TÓČ (aneb recept rumunský)
sůl, majoránka, červená paprika, pepř, libeček, petržel, pažitka (co je zrovna doma zeleného po ruce)
Cuketu a cibuli buď nastrouháme na hrubém struhadle (a koláč tak dostane hezkou strukturu) či zpracujeme v mixéru, obojí je možné. Hustší těsto nalijeme na pekáč vymazaný sádlem a vysypaný hrubou moukou anebo na pečící papír a v předehřáté troubě pečeme asi na 175 stupňů 30 - 45 minut. Je to dobrota vskutku úžasná!
BÁC (aneb recept příbramský)
Kvásek přidáme k mouce a smícháme s ostatními přísadami na řidší těsto. Necháme kynout dostatečně dlouho. Pekáč vymažeme olejem nebo sádlem a vysypeme moukou či strouhankou, těsto nalijeme na pekáč, posypeme nemletým mákem, kterým nešetříme a ještě necháme chvíli odpočinout. Zvolna pečeme do zlatova. Ke konci pečení je možné potřít zlatavý povrch koláče ještě olejem. Je to křupavá pochoutka!
Oba koláče jsou po upečení spíše nižší. Názvy koláčů jsem si opravdu nevymyslela já, jsou původní.
Dobrou chuť!