Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Zeleninová mísa

12.7.2019

Krčila se v krabici od banánů, nenápadná, vyšisovaná, se zažloutlými listy… Nebyla dost stará na to, aby si jí někdo všiml a z krabice ji vysvobodil. Byla však stará na to, aby to udělal někdo z okolo chodících lidí, kteří se občas krabicí prohrábli. Čekala a ztrácela naději. Postupně se dostala na místo v rohu a tam čekala. Už se vzdala myšlenky na to, že by ji někdo vzal a odnesl, udělal jí u sebe místo a opatrně ji prsty hladil po její plátěné vazbě a četl ty zažloutlé stránky… čekala tedy mlčky na svoji smrt.

Zeleninová mísa - kuchařka

A najednou se jí dotkly prsty a opatrně ji vytáhly na světlo, z kouta krabice, kde na ni padal uliční prach, očistily její vazbu a provětraly listy, aby z nich vítr odfoukl tu beznaděj a špínu… A ta, co už nedoufala, najednou uslyšela: „No ty jsi zajímavá! Copak tu děláš? Nikdo tě nechtěl? Kdopak tě sem dal? Neboj, nevrátím tě tam, nechám si tě!“

Zatetelila se. Pookřála a najednou jí bylo tak krásně. Zase má někomu co dát. Zase se jí bude někdo dotýkat. Zase bude mít svoje místo a svého čtenáře. Zase někoho něco naučí. Schoulila se do tašky, do které byla vložena, spokojeně se opřela a nechala se pohupovat a nést.

Vytažena byla doma. Neomylně nasála vůni kuchyně a radovala se, že bude zase užitečná a přímo u zdroje. Jmenuje se Zeleninová mísa, obsahuje 370 receptů na jídla z různých zelenin, vydalo ji v roce 1965 Vydavatelství obchodu v Praze v počtu 15.000 výtisků jako dotisk 5. upraveného a doplněného vydání.

Zeleninová mísa - kuchařka

Byla sestavena z příspěvků zaslaných do soutěže „Zeleninová mísa“, kterou v roce 1958 pořádalo Sdružení obchodu ovocem a zeleninou. Recepty uspořádaly M.Klimentová, J.Břízová a dr.Jana Kolaříková. Jim patří můj neskonalý dík a všem těm, kteří své recepty do této soutěže poslali a jsou také uvedeni jako soutěžící. A jsou ze všech koutů naší republiky.

A věřte mi, mnohdy nyní spousta vařících lidiček objevuje to, co je v této útlé, 160 stránkové knížce, zaznamenáno. Vydat ji znovu, bude směle konkurovat všem těm kuchařským knížkám o zdravém stravování. A za sebe konstatuji, že změnila můj pohled na stravu 13 let po II. sv. válce.

No posuďte sami, je zde recept na:

Ajvar, Pečené celerové tyčky, Cibulový salát, Čekanka gratinovaná, Černý kořen s vejci, Červená řepa po ukrajinském způsobu, Fazolové lusky s jogurtem, Hrachové lusky na másle, Chřest po francouzsku, Kapusta zapečená s palačinkovým těstem, Kukuřičné smaženky, Květák nakládaný v octě, Květákové pyré, Květákové rizoletky, Lilková musaka, Mangoldová kaše, Mrkvový koláč s oříšky,Okroška, Okurková polévka studená, Papriky plněné sýrem a pečené, papriky pečené a marinované, Pórkové omelety, Rajčatová polévka za studena (Gazpacho), Zadělávané ředkvičky, Špenátové lívance, Špenátový dort s uzeným lososem, Tykev zapékaná se smetanou, Zelný prejt, Zelné balenky (Golubce), Zelníky, Zelný závin… zeleninová ragú, mozeček, karbanátky, spousta salátů a polévek…

Zeleninová mísa - kuchařka

A věřte mi, jsou to jednoduché recepty s minimem surovin, takže v současné době velice IN a žádoucí. Dokonce jsem, kromě lososa, narazila i na krabí maso v receptech…

Tak se s vámi podělím o některé:

Recepty jsem trochu upravila, aby byly realizovatelné.

Kukuřičné smaženky:

Asi 1 litr mražených kukuřičných zrn (nebo z konzervy), 1/8 l mléka, 2 vejce, 5 dkg másla, olej na smažení, mouka, sůl, pepř.

Zrna nameleme nebo rozmixujeme, vzniklou kaši přidáme do rozšlehaných a ochucených vajec s mlékem a rozpuštěným máslem, vmícháme tolik mouky, aby vzniklé těstíčko bylo husté jako na kapání do polévky, do rozpáleného oleje vkládáme po lžíci těsta a smažíme po obou stranách, podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými brambory, případně jíme samotné, můžeme horké posypat strouhaným sýrem… (parmazán nebo chedar je moc dobrá volba)

Černý kořen s vejci:

1 kg černého kořene, sůl, 5 dkg másla, 6 vajec, pažitka

Černý kořen uvaříme, necháme vychladnout, nastrouháme ho nahrubo, dáme do rozpuštěného másla osmažit, zahustíme rozmíchanými vejci se solí, až se vejce srazí, rozdělíme na talíře a posypeme pokrájenou pažitkou, podáváme s chlebem k snídani nebo nebo k obědu s vařeným bramborem.

Lečo s rybím filé:

5 dkg másla, 4 cibule, 4 zelené nebo bílé papriky, 4 větší rajčata, 30 dkg filé, 1 vejce, sůl, pepř

Filé jemně posekáme, na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli a přidáme vyčištěné na kostičky pokrájené sladké papriky, společně podusíme. Jakmile pokrm vysmahne, přidáme postupně pokrájená rajčata a filé. Osolíme a dusíme, až směs zhoustne, nakonec vmícháme vejce, jemně opepříme, podáváme s chlebem.

Doufám, že vás recepty osloví stejně jako mne, a když budete mít zájem, ráda se s vámi podělím o další… v Zeleninové míse jich zbývá ještě 367 :-D

Vaše sharka.68

Zeleninová mísa - předsádka kuchařky

Foto: autorka. Klikněte do kteréhokoli obrázku v textu a podívejte se do zajímavé fotogalerie! A čitelné recepty najdete zde na Rajčeti.

Sharka Neviditelný pes


zpět na článek