Rozmáčknuté brambory pečené se sýrem a bylinkami.
Wendulka uvedla nóbl recept včetně zajímavé bramborové přílohy (najdete zde), samozřejmě ji musím také vyzkoušet, ale překvapil mě v diskusi údiv nad tím namáčknutím brambor.
Pokud se zapékají brambory prokládané buď masem nebo zeleninou, samozřejmě brambory na plátky, pokud si je ale zapeču jen se sýrem, tak v rozmáčknutém stavu, jsou chutnější. Stačí jako hlavní jídlo s nějakým salátem. Třeba s červenou řepou.
Suroviny
Suroviny
- brambor odhadem podle počtu strávníků
- olivovým olejem nešetřit na vymazání pekáčku a ani na vrchní pokapání brambor, ten pak používám ochucený česnekem, nebo možno utřít česnek a s olejem smíchat
- hodně lžic strouhaného sýra, dobré je smíchat 2 druhy, u mě nesmí chybět parmezán
- sůl (opatrně podle druhu sýra), možno pepř, drcený kmín, atd.
- a hlavně hodně různých oblíbených bylinek
Postup
Příprava brambor a sýra
- brambory uvařit, pokud jsou nové - ve slupce, pokud jsou staré - tak oloupané, ve slané vodě, u starých kromě soli ještě s kmínem a cibulí
- po slití je nechám otevřené malinko schladnout, tím i trochu oschnout
- vyklopím do vymazané zapékací misky nebo pekáče
- namáčknu je
- hodně pokapu česnekovým oliv. olejem
- posypu kořením a nakonec promíchanými sýry s bylinkami
- a péci do zlatova
Připraveno k pečení
Salát
byl z vařené červené řepy, přidáno - sůl, trochu strouhaného jablka, oliv. olej a pasta balsamico, místo používaného citronu, nebo možno použít olivový olej s citronovou příchutí. Variant a zvyklostí je mnoho.
Dobrou chuť!
Zapečeno, doplněno salátem z červené řepy.
Foto: autorka