Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Chvála selské omelety

16.1.2015

Selská omeleta je jídlo mého dětství. Ze zbylých brambor, vajec a něčeho. Mívali jsme ji k večeři často a mívali jsme ji rádi.

Já pracuji dlouho do večera, takže selská omeleta bývá na pořadu dne i u nás doma. Kačka s Kubou si ji už několik let připravují sami. Je to pro mě určité ulehčení organizace domácnosti, takže jim o víkendu ochotně navařím o několik brambor víc :)

Jak na ni?

Uvařené brambory nakrájíme na plátky nebo kousky a dáme na vymaštěnou pánev. Necháme trochu opéct. Poté přihazuji to, co lednice dala – když dá klobásu, tak ji nakrájím na kousky nebo na kolečka a přisypu na pánev. Když dá nakrájený salám, tak tam rozmístím kolečka. Nebo kousky zbylého kuřecího masa. Prostě co zbylo :)

Rozmíchám v hrnečku patřičný počet vajec. Na malý hlad jedno (ale hůř to pak drží pohromadě), pro běžného smrtelníka dvě, pro pubertální mládež běžně tři. Trošku osolíme (trocha soli s tukem se vypeče z uzeniny, tak pozor) a je možné přisypat do vajíček koření. Se sušeným koprem to bylo netypické, ale ne špatné. Bylinkové koření bylo prima a taky jsem zkusila dát místo soli trochu grilovacího (ale fakt jen trošku). Ale stejně nejradši ji mám jen tak. Brambory s masem na pánvi zalijeme vejci a můžeme přidat na kostičky nakrájeny sýr – Eidam je klasika, s Nivou je omeleta velmi pikantní, ale zase pozor na množství soli.

Necháme zapéct přiklopené pokličkou. Kdysi jsme se podle jakéhosi receptu snažila omeletu otočit, aby byla opečená z obou stran, ale vznikl nevzhledný trhanec a sýr se lepil na pánvičku, tak jsme tento recept opustila jako nevyhovující.

Sešoupneme omeletu na talíř, obložíme kousky zeleniny – červená paprika je favorit u nás doma – a popřejeme dobrou chuť :)

Ilustrační foto. Autor MOs810 commons.wikimedia.org

Matylda Neviditelný pes


zpět na článek