Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Pivní koláč

18.9.2009

Na začátek přiznám, že vařím ráda, hlavně jídla ze zeleniny. Pečení buchet, koláčů dortů moc nemusím, kvůli kožním problémům nerada sahám na mouku, ale když je recept jednoduchý... tak šup do toho.

Tento jablečný koláč je v naší rodině velmi oblíbený. Recept jsem, před několika lety, našla v časopise Apetit, který si občas koupím.

Těsto:

250 g hladké mouky (pro ty, kdo nepečou z bílé mouky, může být i celozrnná)

Špetka soli

125 g Omegy (Hery) - dobře vychlazené

100-150 ml piva

Náplň:

5 velkých jablek

Šťáva 

Větší kousek másla

Cukr (kvůlivá vůni a chuti používám hnědý třtinový)

Lžička skořice

3 lžíce meruňkové marmelády

3 lžíce alkoholu (meruňkovice, slivovice, rum...)

Mouku smíchejte se solí a nastrouhejte vychlazený tuk. Postupně přilévejte pivo a zpracujte é těsto. Množství piva je orientační, každá mouka nasává tekutiny jinak.

Těsto vyválejte na půl centimetru vysoký plát (já válím nebo rozplácávám rovnou na pečicím papíru, který dám na plech, odpadává přenášení) a podle větší pokličky tvaruji do kruhu. Můžete ovšem zvolit i jiný tvar, třeba čtverec nebo obdélník :)

Předehřejte troubu (horkovzdušnou na 180 stupňů) na 200 stupňů.

Jablka oloupejte, nakrájejte na silnější plátky, pokapejte citrónovou šťávou (nezhnědnou). Plátky naskládejte na těsto, okraje těsta zahněte nahoru, aby šťáva nevytekla na plech. Jablka posypejte cukrem, skořicí a kousky másla. Dejte do předehřáté trouby a pečte 15-20 minut.

Marmeládu prohřejte (nejlépe). Vytvořenou směs natřete na koláč, získá krásný lesk a vůni.

Chutná výborně vlažný i studený, se zmrzlinou, šlehačkou i bez.

Dobrou chuť

Epulka


zpět na článek