28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

PTÁCI: Husa Gertruda

Byli jsme na výletě v jednom malém přístavním městečku Bon Secour (v Mobile Bay, Alabama), které žije hlavně z těžby ústřic...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Williamson 30.7.2015 23:24

Jeste jedna z husou

Nasi znami ve vedlejsi vesnici meli housera jmenem Gustav. Gustav byl domaci milovany mazel co zasel na stary vek. Prochazel se obcas v okoli domu a hlavne po velke zahrade. Krome Gustava slysel taky na Husaka a vesnice se mu hlasite sverovala co si o jeho jmenovci mysli. To byla dost sranda.

Z. Lika 30.7.2015 23:25

Re: Jeste jedna z husou

Teda chudák houser, bral na sebe hříchy jmenovce. Statečné křesťanské zvíře!

Z. Jenny 30.7.2015 22:02

Milá Maričko,

krásný příběh Gertrudy. Jsou to ale chytrá stvoření, to jen my lidé o nich stále pochybujeme. Díky za příběh, dojal mne.

M. Crossette 30.7.2015 22:03

Re: Milá Maričko,

Děkuji Jenny.

Z. Vave 30.7.2015 21:31

Moc hezký příběh,

Maričko. Gertruda byla osobnost. :o)

M. Crossette 30.7.2015 22:02

Re: Moc hezký příběh,

Děkuju milá Vave (a Zano)

Liko (níže), já myslím, že každá ústřice je otevřená ručně. Však je to zaměstnání pro velkou spoustu "přímořských" lidí. Všimni se, že ta paní na videu dost často ústřici vyhodí - to jsou mrtvé ústřice. Smí se vyloupnout jen živé a uchová se i ta troška šťávy, ve které leží. Žívé se poznají podle uzavření škeble (síly svalů) a podle barvy masa uvnitř. Já osobně ústřice nejím (syrovou jsem jedla snad jen 2x v životě), tak přesně nevím, jak se pak s nimi zachází, ale myslím,že se mrazí a nakládají do konzerv (s tou šťávou). Myslím, že HankaW je má moc ráda, tak by mohla víc poreferovat.

H. Williamson 30.7.2015 23:14

Re: Moc hezký příběh,

Tak jo. :) Ano, kazda je a musi byt otevrena rucne. Ustrice vytazene ze skeble se vskutku daji zamrazit, ale musi mit tu stavu, ktera je ve skebli. Straaasne dobra, takova doslana a chut vapniku. A musi/mel by se z kontejneru dostat vzduch. Ale zmrazenou a rozmrazenou jsem nikdy nemela, nebo si nejsem vedoma, ze bych mela. Davaji se taky do konzerv - neni to spatne. Co je ovsem dobre jsou uzene ustrice v konzerve. Otevrene ustrice se taky davaji do plastovych kybliku I s tou stavou a prodavaji cerstve, s kyblikama zahrabanyma v ledu. Tam bych byla dost opatrna, protoze po otevreni je ta zivotnost kratka.A lidi, sezrat zmrsenou ustrici, to nikomu nepreju. Jednou jsem jednu spatnou napul snedla, zbytek vyplivla a stejne mi bylo velmi blbe. Ta byla smazena na sandwichi. Proto nejradeji kupuju ustrice jeste ve skebli, pekne si je v kramu prohlidnu, a doma si pak s nema nalozim po svem. Jo, a kdyby jste se nahodou naskytli nekde, kde se cerstve ustrice ve skebli prodavaji a chteli nejake koupit, tak vam je patrne daji do igelitoveho pytliku. To je OK, ale ten pytlik musi zustat otevreny - je to zivy tvor a potrebuje dychat.

Anebo mam rada restaurace, kde vam ke stolu prinesou kyblik ustric, nuz na otvirani a spoustu papirovych rucniku - to tedy kdyz jsou za syrova.

Z. Lika 30.7.2015 23:24

Re: Moc hezký příběh,

Hanko, to jsou neocenitelné tipy! Jak jsem právě pozorovala tu paní na videu, jak otvírá ústřice a vyškrabává je do kýble, tak jsem si říkala - sedí ta paní v lednici anebo kdy se to maso nějak zakonzervuje anebo spotřebuje? Mám z nějakého filmu zafixováno, že zkaženou ústřici snísti = o těžké problémy si koledovati.

Teda ale o smažených ústřicích jsem nikdy neslyšela. To asi nebudou v trojobalu jako řízek, co?

H. Williamson 30.7.2015 23:53

Re: Moc hezký příběh,

Vsak ono taky Liko se ustrice sbiraji jenom v mesicich, ktere ve jmenu obsahuji "r". Coz vylucuje kveten az srpen. Smazeny jsou vynikajici. Nahodou ja je delam i v trojobalu. jak se vsim smazenym, musis mit spravny olej, ktery snese vysokou teplotu (tedy v zadnem pripade ne olivovy) a delat je rychle. Dobre usmazena je, kdyz venku je to krupave, ale uvnitr jeste citis tu krasnou prichut more. Predelana ustrice tak nejak se zcvrkne a je sucha - na nic. Jinak taky se delaji ve smesi kukuricne a normalni mouky bez vajicka. Klasicky New Orleans sandwich obsahuje smazene ustrice. taky dobre s kukuricnou kasi (neco jako polenta) a nejakou rychlou omackou/salsou.

M. Crossette 30.7.2015 18:49

Děkuju všem za komentáře !!!

ano, jedna moje teta se také celý život velice bála hus, protože ji kdysi v dětství jedna štípla. A já to chápu. Asi před dvěma týdny se na mě "osopil" houser od kanadských hus v našem zdejším parku. Nelíbilo se mu, že jsem si chtěla jejich skupinku vyfotit a podle jeho názoru jsem šla moc blízko. A když takový houser udělá z hlavy a krku "S" až k zemi, k tomu hrbol nad zobákem jako roh a pichlavé oči - tak ani nemusel roztahovat křídla a já raději začala couvat. Kdysi jsem zase dopálila labuťáka který hlídal svoji rodinku. Ten se proti mně skutečně rozeběhl i s těmi roztaženými křídly - a že to byla šíře!!! Jinak jsem také víckrát slyšela o tom, že husy jsou skvělí hlídači (hmm, jak je to v ž.r. - hlídačky - to zní divně :) ???)

Teď jsem se dívala na net, co tam je o Bon Secour a náhodou našla tohle přiložené video. Soukromá jízda autem do Bon Secour, nic extra. Ale od 1.12 min. přijedou přesně k tomu krámku, o kterém píši. Je to už 15 let, co jsme tam byli, takže jméno jsem zapomněla, ale poznala jsem krámek,jak tam silnice končí a ten kraťoučký záběr na parčík na pravé straně, ke kterému Gertruda od krámku pochodovala. I moje fotka Gertrudy jak jde po parkovišti odpovídá pozadí na videu. Měla bych jim napsat a zeptat se, jak dlouho tam Gertruda ještě žila??? Jinak ten "krámek" už není zdaleka tak maličký, jako tenkrát, vypadá to, že prosperují (jsou na webu),což je moc dobře

https://www.youtube.com/watch?v=dpv3IQB3fls

Liko, v Bon Secour má provozovny několik velkých firem na zpracování mořškých výplodů, včetně ústřic. Samostatně dám ještě jedno videjko - jen pro ukázku, jaká je to fuška je otevírat a proč se prázdné škeble tak hromadí. Tyhle hromady jsou v každém přímořském městečku, kde se ústřice zpracovávají a jak píše HankaW, jejich "odpadu" je využíváné různě.

M. Crossette 30.7.2015 18:54

Re: Děkuju všem za komentáře !!!

A tady druhý odkaz, jak se otevírají ústřice.

https://www.youtube.com/watch?v=bXWmKLlX-_c

T. Zana 30.7.2015 19:28

Re: Děkuju všem za komentáře !!!

Maričko, to je úžasné!

H. Williamson 30.7.2015 22:31

Re: Děkuju všem za komentáře !!!

Maricko, ta videa mne potesila. Jo, ty kramky primo u vody, ten den vylovene krevety, krabi, ocumovat ryby... Hned bych si dala. A obdivola jsem velike ustrice co tam jsou - no jo, to uz je Golsky zaliv (Gulf of Mexico), ze jo? Ustrice na nasi strane Atlantiku jsou troche jine - rostou v trsech a v trsu jsou mensi I vetsi. Ovsem maji moc dobrou chut.

Taky jsem si nasla Bon Secour na googlu a je tam hezky - hlavne Wildlife refuge u tech slanisek.

Z. Lika 30.7.2015 20:46

Re: Děkuju všem za komentáře !!!

Maričko, že by každá ta škeble na hromadách prošla lidskýma rukama???

H. Williamson 30.7.2015 17:09

Jeste k tem skeblim

Treba tchyne ma prijezdovou cestu vysypanou smesi musli a skebli smichane s cimsi - asi hlinou. JUednou za nekolik let si necha navezt novou smes. Take, v jine podobe se to pouzivalo jako stavebni material. Napr. spanelska pevnost v pristavu St. Augustine na Floride je skoro cela postavena ze smesi skebel a musli. Ono holt se tady v te casti Ameriky o sutr nezavadi.

Z. Lika 30.7.2015 23:04

Re: Jeste k tem skeblim

A tak je to takový svého druhu vápenec...

H. Williamson 30.7.2015 16:43

Maricko, krasne

To jsou takove drobne story, ktere cloveku utkvi v hlave na zivot.

Na navsi kterou jsem chodila do skoly, byla spousta hus. A bala jsem se jich. Je fakt, ze na mne utocily. Muj tata se mi snazil vysvetlit, ze kdyz se prestanu chovat jako ze se jich bojim, tak mi daji pokoj. Demonstroval to tim, ze se mnou sel parkrat do skoly a vedle taty mi husy daly pokoj. Zacal se mnou chodit do skoly, kdyz zjistil, ze jsem to bravala do skoly kolem humen podel silnice na Prerov. Nachytal mne tam jako prvnacka,kdyz jel na sluzebni cestu a to decko s aktovkou na zadech jsem byla ja.

Z. Hanča 30.7.2015 16:22

Jistěže

jsou husy dobré hlídačky, vždyť přece díky své ostražitosti zachránily Řím před vypleněním. :))

Krásný příběh tentokrát z ptačí říše, Maričko!

V. Glover 30.7.2015 14:55

zase moc pěkně napsané maričko

chuděra husa, takhle ztratit dva životní partnery, ani se nedivím, že chce teď radšizůstat sama

J. Jovo 30.7.2015 14:45

Husa?

Z tohoto příspěvku je jasné, že by lidé neměli používat nadávku: „Jsi hloupá husa!“

M. Pajakerryková 30.7.2015 14:17

na ranci

mela predchozi najemnice husy a kdysi si to jedna masirovala k nam no veselo mi nebylo takova potvora velika zvedava a taky prisla o housera a dalsiho nechtela

No tak novy mobil me umi sem prihlasit to je fajn

Z. Yga 30.7.2015 12:59

Milá Maričko,

opět krásný příběh - díky za něj.

Z. Jitur 30.7.2015 12:55

Husy

hezké vyprávění. Zvířata dost často vědí, jak si říct o pomoc, jen my občas nechápeme, co se po nás chce. Houserů se také bojím, a také jsem slyšela, že husa bývá lepší hlídač než pes - a dokonce prý pávi...

Z. Dalmi 30.7.2015 10:51

Hezký příběh

o Gertrudě. Už se s žádným houserem nechtěla otravovat, přineslo jí to jen starosti a smutek.

Taky si pamatuji hejno u babičky na vesnici, kolem kterého jsem jezdila do obchodu. Vždycky jsem rozjela kolo a dala nohy nahoru, protože houser po mně vyjížděl, až mu zobák brnkal o dráty. Takže kolem něho jen s nohama na řídítkách. :-)

H. Williamson 30.7.2015 17:10

Re: Hezký příběh

Rozumim ti, Dalmi.

M. Sedláková 30.7.2015 10:43

Chytrá husa Gertruda

Já mám z dětství špatnou zkušenost. Proháněl mě houser. Prababička mělo to hejno a já se mu vyhýbala obloukem.

Někde jsem četla, že husy jsou výborní hlídači.

Míša z Plzně

O. Joklová 30.7.2015 9:36

úžasné - PLUS AVÍZO

jiné slovo nenalézám, je to úžasné, krásný příběh (srdíčko)

vlastně nevím, jestli mi má být Gertrudy líto, když ti její další houseři tak špatně skončili - ten první vztah ale asi byl pevný, to mi bylo líto, když byla smutná a hledala ho... tito dva nevyvedli nikdy housata, Maričko? neptala ses?

no a od jisté doby pro mě každá husa je Drobek, no sharka tu teď není, ale tady je odkaz ----- http://forum.hadopasi.org/viewtopic.php?f=62&t=2676

no a že je čtvrtek, dám se odkaz také na Vaví 105-ku

http://www.vave.biz/index.php/105-x148/-2015/402-okamzik

O. Joklová 30.7.2015 9:38

Re: úžasné - PLUS AVÍZO

omlouvám se, koukám že tam mám asi tak milionkrát slovo "no" :-(((

T. Zana 30.7.2015 8:43

Škeble

Četla jsem v nějaké knížce, která se odehrávala tady na jihu USA, že se škeblemi vysypávali i cesty.

Ta husa musela být úžasná.

J. Fialová 30.7.2015 10:08

Re: Škeble

Fantastická Paní Husa, máš pravdu.