26.6.2019 | Svátek má Adriana


SPOLEČNOST: Máslo (belgické) na našich hlavách

13.11.2009

Složení jak má být: smetana, mléčné kultury, obsah tuku min. 82% . Proto mi vrtalo hlavou, proč chutná jinak. Vůbec ne jako máslo, na které jsme zvyklí, a které má přitom zcela shodné složení. Chutí se blíží spíš margarínu nebo takovým těm rádobymáslům z rostlinných olejů. Až jsem včera – nespokojený konzument – našel, na zadní straně obalu, tím nejmenším písmem napsáno: Země původu: Belgie.

Tak nevím. Belgičané vyrábějí z mléka evidentně nadbytek másla, místo aby je rozlévali po polích a ulicích. Pak to máslo zabalí do českého obalu a vezou kamióny z Belgie do Čech, za což zaplatíme my v konečné ceně produktu. Kdyby šlo o něco, co bychom u nás nesvedli, pochopím. Pochopil bych to i tehdy, pokud by jejich máslo bylo kvalitnější nebo chutnější. Ale není.

Taky už neumíme pěstovat česnek. V drtivé většině supermarketů, ale i malých obchodů, je česnek čínský. Ani nám nevadí, že se rychleji kazí nebo že je k dosažení požadovaného česnekového efektu nutné použít namísto stroužku celou palici. Hlavně, že je o korunu nebo o dvě levnější, navzdory tomu, že k nám létá letadlem – nekupujeme ani tak česnek, jako palivo do letounů, takže není divu, že na chuť už se nedostává.

Byli jsme papírenskou velmocí. Balíky papírů do tiskáren či kopírek jsou všechny stejné. Z šesti různých druhů, mezi kterými jsem včera vybíral, jsou dva z Německa, jeden ze Španělska, jeden z Polska a dva z ČR, přičemž ale ten jeden se nedá použít, jelikož není kvalitní, má jakousi našedlou barvu a jeho okraje se neustále krpatí.

Ovoce. Česká jablíčka, hrušky, švestky, moravské hroznové víno atd. ani v době své sezóny nepřevládají na pultech našich obchodů. Kupujeme raději ovoce sbírané v nezralém stavu, chemicky vyhnané a ošetřené, zchlazené, které k nám putuje mnoho dní. Díky časté genetické manipulaci vypadá překrásně: jahody jsou velké, rudé, broskve skoro svůdné, jablka jak pro Sněhurku... jen jaksi bez chuti, přičemž z jahod můžete dostat alergickou reakci na ryby (!), jelikož právě jeden z genů ryb pomáhá jahodám přečkat tak dlouhou cestu, aniž by uhnily.

Porcelán, sklo. No tak ať krachnou! Nic jiného si nezaslouží. Sklárny a porcelánky rezignovaly na svou tradici, která se opírala především o kvalitu a přežila dokonce i komunistické „hospodaření“. Babiččin servis z Chodova u Karlových Varů slouží už 80 let – nikde není naťuklý nebo prasklý, je jako nový, krásný. Svoje nádobí (Made in Švédsko) budu muset po dvou letech užívání obměnit. Naši skláři – jak typické pro české prostředí – upřednostnili po r. 1989 okamžitý zisk před dlouhodobou perspektivou, zaměřili se na výrobu kýčů, skleněných zvířátek, předražených váz, růžového porcelánu těch nejnesmyslnějších tvarů a ozdob. Rozvezou je po Praze, do Krumlova, do Varů, pod Karlštejn a prodávají s nehorázným rabatem turistům. Turisté už dnes ale „křišťálového“ kolibříka za 2000 Kč nekupují. A sklárny, které dobrovolně ztratily své tradiční odběratele, už se sotva dokáží vrátit do opuštěných kolejí někdejší tradice a slávy.

Kde se stala chyba? Proč kupujeme brambory z Holandska, Francie, Polska, když ty nejlepší stejně rostou na Vysočině?

Něco shnilého je ve státě českém, a vinu na tom mají všichni: vláda, parlament, výrobci, obchodníci a my – zákazníci.



Diskuse


Cestovatel
0:08
14.11.2009

Cestovatel
0:11
14.11.2009

Iveta
11:06
27.11.2009

Kami
9:39
12.12.2009

Lucy
23:57
13.11.2009

David
23:01
13.11.2009

Jelínková
22:43
13.11.2009

.
22:03
13.11.2009

Pavel
23:02
13.11.2009

Vlado Z
21:54
13.11.2009

David
23:03
13.11.2009

Rak
20:54
13.11.2009

huhu
20:58
13.11.2009

Pavel
23:06
13.11.2009

lesov
2:47
28.11.2009

cicero .jan
19:09
13.11.2009

huhu
19:11
13.11.2009

ladik53
19:19
13.11.2009

huhu
19:29
13.11.2009

ladik53
19:33
13.11.2009

huhu
19:36
13.11.2009

ladik53
19:48
13.11.2009

huhu
19:55
13.11.2009

ladik53
20:09
13.11.2009

huhu
20:22
13.11.2009

okolojdoucí
21:30
13.11.2009

huhu
22:33
13.11.2009

Buran
6:58
15.11.2009

babajaga
19:01
13.11.2009

huhu
19:13
13.11.2009

Fiter
19:18
13.11.2009

Dolly
18:54
13.11.2009

Abraham
17:55
13.11.2009

míla dvořáková
20:06
13.11.2009

míla dvořáková
20:07
13.11.2009

tosek
???
17:45
13.11.2009

Tomas B.
16:06
13.11.2009

huhu
16:10
13.11.2009

Tomas B.
16:24
13.11.2009

huhu
16:31
13.11.2009

Jiří Heincl
18:08
13.11.2009

Smolíček Pacholíček
18:32
13.11.2009

huhu
18:37
13.11.2009

Jindra
15:58
13.11.2009

drak
18:00
13.11.2009

huhu
18:38
13.11.2009

drak
18:52
13.11.2009

míla dvořáková
20:10
13.11.2009

jiskot
15:17
13.11.2009

O. M.
15:12
13.11.2009

Sumo
15:08
13.11.2009

kustod
18:21
13.11.2009

iPa
15:04
13.11.2009

Niky
14:50
13.11.2009

okolojdoucí
15:33
13.11.2009

Hanka
14:43
13.11.2009

Honza42
14:51
13.11.2009

Hanka
14:58
13.11.2009

Honza42
15:01
13.11.2009

Hanka
15:13
13.11.2009

huhu
15:35
13.11.2009

huhu
15:34
13.11.2009

drak
17:24
13.11.2009

huhu
17:39
13.11.2009

drak
18:41
13.11.2009

huhu
18:45
13.11.2009

drak
18:54
13.11.2009

huhu
18:58
13.11.2009

drak
19:10
13.11.2009

huhu
19:17
13.11.2009

ladik53
17:51
13.11.2009

huhu
18:13
13.11.2009

ladik53
18:43
13.11.2009

huhu
18:50
13.11.2009

ladik53
19:06
13.11.2009

huhu
19:10
13.11.2009

ladik53
19:18
13.11.2009

huhu
19:35
13.11.2009

Michal
19:35
13.11.2009

drak
19:43
13.11.2009

huhu
19:52
13.11.2009

tomfuk
14:21
13.11.2009

zajda
14:51
13.11.2009

Schumacher
14:13
13.11.2009

huhu
14:15
13.11.2009

portwyn
12:56
13.11.2009

huhu
13:19
13.11.2009

honzak
13:24
13.11.2009

huhu
13:31
13.11.2009

jan hájek
13:57
13.11.2009

huhu
14:01
13.11.2009

Schumacher
14:36
13.11.2009

počet příspěvků: 281, poslední 12.12.2009 09:39









 Neviditelný pes
Toto je DENÍK: do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy.
Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston), příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce Jiřímu Wagnerovi, redaktorovi NP (nickname JAG). Rubriku Zvířetník vede Lika.