19.4.2024 | Svátek má Rostislav


ZEMĚDĚLSTVÍ: Raději transgenní stejk nebo masokostní biořízek?

25.9.2012

Věru těžká volba, ale možná již v blízké budoucnosti budou nevegetariáni před ni reálně postaveni. A to nejen u našich polských sousedů, ale v celé Evropě.

" Jsme tím co jíme?" uvažoval jedno ráno na "Dvojce", tuším v pořadu "Čaj pro dva", můj oblíbený spisovatel Pavel Kosatík … A letmo komentoval dominantní roli různých potravinářských řetězců v určování toho, co přijde na náš stůl, a desetiletí "éček", jimiž nás tito zásobovatelé krmí - a marný sentiment po kuchyních našich babiček.

Ale – zlatá éčka. V dnešní ranní poště jsem mj. našel informaci od kolegy, pana profesora Káše z ČVUT. O tom, jak Polsko možná od roku 2016 povolí využívaní transgenní (GMO) sojové moučky ve své konvenční živočišné výrobě …Převzatou z webových stránek, které možná mnozí čtenáři také znají – tedy www.allaboutfeed.net, česky volně přeloženo "vše, co chci vědět o jídle".

Připouštím, že naposledy jsem si v nich "surfoval" ještě před prázdninami a polskou GMO realitu mi připomněl hlavně titulek "Poland imposed ban on MON810 GM-maize". Tedy sdělení, že polský ministr zemědělství pod soustředěným tlakem ekologických aktivistů a včelařů zakázal pěstování tohoto kukuřičného mediálního otloukánka na území Rzeci pospolite, že aby eliminoval risiko účinku jejího toxického pylu na pracovité polské včelky. (Můj odborný názor na to, jak reálné tohle "risiko" je, lze nalézt v některých z mých předchozích blogů či v loňských číslech časopisu Včelařství.)

Připadá vám snad v tomto kontextu ona čerstvá zpráva o transgenní sojové moučce právě v Polsku trochu nečekaná? Ne tak zemědělským odborníkům. Již léta přece celoevropská živočišná výroba stojí a padá s dostupností "průmyslových" bílkovinných krmných zdrojů. Zákaz používání masokostních mouček vedl k naprosté dominanci dovozu jihoamerických mouček sojových, téměř vesměs transgenních (znak: zejména resistence k herbicidům). A celá pokrytecká Evropa to ví a toleruje. Jak by ne. Oficiální zákaz těchto GM krmiv by nejen v Polsku vedl ke "kolapsu výroby masa, jeho exportu a tím i ztrátě zaměstnání pro značnou část obyvatelstva".

A nedosti na tom – lze-li věřit této agenturní zprávě, pak polský ministr zemědělství hodlá sice na jedné straně chránit zdraví Poláků před "GM products", na druhé ale požádat EU autority o toleranci k využívání dalších GM bílkovin, ať původu řepkového či kukuřičného. A připouští, že se tyhle plodiny už v Polsku neregistrovaně pěstují …(a že si tedy Polsko koleduje o evropské sankce, podmíněné GM moratorii, k jejichž ustavení samo významně přispělo). Není to krásný Kocourkov? Inu, každý máme svého tetřeva.

Ovšem to nejhezčí nakonec: zmíněna je i potřeba prodiskutovat se stávajícím EU komisařem pro zemědělství Dacianem Ciolosem možnost opětovného návratu masokostní moučky do povolené živočišné výživy. Vrátí se s ní nebo nevrátí onen přízrak masového výskytu nemoci šílených krav? Přinejmenším v podobě autosugesce u ideologicky citlivých jedinců?

Inu, ideologie je krásná třešnička na dortu, pokud je ovšem z čeho ten dort ekonomicky přijatelně vyrobit..

Takže v budoucnu můžeme očekávat návrat výroby dvou typů masokostních mouček – těch konvenčních a těch bio. Ty druhé bude samozřejmě nutno připravovat pouze z nebožek před zesnutím chovaných jen v přísných biochovech. Zda bude testována také míra jejich šílenosti, zpráva zatím neříká. Ale zaručeně budou GM free, aby "lidské zdraví, ochrana přírody a biologická diversita ekosystémů" byly dostatečně opečovány.

Převzato z blogu Opatrny.bigbloger.lidovky.cz se souhlasem autora