Neviditelný Pes

MLSOTNÍK: Rybí filé pečené s bramborami a rajčatovou omáčkou

2.2.2018

Mám filé ráda a vzpomněla jsem si na ně tuhle nad Vaviným článkem o zimním tloustnutí :-) Ale „na kmíně“ nebo „obalované“ už se mi omrzelo.

Náhodou jsem padla na slibný recept u Čiriny a hned ho vyzkoušela.

Čirinin rozpis je pro 4 osoby:

Suroviny.

Suroviny.

  • 600 g rybího filé
  • 1 konzervovaná rajčata
  • 2 cibule
  • 1 pórek
  • 4 stroužky česneku
  • Zelená petrželka – asi hrst
  • Sůl, pepř
  • 600 g brambor
  • Trocha oleje (2 polévkové lžíce)
Cibuli nastrouhat, česnek nakrájet.

Cibuli nastrouhat, česnek nakrájet.

Filé jsem měla „jen“ 400 g, ale ubrala jsem pouze trochu brambor a zbytek zeleniny jsem nechala, a nelitovala jsem.

A jedem:

Tak především brambory musejí být předem uvařené. Já sáhla do zásob „lodních brambor“ (tj. brambor vařených ve slupce, jejichž zásobu mám skoro pořád v lednici a podle potřeby ubírám).

Pórek a petrželku nadrobno.

Pórek a petrželku nadrobno.

Pak nastrouháme cibuli a připravíme si i česnek, který nakrájíme na plátky. Pak cibuli osmahneme v pánvi na oleji, až začne zlátnout. Rovnou jsem ji trochu popepřila a posolila.

A teď přidáme česnek, stále mícháme. Ani jsem nečekala, až česnek začne chytat barvu (umí se fofrem připálit), a hned na to vyklopila rajčata. Pokud jsou celá, vařečkou je na pánvi rozňahňáme a povaříme asi 10 minut. Pokud se hmota přichytává, přidáme trochu vody.

Filé a brambory rozložíme

Filé a brambory rozložíme

Nakonec už bez vaření přimícháme najemno nakrájený pórek (dala jsem celou tu bílou část) a hned i pokrájenou petrželku. Ochutnáme – omáčka by měla být poměrně výrazná.

Pak najdeme příhodný pekáček nebo zapékací misku. Do nádoby rozložíme filé a do mezer nakrájené brambory. Je výhodné, že můžeme takto vyzkoušet více nádob, než připadneme na tu pravou. Doporučuji v tomto stadiu filé trochu posolit. A pak vše zalejeme omáčkou.

Před upečením

Před upečením

Má se to péci přikryté asi půl hodiny – zabalila jsem pekáček do alobalu a pekla na 200 °C o něco déle.

Vonělo to náramně a chutnalo moc dobře. Přece jen to bylo vítané odlehčení po nedávných omáčkách a knedlících.

Jen – kdo to bude péci jako já na pečicím papíru, dá si na rozdíl ode mě při nabírání porcí pozor, aby pak při jídle nedumal, co za tuhý žvanec se to pokouší rozžvýkat.

Přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.

Rybí filé na rajčatech

Rybí filé na rajčatech

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes


zpět na článek