Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Myslíš? Müsli! aneb jak jsem uklízela špajz

20.3.2009

Ovesná kaše nebyl zrovna oblíbený pokrm, ani nevím proč. Asi tam chyběly ty správné přísady, jako je skořice, čokoláda, přeškvařené máslo navrch (doplňte si vlastní). A možná byla trošku připálená.

Ovesné vločky, to už byla jiná písnička. Daly se jíst jen tak, hrstí z pytlíku. Ech, opravdu jsme v té době měli kompletní chrup.

A u dědečka na venkově? To bylo něco! Dědeček choval králíky na maso a na kožky. Měl jich tak 40, někdy i 60. Protože to bylo na Vysočině, tak nezanedbatelnou složkou králičí výživy byly vařené brambory s ovesným šrotem nebo s vločkami. Nejenže jsem ujídala vločky přímo z pytle, ale s těmi horkými brambory, to bylo něco! RenataE - müsli

Recept:
5 kg paběrkovaných brambor uvaříme bez soli doměkka ve slupce, slijeme rozšťoucháme v kýblu dřevěným šťouchadlem (uražené topůrko od sekery)
hojně prosypeme ovesným šrotem nebo vločkami (aspoň sedm pořádných hrstí, když se děda nedívá, tak víc)promícháme a ochutnáváme
Dáme pozor, aby na králíky zbylo!

Druzí prarodiče králíky nechovali, ale zato babička dělala Vločky. Nepamatuju si, jestli je jedl ještě někdo jiný, ale mně to chutnalo náramně.

Babička na rozpálený sporák, kam jsem pravidelně musela dodávat šišky, dala těžkou železnou pánev, na tu nasypala ovesné vločky a pořád míchala. Už to začalo vonět, ale pořád byly vločky bledé, když pánev ze sporáku stáhla, nasypala tam lžíci cukru a dál míchala. I bez sporáku se cukr rozpustil a malinko zkaramelizoval. Babička pořád míchala a nakonec pánev postavila na kamennou dlažbu v síni. Vždycky říkala "Ještě to nejez, spálíš si jazyk". Vždycky jsem si ho spálila.

A tak mám ovesné vločky tuze ráda, a když je v nich ještě něco navíc, tak o to radši.

A jak to souvisí s tím špajzem? Našla jsem tam jedno kolečko sušeného ananasu, pytlík sušených brusinek, otevřenou krabičku kandované pomerančové kůry a sklenici semínek, která sypu do domácího chleba. Sezam, lněné, slunečnice a dýňové. Pro vlašské ořechy jsem se natáhla jinam.

A protože jsem moderní žena, nestvořila jsem Vločky, ale Müsli.

Na těžkou pánev jsem nasypala asi dva hrnky ovesných vloček. Ještě než začaly nad ohněm vonět, přidala jsem asi dvě lžíce směsi semínek. Semínka téměř okamžitě začala praskat - a tím se uvolnilo trochu tuku na opečení vloček. Když směs začala vonět, přisypala jsem lžíci cukru, ořechy a nakrájené sušené ovoce (nejsem žádný asketa) a odstavila ze sporáku. Míchala jsem, než to trochu vychladlo, a pak jsem se šla dívat na film, abych si nespálila pusu. Jestli něco zbyde, nasypu to do krabičky a vezmu si to do práce.

Když budu chtít držet linii, nasypu dvě lžíce směsi do misky, zaliju lžící vřelé vody a za chvilku přidám jeden bílý jogurt a přihodím nakrájené jablíčko. Mám docela príma oběd.

Když chci naštvat kolegy, pojídám směs z misky lžičkou rovnou.

RenataE


zpět na článek