25.4.2024 | Svátek má Marek


MLSOTNÍK: Bezinky pro chuť i pro zdraví

26.5.2006 22:09

Už prý staří Slované uctívali bezinku jako cennou léčivou bylinu a používali jí např. i k barvení látek. Vhodná je při chorobách z nachlazení, na ledviny, játra, při revmatismu a má příznivý vliv na celou nervovou soustavu. bez černý květ

V herbáři doktora Mathioliho z roku 1517 se o bezu píše: "Vnitřně požitý bez má velikou moc vyhánějící. Tak pití odvaru bezového kořene ve víně mocně vyhání vodnatelnost. Lektvar z bezového květu otvírá ucpaná játra, rozhání větry a nadýmání břicha. Mazání šťávou z jahůdek dělá vlasy černé a mladistvé, listí bezové smíchané s ječnou moukou ukládá přílišnou horkost, hojí spáleninu, pokousání vzteklým psem a svaluje vředy".

Co jsem vyčetla:

Květ obsahuje hlavně silici, glykosid, rutin, cholin, účinné látky blízké hormonům, tříslovinu.

Plody obsahují vitamín A, C, volné aminokyseliny, pektiny, rutin, anthocyaniny, ap.

V kůře a listech jsou kromě toho i fytoncidní látky účinné proti baktériím a některým houbám.

Bezinková limonáda
5 květů černého bezu (pěkně rozkvetlé bílé koláče)
1,5 citronu omýt a nakrájet na plátky
0,25 kg cukru
naskládat do sklenice a přelít 3 litry horké převařené vody
po 24 hodinách přecedit, slít a pít jako limonádu, je moc osvěžující bez černý plod

Bezinkový likér
2,5 litru kuliček bezinek vařit 15 minut s 1 litrem vody (použijte starý hrnec, neboť vše je modré)
přecedit přes plátno, nebo dětskou plenu
přidat 1 kg cukru a vařit 5 minut
přidat silnou kávu bez lógru (ze tří polévkových lžic mleté kávy do malého šálku)
nakonec 0,5 litru rumu
sléváme do lahví a chodíme ochutnávat, ale dlouho nevydrží a my jsme velmi zdraví a veselí

Bílým květům se říká kosmatice a lze jí smažit jako řízek v trojobalu, ale doporučuji vysušit přebytečný tuk ubrouskem.

Dodatek od Aleny Zálešákové (Alči)

Bezinkový sirup
25 květů černého bezu spolu se 7 dkg kyseliny citronové vložíme do 2 litrů studené převařené vody a necháme 24 hodin. Pak přecedíme a přidáme 2 kg cukru krystalu.

A nejlepší je stejně jen květy opláchnout, namočit v rozkvedlaném osoleném vejci a usmažit na tuku - smažíme a okusujeme jen ty kvítky, za košťálky držíme!

Lenka Blažková (Bláža)



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !