24.4.2024 | Svátek má Jiří


MLSOTNÍK: Doro Wat v pomalém hrnci

24.2.2017

Dneska se s vařením podíváme do Etiopie, a vyzkoušíme si jeden z nejběžnějších receptů na kuře, který je i ve světě nejznámější jídlo z této oblasti. Doro Wat mám ráda a dělám několikrát do roka, hlavní ingredience je naporcované kuře, uvařená vejce, cibule, rajčata, případně čočka. Do toho se dává směs koření zvaná Berbere, ale protože se tady dá koupit jenom po internetu a v Čechách možná vůbec, tak jsem tentokrát vyrobila vlastní. Tento recept je z mojí kuchařské knihy k pomalému hrnci, takže já to dělám v pomalém hrnci, ale samozřejmě se to dá uvařit i v obyčejném hrnci nebo v pekáči s víkem péct v troubě.

Všechny ingredience.

  • 1 kg kuře naporcované nebo kuřecí části
  • 4 vejce natvrdo
  • 2 velké cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 konzerva passata nebo rajčata
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • 1⁄2 hrnku čočky
  • Kus čerstvého zázvoru (jestli není po ruce čerstvý, může se dát 1⁄4 lžičky sušeného)

Pokud máte doma Berbere koření, dáme 2 lžičky, pokud ne, tady je složení:

Složky koření Berbere

  • 5 celých tobolek kardamomu
  • 1/2 lžičky celého pepře
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky fenyklových semínkek
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • Chilli papričky podle vlastního uvážení

Smažení cibulky.

Postup:

Podle tradiční přípravy se cibule, česnek a zázvor rozmělní, třeba v robotu, a potom asi hodinu na sucho pomalu opéká na suché pánvi bez oleje. Podle mojí kuchařky se postupuje naším běžným způsobem, cibule se nakrájí a na pánvi se osmaží v oleji nebo másle asi deset minut před vložením do pomalého hrnce.

Potom si na pánvičku dám trochu oleje a minutku osmažím koření, aby se rozvonělo, před vhozením do hrnce.

Nastrouhaný česnek a zázvor.

Česnek a zázvor se nastrouhá, a s čočkou smíchá v pomalém hrnci s konzervou rajčat a vývaru.

Do toho se vloží kuřecí porce, posolí a vaří asi 3 hodiny na „high“.

Mezitím si uvařím a oloupu vejce, tato se přidají do watu před koncem vaření, aby trochu nasákla kořením.

Doro Wat se tradičně jí s nekynutým zakysaným plochým chlebem, zvaným injera, recept sem přidám, kdyby se o to někdo chtěl pokusit.

Všechno už je v pomalém hrnci.

Já jsem to ještě nezkoušela, protože by to znamenalo, že musím tři až čtyři dny předem vědět, co budu vařit. Jednou to určitě naplánuju, na obrázcích vypadá moc dobře, ale dneska to nebude – uvařila jsem si k tomu rýži a čapátí. Dobrou chuť.

Injera:

  • 2 hrnky pšeničné mouky
  • 2 hrnky teffové mouky (teffu se říká i milička)
  • 5 hrnků vody
  • Lžička soli

Všechno dobře smícháme, přikryjeme a necháme v pokojové teplotě to dalšího dne. Další den se směs jemně promíchá, zakryje, a zase nechá do dalšího dne, toto se opakuje ještě jednou nebo dvakrát. Za tři nebo čtyři dny by směs měla vonět kysele a být plná bublin. V těžké pánvi na trošce oleje se potom smaží tenčí placky, bez obrácení, jenom z jedné strany.

Výsledek na talíři.

Dobrou chuť!

Foto: autorka.

Fallen DragonKin Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !