28.3.2024 | Svátek má Soňa


MLSOTNÍK: Kančí se šípkovou

17.3.2017

Šest kilo kančího

To si jednou povídáte s kamarádkou o vaření a dozvíte se, že nikdy nejedla kančí se šípkovou omáčkou. Vysvětlíte jí, že to nic není, že to jen složitě vypadá a netušíte, že si na sebe pletete bič. Protože ona vás vezme za slovo a od své sestry, filharmoničky, sežene 6 kilo kančího. Aby nesehnala, když sestřin manžel je myslivec. Donese od ní i úžasně vonící tymián a sušené vydlabané šípky.

A tak to všechno začne. Rozhlásí, že bude kančí se šípkovou, a najednou je zájemců skoro 20.

Zelenina, marmelády, koření

A Šárko, vař!

Nadiktovala jsem, co je potřeba nakoupit, a dostavila se na místo činu. Netušila jsem, že maso budu odblaňovat, čistit a krájet. A že k tomu vaření propůjčím i své nádobí. A místy budu těžce improvizovat. Ale stalo se.

Kamarádka očistila a nakrájela zeleninu. 3 kila cibule, velkou hlavu celeru, půl kila petržele, kilo mrkve, 6 citronů. Na lince jsem měla vyrovnaná koření, ale pro jistotu jsem si vzala i svoje, neočekávala jsem, že by se běžně v domácnosti, kde se zvěřina nevaří, vyskytoval jalovec atd...

Šípky naložené ve víně

Těch 6 kilo masa jsem po nakrájení zatáhla na 2 kilech vyškvařeného špeku a do výpeku dala dělat cibuli. Když byla opečená, vysypala jsem ji na maso a na zbylý omastek dala restovat ostatní zeleninu s nadrceným kořením (nové koření, pepř, jalovčinky, tymián, rozmarýn, bobkový list, šípky).

Po jejím vytažení jsem do výpeku nalila 2 litry červeného vína a vložila pokrájené citrony. Přidala jsem kostku másla a čtvrtlitr octu.

Polovina zatáhnutého masa

Všechno jsme navrstvily do velkého lavoru a zalily nálevem-mořidlem z vína, citronů, másla a octu, zatáhly fólií a daly odležet na balkon na 3 dny. Po tomto čtyřhodinovém výkonu jsem odešla domů, vůně se za mnou linula celou ulicí...

Za tři dny jsem vydala přesné instrukce, jak dát péct do trouby, kolik čeho z lavoru, na přesně nastavenou teplotu a na jak dlouho.

Byla jsem vyslyšena a po mém příchodu z práce jsem mohla jen maso přebrat, abych zeleninu s výpekem rozmixovala, doředila ještě jedním litrem červeného vína, šípkovým vývarem a dochutila kilem šípkové marmelády a konečně i malinko dosolila, protože sůl jsem celou dobu záměrně vynechávala.

Restovaná zelenina a maso v lavoru

Maso se speklo, takže porce tepelně zpracovaného masa byla na osobu 20 dkg. Omáčky bylo 6 litrů.

Reklamací jsem se nedočkala... Degustační porcičku omáčky jsem si dala, ale když to vaříte, ve finále na to nemáte ani chuť...

Škoda, že z těch fotek není nic cítit!

PS: A nebojte se to zkusit, pro 2-4 lidi je to pohodička :-D

Kančí se šípkovou: jedna porce

Foto: autorka. Klikněte do obrázku v textu a podívejte se do fotogalerie, nebo přímo do alba na Rajčeti zde.

Sharka Neviditelný pes