Tenhle koláč jsem kdysi dávno, ještě v minulém století, jedla u kamarádky, která je kuchařka od Pána Boha. Tak jsem si řekla o recept v naději, že budu taky taková frajerka. No, nevím, jestli to pomohlo.
Už jsem ho dlouho nedělala – při dnešních cenách másla a meruněk je to drobátko luxusní pochutina, ale tak napůl jsem ho Lice slíbila a na to ona nezapomíná. Navíc jsem ho mohla dát péct do remosky na balkon, což v parnu oceňuji.
Recept je na pekáč, já pekla v té remosce (průměr 24 cm). Nebýt vedro, vzala jsem „dortíčkovou formičku“ o průměru 18 cm, ta je pro dva akorát, jenže na to bych musela roztopit troubu.
Toto je originální recept na plech:
40 dkg hrubé mouky
18 dkg cukru
25 dkg másla
2 vejce
mléko podle potřeby
špetka soli
prášek do pečiva
tvaroh (na plech určitě dva, aspoň polotučné)
meruňky
+ máslo, mouka a cukr na žmolenku. Nešetřit!
Tuk rozpustíme, smícháme těsto, ne moc husté, nalijeme na plech. Navrch nejlépe lžičkou naklademe tvaroh (u dobrých sladkých meruněk klidně neochucený, jinak dosladit, případně trochu citronové šťávy, žloutek). Tvarohu nemusí ho být souvislá vrstva. Navrch přijdou rozpůlené meruňky (kamarádka je nedávala těsně k sobě jako já, spíš střídala tvaroh a meruňky, ale to mi přijde málo), na meruňky žmolenka.
Upečeme a jíme, pokud útroby dovolí, ještě trošičku vlažný.
Dobrou chuť!
Foto: autorka