Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Pečené kuře s brambory na řecký způsob

29.9.2017

Tento recept je prajednoduchý na přípravu - kuře se naporcuje, nakrájejí se oloupané syrové brambory a všechno se to promíchá s marinádou. Můžete nechat nějakou tu chvíli (hodinku - dvě - přes noc?) odstát, anebo péct rovnou.

Teď podrobněji. Základní recept vychází ze skoro dvoukilového kuřete, ale já dělala ze dvou (celých) stehen. Brambor a koření se dá prostě přiměřeně méně.

Takže jedem:

  • 1 kuře, s kůží
  • brambory - 3 velké, rozkrájené na větší kusy

Na marinádu:

  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 čajová lžička sušeného rozmarýnu (pomlela jsem ho v kávomlýnku)
  • 1 vrchovatá polévková lžíce sušeného oregana
  • 6 stroužků česneku, jemně nasekaného (já ho prohnala lisem)
  • cca 1 deci čerstvě vymačkané citronové šťávy (zhruba z jednoho velkého citronu, možná dvou)
  • cca deci olivového oleje

Na pečení:

  • cca deci a půl kuřecího vývaru (já si pomohla sušenou kořenovou zeleninou ve vodě)

A na úplný závěr (na talíř) troška čerstvého oregana.

Řecké kuře s citronem - základní suroviny

Kuře naporcovat na cca 8 kusů, syrové oloupané brambory nakrájet na větší kusy. Vložit do mísy a přihodit na to všechno marinovací koření a olej. Promícháme a podle časové rezervy buď nechat stát (v lednici), nebo dávat rovnou na plech.

Řecké kuře s citronem - vše naporcováno a v marinádě

Na plech (plochou mísu) rozložíme kuře kůží nahoru, mezery mezi porcemi vyplníme brambory. Přilejeme vývar a nakonec kuře i brambory polijeme zbylou marinádou.

Dáme péci. Nezakryté. Pečeme při 220 °C asi 45 minut. V půli pečení porce masa obrátíme - vlastně jen vymácháme ve šťávě a znovu obrátíme kůží nahoru. Můžete tak vymáchat i brambory, ale nutné to není.

Jelikož jsem to dávala péct do studené trouby, přidala jsem nakonec ještě 10 minut.

To je vše.

Povedlo se to beze zbytku. Neuvěřitelně dobře to vonělo už asi od 15 minuty. Nic se nepřipálilo, maso bylo krásně upečené s kůrčičkou, brambory taktéž.

Řecké kuře s citronem po upečení

Jelikož jsem se nenamáhala s přepočtem citronové šťávy na menší porci, byly brambory poněkud citronovější, ale nikomu to vůbec nevadilo. Z masa ten citron vůbec nečouhal, česnek se nikde nepřipálil a ta chuť... výtečná.

Za mě sto bodou. Přeji vám dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.

Řecké kuře s citronem - dobrou chuť!

Foto: autorka. Video, kterým jsem se řídila, jde zde. Můžu odpřisáhnout, že se mi to podařilo upéct stejně. A někdo v diskusi pod videem si liboval, že tímto jídlem okouzlil slečnu :-)

Lika Neviditelný pes


zpět na článek