20.4.2024 | Svátek má Marcela


SPOLEČNOST: Poradci k sežrání II

16.12.2009

Po 125hodinové výuce se někteří poradci pasují na bakaláře

Článkem Poradci k sežrání (EURO 46/2009) jsme upozornili na chaos, který v Česku vládne ve vzdělávání na úrovni odborníků na výživu. Ťal do živého. Potvrzují to reakce absolventů rychlokurzů, kteří jsou po 125hodinové „nalejvárně“ zhruba za deset tisíc korun pasovaní na poradce pro výživu. Nezaměstnaným přitom takovou rekvalifikaci plně hradí stát. Ozvali se také čtenáři zpochybňující úroveň rádoby expertů na výživu vyučených i za tři víkendy. „Tito lidé přitom rozhodují o zdraví lidí,“ poukazuje doktorka Halina Matějová, která učí výživu na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně a je členkou Společnosti pro výživu. Naprosto nepřehledné poměry pro případné klienty vystihuje otázkou: Co Čech, to odborník na výživu?

Rychlé studium

„Naši studenti oboru nutriční terapeut absolvují během nejméně tří let 1800 hodin praktické výuky z celkových 3200. Toho, kdo si studium platí, přijde semestr na 75 tisíc korun,“ porovnává Matějová. Připomíná, že studium schvaluje ministerstvo zdravotnictví (MZ) a obsahová náplň je podložená legislativou. Dlouhodobě usiluje, aby bakalářské studium v této specializaci bylo ucelené a podobně jako jinde v Evropě trvalo tři až pět let s výukou 3,5 až 6,5 tisíce hodin.

Problémem je, že pořadatelé a absolventi rychlokurzů si občas hrají na něco, čím nejsou. „Šířkou záběru, rozsahem výuky a množstvím informací se náš rekvalifikační kurz více blíží odborné části bakalářského studia na vysoké škole než běžnému rekvalifikačnímu,“ tvrdí třeba společnost Mahra. Vzdělání nabízí za 125 hodin a 9800 korun. Znalosti bakalářského, a v něčem dokonce i magisterského stupně údajně lze za 125 hodin získat v rekvalifikačním kurzu brněnské Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity (MZLU), myslí si jedna jeho absolventka. Pod zkratkou „jg“ to uvedla v diskusi pod článkem o poradcích, která se rozvinula po jeho zveřejnění na www.aktualne.cz. Velký počet reakcí vychvalujících kurzy MZLU je až příliš nápadný na to, aby mohly být spontánní.

Moderovaná diskuse

„Obeslala jsem e-mailem účastníky, ať se k článku vyjádří,“ potvrdila garantka kurzu Radka Burdychová. Na propletenec jejího privátního byznysu pod hlavičkou NutriAcademy se státní univerzitou článek poukázal. Od 1. prosince se mu už věnuje naplno – nadále pod MZLU. Inženýrka Burdychová skončila na Agronomické fakultě v ústavu technologie potravin a přešla do Institutu celoživotního vzdělávání, který patří pod MZLU. Kurzy má přímo v pracovní náplni jako projektová manažerka. Organizuje je v Brně, Praze, Plzni a v Ostravě. A že se státní univerzita propůjčuje komerci, propaguje-li na kurzech některé vybrané doplňky stravy? Radka Burdychová a pochopitelně ani majitelka Nutra-Bony Ludmila Treutnerová (viz Propojení nevzniklo náhodou) na tom nevidí nic špatného. Co tomu říká ředitel pořádajícího univerzitního institutu Pavel Máchal? „Na to vám neodpovím. Kurz jsem nedělal.“

Skuteční výživoví odborníci poukazují na to, že vzdělávací guláš přikrmuje stát tím, že vydávání akreditací pro garanty takových kurzů nechává na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Přitom kompetentnější by bylo ministerstvo zdravotnictví. „MŠMT má jako poradní orgán akreditační komisi, ve které jsou zástupci jednotlivých ministerstev. Posuzují žádosti, které jsou v jejich gesci. V tomto případě tedy MŠMT spolupracovalo s MZ,“ uvádí Šárka Svobodová z tiskového oddělení MŠMT. Punc kvality pak má rychlokurzům dodat certifikát na hlavičkovém papíru státní univerzity a zvučná jména lektorů. Za přednášky na vysoké škole dostanou třeba desetkrát méně než za výuku v kurzech.

Z volné živnosti vázaná

Na článek o poradcích zareagovala také docentka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické, která je rovněž členkou Společnosti pro výživu. „K lidem šířícím nesprávné informace o výživě z různých důvodů již od začátku devadesátých let nyní snad geometrickou řadou přibývají různí poradci a odborníci na ni, kteří hlásají podobné bludy jako ti porevoluční. Z nich někteří již odpadli, ale jiní vytrvale pokračují. Šíří zmatek v informacích, které ovlivňují lidské zdraví. Výsledkem je, že lidé buď nevěří ničemu, nebo se přiklánějí k atraktivním, zavádějícím, či zcela mylným informacím. Je načase s tím něco udělat. Přinejmenším překvalifikovat poradenství z volné živnosti na vázanou. A nedávat akreditaci podobným kurzům, jaké pořádá inženýrka Burdychová,“ uvádí Dostálová.

V šíření bludů se činí i veřejnoprávní Česká televize. A to pořadem Pod pokličkou, který se tváří jako vzdělávací. Nedávno v něm Burdychová varovala před margaríny, protože prý zanášejí cévy. „Televize to sestříhala. Margaríny však lidem nedoporučuji. A na tom trvám,“ říká Burdychová. Vypadá to, že obor je spíše zanesený různými pseudoexperty.

************************************
Nadšení z kurzů Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity
Některé reakce diskutujících na internetu:
Martina: "Sama jsem kurzem prošla a je velmi náročný. Výuka je na značné odborné úrovni a jsem si jistá, že z těch, kteří mají na to dokončit kurz úspěšně, budou výborní výživáři."
jg: "Není to rychlokurz, ale tříměsíční studium. Konečné znalosti jsou bakalářského, některé údajně i magisterského stupně."
Martina: "Sama tento kurz v současné době navštěvuji. Je velmi náročný a mám co dělat, abych se stíhala učit při zaměstnání. Na seminární práci jsem pracovala měsíc a půl. Kurz i lektoři jsou na vysoké úrovni. Žádná rychlokvaška jím neprojde."


Propojení nevzniklo náhodou
Reakce Ludmily Treutnerové, majitelky pražské firmy Nutra-Bona, výrobce potravinových doplňků: "V článku mě uvádíte jako lektorku akademie výživy a sportu NutriAcademy. Tou jsem nikdy nebyla a z časových důvodů ani být nemohu. Pro absolventy NutriAcademy jsem dokonce ani nikdy nepřednášela, což doufám v budoucnu napravím. Co se týká ,příkladného propojení' společnosti Nutra-Bona a NutriAcademy, existuje a nevzniklo náhodou. Má své důvody. Výrobců doplňků výživy je mnoho, a pokud člověk není skutečný odborník, ve složité problematice se jen obtížně orientuje. Inženýrka Burdychová nenechala nic náhodě a vytypované doplňky prověřila laboratorními rozbory. Doplňky výživy naší společnosti jako jediné skutečně obsahovaly to, co deklarují na obalu. Proto s námi navázala spolupráci.
Dále v článku poukazujete, že se kurzy NutriAcademy konají v pražském sídle společnosti Nutra-Bona. Vidíte snad na vzájemném propojení něco negativního? Znáte ceny pronájmů v centru Prahy? Víte, kolik by museli za kurz zaplatit účastníci jen za pokrytí nákladů na komerční pronájem? To, že se zároveň dozvědí o Nutra-Boně, je i pro nás vítanou pomocí v propagaci společnosti. Jak se o nás mohou spotřebitelé dozvědět? Snad jedině z inzerátů. Jejich ceny však začínají na desítkách tisíc korun a často se vyšplhají až na několik set tisíc za jedno uveřejnění. Ceny reklamních kampaní se pohybují v řádu i několika desítek milionů korun. Kdo tyto peníze platí? Samozřejmě že konečný spotřebitel v ceně výrobků. Protože Nutra-Bona chce doporučovat seriózní preparáty z kvalitních surovin za slušné a dostupné ceny, zvolili jsme raději tuto cestu.

Poznámka: Informaci, že Ludmila Treutnerová patří do lektorského týmu NutriAcademy, sdělil týdeníku EURO Martin Brandstätter z MZLU, který se stará o organizaci kurzů na Institutu celoživotního vzdělávání.

Posvěcení ministerstvem
Držitelé akreditace k pořádání vzdělávacího programu Poradce pro výživu udělené ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy:
2004 --- Ivan Mach - Dietologie --- Praha
2007 --- Mahra --- Praha
2007 --- Občanské sdružení Hipokampus --- Praha
2008 --- Clinic 21 --- Praha
2008 --- Radka Burdychová --- Zábrodí
2008 --- Jana Malásková --- Ostrava-Poruba
2009 --- Kateřina Musilová --- Kratonohy
2009 --- Miroslav Balabán --- Kutná Hora

Pramen: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR

Týdeník EURO 49/2009