Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Pošírování

10.7.2009

Mikrovlnka je velmi výhodná pro tenhle způsob úpravy jídel. Nepotřebuje se tolik tekutiny jako při klasickém pošírování. Ono totiž pošírování v mikrovlnce je vlastně něco mezi klasickým pošírováním a vařením v páře.

Vejce

Hodně lidí nemá rádo tu vodovo/octovou chuť. A zase na druhou stranu, "volské oko" je dělané na tuku. Takže mikrovlnka nám odpomůže od obou a uděláme vejce "uvlněné" bez vody a tuku.

Misku vhodnou pro mikrovlnku jemně vymažeme (vysprejujeme), rozklepneme do ní vajíčko, žloutek opatrně (tak aby se nám nerozlil) propíchneme, misku přikryjeme a vlníme 30 sekund - 1 minutu. Necháme 1-2 minuty ustát.

Ryby

Další vhodná potravina je ryba. Jelikož se dělá víceméně ve vlastní šťávě má výraznější chuť.

Mediterranean file

1 cibule (pokrájená), 1 menší červená paprika (pokrájená), 3 stroužky česneku (utřeného), 400 g plechovka rajčat (krájených), 1/2 hrnku vývaru, 2 PL zelených oliv (pokrájených), 2 KL kaparů, 4-5 filetů.

Do nádoby vhodné pro mikrovlnku dáme cibuli, papriku a česnek a vlníme asi 1-2 minuty. Přidáme rajčata, vývar, olivy a kapary a vlníme přikryté asi 4 minuty. Potom na to položíme filety a vlníme přikryté dalších asi 4-5 minut nebo dokud není ryba hotová. Necháme 5 minut ustát.

Pošírovaný losos

4 filety, 2 šalotky (pokrájené), 1 hrnek suchého bílého vína, sůl a pepř, kolečka citronu na ozdobu.

Do nádoby vhodné pro mikrovlnku dáme šalotku a víno a vlníme přikryté asi 1-2 minuty. Opatrně vložíme osolenou a opepřenou rybu a přikryté vlníme asi 5 minut, nebo dokud není ryba hotová. Necháme ustát 5 minut. Opatrně dáme na talíře a podáváme ozdobené citronem.

Maso

I maso se dá takto upravit v mikrovlnce. A zase, jelikož se použije méně vody je chuť výraznější a vývar silnější.

Používáme různé byliny, koření, zeleninu, ocet či víno. Vývar potom můžeme dále použít k přípravě omáček atd.

Pošírované kuře.

4 kuřecí filety, 1 cibule (rozkrojené na čtvrtky), 1 stonek řapíkatého celeru (pokrájeného na větší kusy), 1 mrkev (pokrájená na větší kusy), 1/2 hrnku suchého bílého vína, 1/2 hrnku vývaru, bobkový list, sůl a pepř.

Do nádoby vhodné pro mikrovlnku dáme zeleninu, víno, vývar a bobkový list a přikryté vlníme asi 2 minuty. Vložíme kuře a přikryté vlníme asi 6 minut, nebo dokud není kuře skoro hotové. Necháme 5 minut ustát.

Ovoce

A samozřejmě ovoce. Bez dezertu by to přece nešlo. Ovoce při pošírování udrží svůj tvar. Dobré jsou hrušky, broskve atd.

Pošírované broskve

3 hrnky červeného vína,

1 hrnek cukru,

1 kousek skořice,

2-3 hřebíčky,

2 kuličky pepře,

1-2 pásky citronové kůry,

4-6 broskví (podle velikosti),

Do nádoby vhodné pro mikrovlnku dáme víno, cukr, skořici, hřebíček, pepř a citronovou kůru a vlníme asi 2 minuty. Zamícháme a vlníme další 2 minuty. Cukr musí být rozpuštěný. Vložíme broskve a vlníme asi 3- 4 minuty.

Podáváme se zmrzlinou a šlehačkou polité zbylou šťávou.

Possum


zpět na článek