16.4.2024 | Svátek má Irena


MLSOTNÍK: Sarma

21.4.2017

Tuhle mi paní K. Holubová věnovala hlávku zelí. Ne tak ledajakou, ale kysanou, kvašenou.

Zajásala jsem. Totiž v mé oblíbené chorvatské kuchařce je pěkný recept na závitky, na něž je právě taková hlávka zapotřebí. Udělat závitky ze syrového zelí není žádný kumšt, ale kde sehnat celou hlávku kysaného? (Odpověď zní: v bulharských obchodech.)

Takže podle receptu potřebujete na 4 porce následující:

Igredience

  • 600 g mletého hovězího a vepřového masa
  • 50 g suché rýže
  • 100 g slaniny
  • 6 stroužků česneku
  • 150 g cibule
  • 1 lžíci petrželky
  • 10 g sladké mleté papriky
  • na špičku nože muškátového oříšku
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 hlávku kysaného zelí (cca 1,5 kg)

Jelikož jsem zamýšlela vařit pro dva, všechno jsem vydělila dvěma.

Tak jedem.

Maso s kořením, hlávka zelí

Slaninu (měla jsem kousek anglické) nakrájejte na co nejmenší kousky. Smíchejte ji s mletým masem, přidejte jemně nasekaný česnek, cibuli, rýži, petrželku a zbylé koření. Důkladně směs promíchejte a promačkejte, věnujte tomu dost času, aby se maso pořádně propojilo, zhomogenizovalo.

Zelí nejdřív ochutnejte, a pokud vám připadá příliš slané, opláchněte ho ve vodě. Mně připadalo akorát, takže jsem jen opatrně naloupala několik celých listů a rozložila si je na prkýnko.

Balíme

V kuchařce se radí vyříznout středové žebro, ale „moje“ listy byly krásně měkké a vláčné, takže jsem žebro nechala. Pokud byste ho vyřízli, pak budete mít menší závitky. Mně vyšly ze 300 g masa čtyři kousky.

Položte trochu masové směsi na začátek listu, zabalte a při tom zahrnujte do závitku i okraje po stranách, aby z toho nevznikla nějaká otevřená palačinka, ale pevný zavinutec, z něhož nic nepadá. Této rolce se říká sarma.

Zelné závitky sarma připravené do hrnce

Vytvořte tolik závitků, na kolik směs stačí. Jak už jsem psala výše, já vyrobila čtyři.

Zbytek zelí nakrájejte.

Nakrájené zelí vložte na dno hrnce a na něj naskládejte sarmu. Velikost hrnce volte tak, aby závitky byly dost natěsnané a tudíž se při vaření nerozmotaly. Přilejte tolik vody, aby bylo vše zakryté. Při vaření hrncem občas potřeste - nemíchejte!

Zelné závitky sarma v hrnci položené na vrstvě nakrájeného zelí. Teď je...

Vařte při nízké teplotě 90 minut. Pokud se voda vyvařuje, přilévejte po trochách vlažnou vodu. Chorvatská kuchařka radí podávat s bramborovou kaší, u nás došlo na knedlík.

Výsledek jsem předložila velmi konzervativnímu strávníkovi a byla mile překvapena, že mu chutnalo natolik, že souhlasil s opakováním.

Celé zelné zkvašené listy se dají najít na dně hrnce, v němž se zelí uchovávalo přes zimu, ale hrnce jsou už asi vybrány. Tyto závitky se však dají velmi dobře udělat z čerstvého zelí (tam bych řapík neboli žebro určitě vyřízla) a vařit je na koupeném krájeném kysaném.

Metodou pokus-omyl jsem došla k závěru, že jídlo se vaří v nezakrytém hrnci, protože mi nakonec zbylo příliš vody a honem jsem „redukovala“. Ale i tak to bylo velmi dobré.

Zelné závitky sarma už na talíři.

Přeji vám dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !