20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

KOČKY: Jak jeden kocourek ke skvělému pánovi přišel

Můj orientační smysl se dá nazvat spíš nesmyslem. A to platí několikanásobně, pokud řídím. Neustálé bloudění ale vytváří náhody, které někdy přinesou štěstí malým ztracencům.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Heduš 13.11.2009 21:47

OT: rada, porada

přijdou k nám v prosinci na odpoledne a večeři veledůležití hosté, cizinci - angličané - scestovalí až nevím co. A já zaboha nevím, co mám uvařit. Kachnu jsem už zavrhla, alébrž se děsně dlouho peče, vařit knedle a zelí... moc komplikované. Svíčkovou? V životě jsem nedělala. Říkala jsem si, že aby ochutnali naši štědrovečerní krmi - bramborový salát a řízek...ale bude jim to chutnat? Taková kombinace není pro všechny. Tak chodím a lámu si hlavu (ne doslova;-P z posledka zlomenou ji mám až dost). Plněné papriky? Fakt ty řízky? udělat polívku? Hovězí vývar?  Budu moc vděčná za jakékoliv nápady, protože já nemám žádné... Přijedou 6.12. odpoledne, takže by to nemělo být příliš náročné, alébrž bych se chtěla aspoň na chvilku zúčastnit Mikulášského venčení........děkuji všem předem i zadem:-)

RenataE 13.11.2009 21:57

Re: OT: rada, porada

A co guláš? Ten si uděláš předem, stejně je odleželý lepší. A můžeš mít dvě varianty přílohy - knedlík a špecle. Špecle koupíš v prášku (většina bramborových věcí z prášku má slušnou kvalitu i chuť)nebo už hotové, knedle klíďo taky uvař předem a jen ohřej. Pokud máš zájem o recept na fakt dobrej guláš, napiš buď sem nebo na mail.

Heduš 13.11.2009 22:08

Re: OT: rada, porada

na guláš jsem už taky myslela, ale má to ale.... já nevim, jestli je to dost slavnostní a oni už guláš měli několikrát i s námi v pražských hospodách;-P já fakt nevim. Asi udělám ten br salát a řízky. Nebo dostanou chleba se sádlem;-D

RenataE 13.11.2009 22:19

Re: OT: rada, porada

Chleba se sádlem  a cibulí je dobrá sváča;-D Jestli řízky, udělej spíš kuřecí a k tomu nějaký lehčí salát, před Vánoci tady byl Knížecí - a u nás tedy sklidil obrovský úspěch napříč generacemi. O míře slavnostnosti jídla bych nepřemýšlela, pro ně je to relativní exotika a vzhledem ke kvalitě anglické kuchyně si vždycky polepší;-D

Heduš 13.11.2009 22:34

Re: OT: rada, porada

kvalita anglické kuchyně se mi taky donesla;-P ;-D  Myslíš, že angličanovi může chutnat vánoční bramborový salát? A ten Knížecí mi zcela unikl, nebyl by nějaký odkázek, prosííím??

RenataE 13.11.2009 22:41

Re: OT: rada, porada

Jasně, tady. Je mnohem lehčí než klasika a moc dobrý. Přečetla jsem si Kadlusovu reakci - asi je to pravda, ale taky nikomu nemusíš vykládat, z čeho ten řízek je:-) A já je před obalením natírám třeným česnekem se solí, ale to samozřejmě záleží na individuální toleranci česneku.

Náš anglický strýček pojídá br.salát s chutí, ale fakt je, že má 35 let praxi a českou manželku;-D

Místo štrúdlu bych předem upekla linecké nebo pracny, naše vánoční cukroví v zahraničí sklízí vždycky úspěch (Hana W. by mohla vyprávět).

Heduš 13.11.2009 22:48

Re: OT: rada, porada

Renato díky moc za odkaz!!

HanaW 14.11.2009 0:07

Re: OT: rada, porada

Knizeci salat naprosto doporucuju. Je jemny a ma dobrou konsistenci - tak napul mezi br.kasi a salatem.  (Ahoj Emtesko;-)).

Kdyz uz Renata pripomnela to vanocni cukrovi celorocne vyyrabene - to  uz je damy let. Obcas kdyz chci mit zajimavy moucnik, tak delam tohle. Upecu pracny v nejvetsich formickach. To si muzes udelat dlouho dopredu a nechat je odlezet. V den D naplnim spodky nejakou dobrou navinulou marmeladou, jako treba brusinkovou nebo visnovou, rybizovou... na to krapet rozpustene cokolady s krapet ovocnym likerem nebo konaku. Vystydne to raz dva, na to ozdobne nastrikat slehacku z kanystru, oblozit par malinama, nastrouhat na to neco cokolady na vareni - nejlip se to strouha ze studene cokolady skrabkou  na zeleninu - udelaji se ti takove hoblinky.  A kdyz uz to chces mit hodne fancy, tak si muzes udelat malinovou omacku - taky to jde predem. varis maliny s cukrem nebo koupis uz zmrazene a rozvaris. Cukru dle chuti, procedis pres jemne sito, dochutis likerem a ozdobne to nacakas na posledni chvili na talirek. Kdyz mas pracny a omacku udelane predem, pripadne i ty pracny  uz predplene marmeladou a cokoladou, tak dat tohle dohromady po veceri jako desert je brnkacka.

Jakub S. 14.11.2009 9:51

Re: OT: rada, porada

Jenom když to čtu... s tou konzistencí je to zajímavé. Já mám často věci na půl cestě mezi něčím a něčím... Beru to jako zajímavou inovaci kuchyně a tak to aji pojídám. Zbude-li, dalším vařením / stáním zhoustne, a je to něco jiného...

Jenda 14.11.2009 14:36

Re: OT: rada, porada

Brrrr. Pracny. Babovicky z pisecku :-Oo...

HanaW 14.11.2009 20:30

Re: OT: rada, porada

No jo, Jeniku, pracny samy o sobe mne taky zvlast nerajcujou.... I kdyz i na tom zalezi, jak dobre jsou ochucene. Ale kdyz to pouzijes jako kontejner na jine dobrutky - tak to neni spatne a jeste to ma velmi efektivni prezentaci.

Bláža 13.11.2009 22:07

Re: OT: rada, porada

Docela dobrý špecle prodávají hotové v lidlu, no jo, není to domácí, ale proč zbytečně vyvářet, Jen hodit na pánvičku.

Polívka hovězí s játovými knedlíčky - koupíš hotovou zavářku, nahážeš knedlíčky do hotového vývaru se zeleninou a za pár minut vyplavou a je hotovo. A moučník štrůdl :)

Bětuláskovo! 13.11.2009 22:22

Já bych vytvořila

knedlovepřo. Zélo může být po moravsku rozhňahňané, s muškátovým oříškem, podušené na česneku, zakupené moukou našlehanou ve vodě i smetaně. Vepřo nejlépe pečená plec na hodně kmínu a na knedlo jsou sta návodů. Občas tvořím knedlo z rohlíků, je usilovně sepjaté a vypadá zajímavě (motají se uzoučké šištičky). Nebo knedlo zakup.

Ohřát se to dá kdykoli. Všechno vyrobíš i den předem klíďo.

Ze zbytku plece a zelí bych vyrobila segedín s bramborem. Nebo boršč. Opět všechno ohřeješ za chvilinku.

A dorazila bych je naprosto obyčejnou bábovkou anebo ještě lépe štrůdlem.

Kadlus 13.11.2009 22:33

Re: Já bych vytvořila

Jestli jako chlap můžu, tak moje zkušenost praví, že v anglosaském světě je mezi drůbeží kuře považováno za "póvl"!;-€

Jakub S. 14.11.2009 9:54

Re: Já bych vytvořila

Oni neví, co je dobré!!

Jenda 14.11.2009 14:37

Re: Já bych vytvořila

Spis to neumi udelat.

Rpuť 13.11.2009 22:41

Re: OT: rada, porada

Heduš, pokud čekám návštěvu a nechci ten čas trávit v kuchyni, tak dělám zásadně segedin. Nebo prostě něco, co se dá udělat předem a segedin je na to ideální. Angláni to neznaj, když jim to nebude chutnat (ale ono bude), tak je to jejich problém a ještě to lze prohlásit za národní jídlo - což vlastně je;-)

RenataE 13.11.2009 22:43

Re: OT: rada, porada

Jj, starý dobrý Rakousko-Uhersko:-) Šnicl, guláš, segedín, štrúdl;-D

Heduš 13.11.2009 22:54

Re: OT: rada, porada

gdyž vy jste všechny takový zkušený kuchařky. Já vařívala hodně, teď už míň, jak furt chodíme do práce, tak max hodím něco na pánev nebo gril, aby to bylo rychlý a jedlý. Takže takový segedýn jsem ve svých 29 nedělala nikdá, stejně tak tu svíčkovou. Ach jo;-P tak se mi tam furt rýsujou ty řízky:-/ ty mám přece jen nazkoušený:-) nevím no.....

RenataE 13.11.2009 23:00

Re: OT: rada, porada

Klidně udělej řízky, nemá smysl se stresovat s něčím, co neumíš. Pokud je návštěva zcestovalá, nebude problém. Trochu si pohraj se servisem (citrónek, ozdůbky z okurky a kapie na salátu - zabere to pět minut a funguje).

Bacha na biomaso;-D

Bětuláskovo! 13.11.2009 23:13

Segedín je hned,

maso na knedlo vepřo se peče samo, taky jsem nevařič a kuchtím stylem tu přisypu, tam naředím, ale todle dycky slaví úspěch, ať už to dopadne jakkoli. Neboj ničeho. Vše připravíš i tři dny předem a budeš mít hafo zásob, kdyby přišel "druhej" hlad. :-D

Irena L. 13.11.2009 23:26

Re: Segedín je hned,

já si dovolím zkopírovat odkaz na můj oblíbený segedín: http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=26847

hotové v podstatě OKAMŽITĚ, teda, připravené super rychle, zapečené, a potom jenom SEŽRANÉ

Heduš 13.11.2009 23:34

Re: Segedín je hned,

Ireno L. díky!! to vypadá mimořádně jednoduše a zejména jedle:-)

RenataE 13.11.2009 23:42

Re: Segedín je hned,

Já osobně bych segedín neriskovala. Je to jedno z jídel, které člověk buď rád a nebo nerad. Já nerada. A pokud není odzkoušený recept, který mi chutná, nešla bych do toho.

Heduš 14.11.2009 0:02

Re: Segedín je hned,

OK, hele maj smůlu, budou řízky8-o;-P;-P

HanaW 14.11.2009 0:43

Re: Segedín je hned,

Receptik vypada vyborne, (szegedin ja rada, s pouzitim znacneho mnozstvi opravdu kvalitni madarske papriky) uz je ulozen. Ale souhlasim s Renatou, ze to asi neni k takove prilezitosti nejvhodnejsi.

Irena L. 14.11.2009 3:00

Re: Segedín je hned,

no já se přiznám že jídla typu: "nakrájet, osmahnout, mrsknout do tlakáče / trouby, vytáhnout a servírovat " jsou má oblíbená, ač vařit umím a vařím ráda

a na stránkách www.labuznik.com už mám pár oblíbených autorů, jako je spiser, pepicek, a další - no hlavně ten spiser je setsakra nebezpečný, a jsouce žijící v zahraničí (tuším nějaká severská země), tak má recepty upravené i pro mimočr žijící lidi

HanaW 14.11.2009 3:20

Re: Segedín je hned,

Diky za odkaz.;-) Prozkoumam to.

reina 14.11.2009 3:21

Re: Segedín je hned,

safra safra, já su ale blbéééé

až fčil mi došlo, že jsem tu vlastně chodila jako reina, akorát jak jsem se huš dlouho neukázala... tak drobet klamu tě... vlastně nickem

reina 14.11.2009 3:22

Re: Segedín je hned,

safra safra, já su ale blbéééé

až fčil mi došlo, že jsem tu vlastně chodila jako reina, akorát jak jsem se huš dlouho neukázala... tak drobet klamu tě... vlastně nickem