Averzi vůči králičímu masu má hodně lidí, přesto se odvážím přijít s Králičím Mlsotníkem. Od malička patří mezi mnou milovaná jídla Králičí polívka a Králík na česneku s mrkví, kouskem bůčku a vařenými bramborami... dokonce i Králičí hlavová obíračka, ale to už byste asi nedočetli...
Po delší době se u nás opět vyměnily role a obdržela jsem pozvání na oběd. Zavolala mi mamka, že dostala domácího králíka a že by udělala polívku a zbytek na česneku s mrkví. No radost mi udělala přenáramnou, protože Králičí polívka je pro mne vrchol její gastronomie. Umí ji excelentně a už jen představa té dobroty ve mně vzbuzuje pocit blaženosti a co teprve její pojídání. Nerozdělila bych se ani s kočkami ani s houfem hladových dětí a přiznávám, že ani s vámi. Tůdle! Uvařte si!
Takže začneme u Králičí polívky:
Do hrnce dáte omytou hlavu, žebírka, krk, játra, plíce, ledvinky... (já přikupuju hlavy), přidáte studenou vodu, přihodíte malou neloupanou cibuli, stroužek česneku, několik kuliček nového koření a pepře, bobkové listy, mrkev, celer, petržel (vcelku) a špetičku soli. A dáte pomalu vařit.
Když je vše měkké, scedíte vývar, maso oberete (ale necháte si ho stranou), hlavičky rozlousknete, vyndáte mozečky, jazýčky, tvářičky... o mozečky se s vlastní matkou skoro poperete, rozdělíte si je a sníte je, jazýčky a tvářičky nakrájíte nadrobno a dáte k obranému masu.
Uvařenou zeleninu matka v nestřežené chvíli také sní, nechá vám jen cibuli, protože tu nejí.
Dáte vařit brambory ve slupce. Ty později oloupete a budete je přikusovat nebo si je vložíte do polévky.
Na pánev dáte orestovat čerstvou mrkev, celer, petržel, přidáte hladkou mouku a následně toto zalijete horkým vývarem a přivedete ho k varu.
Vlijete do něj rozklechtaná vejce a provaříte, zalijete půllitrem smetany, dochutíte solí a případně i citronovou šťávou, v té chvíli přihodíte maso, když se prohřeje, vypnete polívku. Je hotovo!
Bohužel, vůně přenést nejde, tak jen fotečky... Lidičky, to je mana nebeská!
A abyste neřekli, nafotila jsem vám i toho Králíka na česneku s mrkví a vařeným bramborem.
Ten se naporcuje, přední, zadní končetiny, hřbet a přidá se bůček a 10 stroužků rozetřeného česneku s trochou soli. Vloží se do malého pekáčku, podlije se to vodou a dá péct přikryté alobalem. Občas se to podleje, obrátí... Když je to měkké, odkryje se alobal a nechá se zčervenat.
Mrkev se nakrájí, podusí na másle, trochu pocukruje, a jak začne brát barvičku (karamelizovat), podlije se trochou vody a osolí. Když se voda svaří, je mrkev měkká, zahuštěná a krásně se rozvoní.
Brambory vaří mamka ve slupce, jen je napíchne a vodu hodně osolí.
PS: Do těchto dvou jídel jí nijak nezasahuji a ani nemluvím a jsem šťastná, že se rozhodla je uvařit.
Doufám, že vaše pokusy budou také k jídlu :-D
A jak máte rádi králíka vy?
Vaše sharka.68
Foto: autorka. Fotografie si můžete prohlédnout i přímo zde na Rajčeti.