Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Jahodová pěna (mousse)

19.5.2017

První sobotu v květnu mi volala kamarádka, že jede na jahodovou farmu a zda se nechci přidat. Jela jsem. Na farmě jsme zjistily, že jahody rodí už od února a tohle byl poslední týden veřejného sběru. Jahody už byly horkem trochu seschlé, přesto jich bylo dost, abychom si v krátké době každá naplnila donesený čtyřlitrový kyblíček.

Hned ten večer jsem udělala jahodové knedlíky. Měli jsme je pak v krátkém rozmezí ještě dvakrát (manžel je miluje), ale pro dva lidi je to sotva dvacet jahod. Pokrájené a procukrované jahody jsem sypala i na odpolední zmrzlinu, ale stále jich dost zbývalo. Rozvařit je na marmeládu se mi nechtělo, kupujeme ji v obchodě dost často. A nějak jsem neměla chuť upéci koláč či bublaninu.

Ale vzpomněla jsem si, že jsem kdysi dávno dělávala jahodovou pěnu. Tady se jí říká „Mousse“, ale pravá mousse to není, protože se do ní přidává želatina. Takže taková ztužená pěna, která ale zase vydrží několik dnů v lednici. V Americe jsou sladkosti z želatiny velmi oblíbené, hlavně u dětí. Příprava je snadná a rychlá, stačí studená a horká voda, nalít do sklenic či formy a šoupnout do lednice. Takže se zde prodávají krabičky nejen s čirou želatinou, ale i s želatinovým práškem všemožných ovocných příchutí. Ochucení je samozřejmě umělé, ale můžete si želatinový moučník udělat sami, jen místo vody zalijete čirou želatinu domácí ovocnou šťávou.

Jahody

Želatinové prášky se také používají jako „aspik“. Pak se tomu říká „Mold“ nebo „Jelly mold“ kdy se do různých tvarů forem nechá ztuhnout želatinová směs ovoce či pokrájené zeleniny (nebo i pokrájeného masa, vajec). Takové želatinové tlačenky. Nebo se želatina používá i do různých koláčů a dortů „bez pečení“, kdy se směs nalije buď do předpečeného, nebo „syrového“ korpusu, který tvoří rozdrcené sušenky a máslo. Pěna, kterou jsem dělala, by také mohla být použita jako náplň „pie“. Já ji nalila do skleniček.

Uvedený recept je z příbalového papírků podobných receptů, který byl jednou součástí krabičky. Teď jsem se při přípravě od receptu trochu odchýlila. K čiré želatině jsem přisypala tak půl lžičky želatinového prášku s malinovou příchutí. Ochucené želatiny se tu prodávají ve větším balení a já měla otevřený zbytek sáčku už ani nevím od čeho. Tak jsem ho trochu přidala pro zvýraznění chuti a barvy. A vynechala citronovou šťávu, bála jsem se, aby pěna nebyla moc kyselá. Citron se stejně přidává hlavně pro udržení barvy jahod, a s přidáním malinové želatiny tahle „starost“ odpadla.

S českou želatinou zkušenost nemám, ta zdejší je malý sáček s obsahem jedné polévkové lžíce prášku. Pokud můj popis neodpovídá českému, udělejte si želatinu podle vašeho.

Jahodová pěna - mousse

Jako odměrku použijte hrneček o objemu 220 ml.

Budete potřebovat:

Co je potřeba

  • 1 sáček čiré želatiny (polévková lžíce)
  • 1/4 hrnku studené vody
  • 1/4 hrnku horké vody
  • 1/3 hrnku cukru
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1 hrnek rozmixovaných jahod
  • 1/2 hrnku šlehačky
  • Nejméně litrovou misku

Postup práce:

Nejprve jsem pokrájené jahody párkrát pomačkala tyčkovým ručním mixérem (takže zůstaly malé kousky).

Do litrové misky jsem nalila čtvrt hrnku studené vody a přisypala sáček želatiny. Dokonale jsem ji rozmíchala, zalila čtvrt hrnkem horké vody a zase rozmíchala.

Do rozpuštěné želatiny jsem přidala cukr, hrnek zakysané smetany (a citronovou šťávu, pokud ji použijete) a vše rozmíchala do hladka.

Byl toho rovný litr

Směs jsem dala do lednice, až začala trochu houstnout. Teprve pak jsem do ní zamíchala rozmačkané jahody a do tuha ušlehanou šlehačku. Byl toho rovný litr (proto ta litrová miska).

Pěnu jsem rozdělila do skleniček a v lednici nechala ztuhnout. Před podáváním jsem navrch udělala malou čepičku šlehačky.

Použila jsem dvě velikosti skleniček. Pěna je hodně sytá a myslím, že menší sklenička (na 2-3 polévkové lžíce) jako moučník po večeři úplně stačí. Tedy mně stačila, manžel si vybral tu větší, což jsem čekala, proto jsem použila dvě velikosti. Kdyby se vám už při čtení receptu zdála pěna moc sytá, můžete šlehačku nahradit sněhem ze dvou bílků.

DOBROU CHUŤ!!!

Syté, ale dobré

A jaké jsou vaše zkušenosti s želatinou? Děláte ovocné pěny?

Foto: autorka

Marička Crossette Neviditelný pes


zpět na článek