřeli,kdy nám zpívala i duše přišel volný pád do propasti.Lidé se uzavřeli nastala doba temna.Ti méně silní ohnuli hřbety,nalezli do partaje,milicí a začali si budovat nové kariéry.Stejní lidé nalezli po r.89 do OF a začali si budovat nové posty.Byl jsem na zakládající OF v našem městě,když jsem viděl stejné lidi,kteří nám po dobu Husákovské normalizace znechucovali život pochopil jsem že mám příliš slabý žaludek sedět s nimi ve stejné místnosti.Byla to chyba nechat se znechutit.Život jde dál mé děti a vnuky moc nezajímá pohádka o osmašedesátém a zřejmě spoustu věcí nemohou ani nechtějí pochopit.Historie se neustále opakuje a my si z ní neumíme vzít poučení.Dobře nám tak.Rv

R 20.8.2008 10:02

Lidský článek.

R^R^

vox 20.8.2008 9:07

a teď jsou v tom Afghánistánu Usáci... některé země a národy jsou halt nepohodlné... všem

:-P

dulcibelka 20.8.2008 8:48

Hezký a lidský článek.

Jen škoda, že k rozumu nepřišlo víc prostých Rusů - většina ještě dnes schvaluje 68 (i Gruzii...) a Sovětský svaz je pro ně rájem na zemi :-/

vox 20.8.2008 9:12

Re: Hezký a lidský článek.

okupovali nás Sověti. Zůčastnili s všechny národnosti mnohonárodnostního SSSR. Rusů ve vedení moc nebylo, protože jejich elit bolševický převrat zlikvidoval nejvíc.

Brežněv byl Ukrajinec. Takže podle vaší logiky nás okupovali Ukrajinci. ;-) 

A mimochodem, Gruzínů bylo v té době ve vedení SSSR 30%. Jeli k nám gruzínsští dobrovolníci. I když se o tom moc nepíše.

 teď nás budou okupovat Ušáci. Taky nás, podle některých, díky té okupaci, čeká ráj na zemi :-/ Ale pokud se podíváme na stav v jimi okupovaných zemích, politickou korupci, zaostávání , vykrádání vědeckého výzkumu...   

dulcibelka 20.8.2008 9:26

Re: Re: Hezký a lidský článek.

Máte problémy se čtením?! Já nepíšu, že nás rusáci okupovali - nýbrž jen to, že dodnes jich většina okupaci schvaluje. A dost pochybuju, že jiné národnosti, tehdy se zúčastnící, souhlasí rovněž - samy si ruské okupace užily dost a dost!

Mirek F. 20.8.2008 10:01

Re: Re: Re: Hezký a lidský článek.

Ony si ty národnosti užily především svých vlastních bolševiků.... Kolik Rusů dens schvaluje okupace, to by mě zajímalo také, hoďte, prosím, odkaz, odkud čerpáte.

dulcibelka 20.8.2008 11:01

Re: Re: Re: Re: Hezký a lidský článek.

Ale jděte mi s odkazy, vy filuto jeden!;-P

Vy se nedíváte na televizi, kde jsou, zejména v těchto dnech, k vidění vyjádření tehdejších přímých účastníků? Nebo navštívil jste někdy Rusko? Já ano.

A kolik bylo kdysi těch demonstrantů proti naší okupaci na Rudým náměstí - slyšel jste vůbec o nich? Já vám pomůžu - bylo jich 8. Slovy osm. (Y)

Mirek F. 20.8.2008 11:24

Re: Re: Re: Re: Re: Hezký a lidský článek.

Myslíte ty zasloužilé rudé generály? Jasně, krásný průřez populace.

A s tou demonstrací, to jste mě dostala. V SSSR tehdy samozřejmě panovala plná svoboda názoru a plná informovanost, že? Kolik asi bylo tehdy demostrací ve Varšavě, Budapešti, Sofii, Berlíně... Kolik toho Češi protikomunistického nademonstrovali v letech 1970-1987? Vyčítat jinému, na co jsme se nevzmohli sami je fakt zajímavé.

a 20.8.2008 14:25

Re: Re: Re: Re: Re: Hezký a lidský článek.

Bylo jich 8 připravených jít vzápětí do ťjurmy (a taky tam sofort šli). Vyčítat jim nedostatatek odvahy? Já za sebe bych si to netroufl. A s tou schvlující většinou? Jste vedle. Nedávno provedli průzkum mezi Rusy o 68 a výsledky byl ten, že většina nevěděla nic, ani to, že byla nějaká okupace. Nevím kolik jich schvalovalo okupaci, na to se neptali, myslím. 

RL 20.8.2008 10:25

Re: Re: Hezký a lidský článek.

Jak nás prosímvás může okupovat 200 příslušníků obsluhy radaru USA?? Ostatně, když je odmítneme, tak sem nepřijdou. Ovšem neměli by jsme zapomínat, že Rusové se nás nikdy neptali a ptát nebudou, když budou chtít, zase nás budou okupovat. A když se podívám na státy "okupované USA" tak nevím jestli mám stejné informace. Např. Německo je jedna z nejvyspělejších zemí Evropy, Japonsko taktéž, Jižní Korea atd....a myslím si, že nemají pocit, že by byli "okupovány". A když se podíváte na státy, kam vstoupila bota Rusa....mají se lépe?? Jsme snad vyspělejší než Japonci, Němci?? Takže nevím, ale asi jste z jiné planety.:-D

joe 20.8.2008 11:51

Re: Re: Re: Hezký a lidský článek.

Kdysi dávno šel v kinech pěkný film "Myš, která řvala". Vymyšlený malý státeček, který byl s hospodářstvím na huntě, vyhlásil válku USA s cílem být poražen a získat tak hospodářskou podporu, kterou USA ve všech válkách poraženým poskytly.

mirek 20.8.2008 12:34

Re: Re: Hezký a lidský článek.

pane, vy jste blb............ doporučuji shlédnout film s Peterem Sellersem - Myš, která řvala, to pak snad pochopíte

mirek 20.8.2008 12:35

Re: Re: Re: Hezký a lidský článek.

jeje  ja si nepřečetl co tu napsal někdo přede mnou a sem teď za idiota..... chjo

Jakub S. 20.8.2008 12:48

Re: Re: Re: Re: Hezký a lidský článek.

Ale to jenom vystihuje, že máme, hodně z nás, stejné vzpomínky a zážitky! Stejně v Hlavě 22 (Cath-22) je jihoitalský stařík, který se nadšeně těší, že Taliáni už zas na plné čáře prohrávají... to nám bude dobře!