Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Oběd pro návštěvu, když je horko
I přihodilo se mi, že k nám měla zavítat na oběd návštěva, a to za horkého počasí. O návštěvě je známo, že je mlsná, spoustu věcí nejí a je založená tradičně. My bydlíme v bytě, takže nějaký sekt s jahodami nebo grilované maso nepadá v úvahu (totiž terasa nebo zahrada vynahradí až 80 % kuchařiny). Co si počnu, když se mi v tom horku nechce něco vymýšlet?
Rozhodla jsem se pro pomalu pečenou kačenu (!!!). Tentokrát bez knedlíků a zelí, ale s novými bramborami na páře a okurkovým salátem. Vyhřátá kuchyň mi nevadí, hlavně že nemusím stát u plotny a něco míchat.
Kačenu jsem jen okmínovala a osolila, celou jsem ji zašoupla ráno v 7 hodin do plynové trouby, zapnula na nejnižší možnou teplotu (v zakrytém pekáči, podotýkám) a pekla bez dozoru pět hodin.
Vyšla, jako vždy, bezchybně (podrobnější traktát na téma pomalého pečení doporučuji zde).
Po obědě měla tradičně přijít kávička. No jo, upozorňuje návštěva, je přece horko. Tak jsem narychlo vyrobila z turka koncentrát a ten po dvou minutách přecedila a zasypala kostkami ledu. Káva se rychle ochladila, naředila na běžnější hustotu a byla výborná a opravdu ledová.
A co jako dezert? Vzpomněla jsem si, že jsem před spoustou let dělávala skládaný moučník ze sušenek Bebe. Zalovila jsem na internetu a našla jsem vylepšenou - a moc dobrou verzi. Vrstva sušenek, vrstva kakaového pudinku, vrstva sušenek, a nakonec vrsta zakysanky smíchané s ušlehanou šlehačkou (ta by tam ani nemusela být). Nahoru posypat kakaem. Nechat vychladit přes noc. S ledovou kávou chutnal moc dobře.
Přeji vám méně tradiční návštěvy a dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv :-) Ale pokud máte recept na takovou návštěvu, sem s ním!
Foto: archiv Lika
Vše potřebné zjistíte zde...