28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Japonský bramborový salát

Přece jen trochu jiný než náš vánoční

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Oskarina 28.7.2019 23:07

Japonská majonéza

V diskusi pod videem někdo píše, že japonská majonéza je ostrá, ve Francii si prý pomáhají tak, že do majonézy vmíchají trochu dijonské hořčice (u nás by možná stačila krémžská?, asi ne...).

Jinak díky za recept, v týdnu salát udělám k letnímu obědu.

Z. Lika 29.7.2019 9:55

Re: Japonská majonéza

Kremžská hořčice je dosti sladká, osobně bych sáhla spíš po tom dijonu.

Přeji dobrou chuť :-)

Š. Matyášová 5.8.2019 11:38

Re: Japonská majonéza

spíše ten dijon, al ev ruských obchůdcích prodávají práškovou hořčici, kupte si ji a do majonézy dejte trošku,to vás tak skvěle nakopne, má pěknej říz, kam se hrabe dijon....

M. Crossette 26.7.2019 18:06

Liko, díky, tohle určitě vyzkouším

dneska jsem slíbila květák v těstíčku, ale o víkendu bych mohla udělat tenhle salát. Doma mám i tu krájenou šunku, chybí jen dokoupit okurku (kdybys byla dala racept minulý měsíc, měla jsem ještě svoje :)! A navíc příprava velice jednoduchá.

Vajíčka natvrdo jsem také vařila s bramborami, nebo i zároveň se sáčkovou rýží. V dobách, kdy jsem při různých stěhováních bydleli provizorně a na vaření byl jen jedno, nebo dvouplotýnkový vařič a jeden hrnec a pánvička. Tak jsem si zároveň s vačeří vařila vajíčka pro sebe na jídlo přes den.

Z. Lika 26.7.2019 19:21

Re: Liko, díky, tohle určitě vyzkouším

No jo, před měsícem jsem o receptu ještě nevěděla. Jsem zvědavá, jak bude chutnat, a jestli se u vás dá sehnat ostřejší majonéza. Je fajn, že to zkusíš, mně to chutnalo moc, i v tom horku.

Z. Lika 26.7.2019 19:22

Re: Liko, díky, tohle určitě vyzkouším

Jo a květák v těstíčku miluju. Jeho sezóna pominula (je to rostlina krátkého dne), takže zatraceně podražil, ale zase se dočkám :-)

Z. Janaba 26.7.2019 15:11

OT

Lze k japonskému brsalátu servírovat norského jezevce? Já se fakt picnu! Začala jsem s malým jezevčím batoletem, pak jsem se poprala se dvěma puberťákama a teď? Včera byl krásný začátek noci, manžel šel na poslední procházku se psem, klid, mír, krásné ochlazení. Šla jsem si sednout na terasu, jen tak se kochat. Kochám se kochám, najednou za zdí domu dupot a než se vzpamatuju, dva metry ode mne se přehnala parta čtyř, slovy čtyř jezevců. Poslední dva se zastavili, obrátili ke mně, hejbli nosama, ale moc jsem je neoslnila, tak se hned hnali za ostatními. Nebo si vzpomněli, že jsem je přeprala.

Huff! Bylo to fascinující, ale současně vzbuzovalo obavy. Co kdyby se tam se mnou vyskytoval pes nebo kocour! Byly to pořádné kusy a už vím, že se uméjí prát. Já sice taky, ale jich je víc. Takhle to vypadá, že jejich noční šmejdění za potravou vede přes naši zahradu. Manžel je viděl večer před tím, tedy jen jednoho, ale štrádoval si to také přes nás. Pravděpodobně vyměřoval trasu.

Vždycky jsem si myslela, asi z pohádek, že jezevec je samotář. Tahle banda na samotáře nevypadá! A granule za garáž dávám teď až o půlnoci. Co s tím?

M. Crossette 26.7.2019 18:13

Re: OT

Tééda Jano, místo večerního kochání na terase, jezevčí překvapení ! Tady se prodávají různé "tyčinky" apod, které mají odradit zvířata. Kdysi jsme je koupili a různě rozvěsili na keře před domem. Měli jsme tenkrát jen Dixie, která ač vykastrovaná dál voněla kocourům a ti nám chodili značkovat okolí. Ten puch začínal být nemilý a tyhle tyčky je měly svojí "vůní" odradit. No nevím, jestli to pomohlo nebo ne. Kocouři sice přestali obstřikovat, ale zároveň jsme je viděli čím dál méně, tak nevím, co byl pravý důvod. Ale třeba by něco podobného měli u vás na jezevce.

Z. Lika 26.7.2019 19:19

Re: OT

Jéžiš, to by byl článek!

Já si zase myslela, že haggis se dělal z jezevců (teď jsou snad chránění, aspoň v UK), ale to jsem asi vedle. Zajímalo by mě, jestli jsou nějak hluční apod. Jezevce znám jenom z Lišky Bystroušky, a tam byl opravdu samotářský morous. Tak držím palce, ať se snesete v míru.

Z. Janaba 26.7.2019 22:23

Re: OT

No, já už jsem si to trochu nalistovala na netu a takový jezvec má být rodinný typ, žádný samotář, je společenský, nebezpečný ne, tajuplný, málo zahlédnutelný, haha! Už jsem se se dvěma prala a zahlédávám ho/je skoro každý den! :-))

Z. Lika 27.7.2019 8:20

Re: OT

Ta tě asi považují za součást přírody, to je vlastně poklona :-)

Z. Janaba 27.7.2019 13:47

Re: OT

Beru! :-)

Š. Matyášová 5.8.2019 11:41

Re: OT

starý jezevci jsou samotáři, ale jinak jsou to skupinová zvířata..

http://www.czech-press.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=2022:ivot-s-jezevci-unikatni-vyzkum-tajemneho-savce-sp-1095191618&catid=1606&Itemid=148

Z. Matylda 26.7.2019 15:03

Salát vypadá zajímavě,

třeba ho někdy zkusím. Dneska bude večer grilovačka, jinak to nevidím!

Z. Iva 26.7.2019 12:00

Tak brambory a vejce

mám uvařené a chladí se. Okurku potit nedám, sice nemám problém se žlučníkem (babi po nich měla párkrát záchvat a nedala si říct), ale je mi pak po ní těžko. Zítra jedeme vystavovat psinu, tak abych to přežila. I tak to bude o život, vystavuje se venku, tam nebude žádný stín a začíná se až v deset.

Z. Lika 26.7.2019 12:45

Re: Tak brambory a vejce

Tak budu na zítřek držet palce pěsti. Kdyby nešlo o výstavu, mohla bys jí aspoň namáčet srst, ale takhle to musíte vydržať.

Z. Iva 26.7.2019 17:28

Re: Tak brambory a vejce

Před chvílí jsme ji koupali a napatlali kondicionérem, aby líp vypadala. Není zrovna ve výstavní kondici, ta vedra si vzala zimní kožíšek s sebou. A té potvoře se to koupání pranic nelíbilo, teplá voda prý fajn, oplachovali jsme studenou a to docela vyváděla.

T. Zana 26.7.2019 8:51

To vypadá dobře

Možná vyzkouším, až bude o trochu menší horko - teď to zavání tím vařením v konvici na čaj a do ní bych brambory přece jen dávala nerada :-)))

Myslíš, že by místo majonézy mohla být tatarka? Já majonézu moc nemusím, právě že mi přijde taková spíš sladká a bez chuti (tatarku dávám i do toho českého brsalátu).

Z. Lika 26.7.2019 9:47

Re: To vypadá dobře

Tatarka by asi být mohla, ale dej jí trošku (přidat můžeš vždycky). Totiž výsledek nemá obvyklou chuť brsalátu, jak jsme na něj zvyklí. Jsem zvědavá :-)

Z. Iva 26.7.2019 10:10

Re: To vypadá dobře-

Zkus majonézu Poličanku, ta rozhodně není sladká a bez chuti, neobsahuje škrob, stabilizátory, barviva, jen klasiku - žloutky, olej, ocet, sůl a cukr. Podle mě jedna z nejlepších na trhu.

Z. Lika 26.7.2019 10:16

Re: To vypadá dobře-

Díky za tip, Ivo, a máš pravdu - škroby srážejí chuť, všechno s nimi je mdlé a musí se to pak dohánět dodatečným, tj. nadměrným dochucováním.

Z. Iva 26.7.2019 10:29

Re: To vypadá dobře-

Jo a celkem schopnou majonézu mají v Lidlu, jejich privátní značka ?Mikado?. Taky je bez škrobů,jen má někdy trochu pachuť, asi po řepkovém oleji, ale do salátu je dobrá.

Z. Yga 26.7.2019 12:15

Re: To vypadá dobře-

Jo, my taky používáme pouze Poličank - například Helmans se mi naopak zdá tuze kyselá.

T. Zana 26.7.2019 16:03

Re: To vypadá dobře-

Poličanka - musím se podívat, jestli ji tu někde mají. Lidl máme nedaleko, akorát ho momentálně rekonstruují (mám dojem, že zbyly jen obvodové zdi).

Z. Iva 26.7.2019 17:30

Re: To vypadá dobře-

Chachá, to u nás dělali taky, normálně tam uvnitř jezdil bagr. Rozšiřovali o pekárnu, vypadá to tam líp než předtím. Poličanku koupíš na 100% v Tescu, Kauflandu i Albertu.

Z. Verenka 26.7.2019 8:16

Malé

zemiaky mám všetky!!/ a to aj ke ́d sa u nás hovorí,že každý dobrý a hlúpy S

lovak má veľké zemiaky/.

Šalá vyžerá veľmi dobre,hne ́d zajtra si ho urobím.Inak Lika,tá japonská matka nevymyslela nič objavného-vajcia varíme so zemiakmi celé generácie-neublížilo to ani nám,ani tým vajciam.

OT:to teplo ma zničí,ale údajne/podľa správ/ od 5.8. sa to výrazne zlepší-teploty budú len do 30 st./ha,ha,ha

Z. Verenka 26.7.2019 8:17

Re: Malé

oprava-šalát a vyzerá.

Z. Lika 26.7.2019 8:43

Re: Malé

Brambory jsou mi taky milejší malé - tedy jako konzumentovi. Jako pěstitel bych asi taky bědovala :-)

Se zájmem čtu, že i u vás se vaří běžně víc věcí pohromadě. Musím se hluboce zamyslet, proč se to tak u nás nedělalo.

V tomhle horku si dělám čaj na studeno - do velké láhve, třeba petky, dám pár lístků zeleného nebo i černého čaje, zaliju studenou vodou a nechám přes noc v lednici. A přes den popíjím. Je to výborný osvěžující nápoj.

Drž se, Verenko, a uvidíš, jak budeš ráda, až bude aspoň pod 30 stupňů.

T. Zana 26.7.2019 8:46

Re: Malé

Synek tvrdí, že úplně nejgeniálnější je ve vedru takhle udělané maté. Ráda bych to zkusila, mám maté ráda, ale nějak ne a ne si na to včas vzpomenout. Večer už si nejsem jistá ani vlastním jménem :P

Z. Lika 26.7.2019 9:48

Re: Malé

Zano, klidně založ čaj ráno a ve velkém, do druhého dne tam krásně vydrží.