26.9.2016 | Svátek má Andrea






MLSOTNÍK: Rybízové hody

11.7.2014

Rybízová sezóna vrcholí, takže se s chutí vrhneme na tyhle červené, černé i bílé bobule!

První velice zajímavý knedlíkový tip máme od Štětinky:

„Po střední škole jsme s tehdejším přítelem trávili prázdniny brigádou na soukromé farmě. K vejplatě patřily i obědy od paní farmářové (původně byla z Moravy). Jednou byly k obědu výýýýborné borófkové knedle. Tak jsme se nacpali a ještě si přidávali. I pan farmář se oblizoval, dokonce pak i ten talíř oblíznul...

Ptala jsem se, kde našla čas jít na borůvky? Ona jen poznamenala, že to je v pohodě. Pak ale pan farmář šel po svém a my už se taky zvedali, když farmářka povídá, fakt vám chutnalo? No jasně! Tak vám povím, že to nebyly borůvky, ale černý rybíz!!! On černej nejí, ukázala hlavou na dveře, kudy farmář právě odešel, tak to před ním neříkám. 

Já černej rybíz moc ráda, ale mému příteli „smrděl“, přesto ho nikdo z nás nepoznal a bylo to fakt dobrý. Od té doby jsem je doma několikrát uvařila. Dětem klasicky tyhle černé bobule taky nevoněly, ale přesto moje borůvkové knedle měly moc rády. Zkuste to ;-) “

 Matylda poslala další zajímavý nápad:

Rybízová marmeláda s vanilkou:

Vyrobíme marmeládu podle osvědčeného postupu, jen tam přidáme na kilo cukru ještě dva cukry vanilkové. Vanilka trošku otupí tu ostrou špičku rybízu a marmeláda je moc dobrá (můj syn doporučuje, jinou nejí).“

  

Štětinka poslala i rybízový recept s fotem předmětu doličného:

„Ještě, kdyby ti přišlo málo receptů, tak tady je to, co jsem dnes ráno pojídala. Měla jsem dva pekáče a jeden je ještě nenačnutej, tak máš i foto. Zkusím nějak odhadnout, jak jsem ho dělala, já moc podle receptů nevařím:

Koláč od Štětinky

Koláč od Štětinky

  • 250g hladké mouky (zamíchat půlku prdopeče)
  • 100 g měkkého másla (Hery, Zlatá hany,...)
  • 50-100g krystalu
  • mléko (těžko teď odhadnu množství)
  • citr. kůra, va-cu
  • 1 vejce

Těsto bylo takové tužší a mastné, lehce měkčí než je třeba těsto na strouhanou drobenku do polévky, nebo asi jako linecké těsto na cukroví.

Poslední dobou dělám tvaroh napůl s pudinkem, nestane se pak totiž to, co mi na pečených tvarohových koláčích nejede: tvaroh ztvrdne a je suchej a nedobrej. Nedávám ale do něj vajíčka, jen mléko a cukr, tady jsem ho navíc přibarvila holandským kakaem. Takže na tuhle formu k tomuhle množství těsta:

  • 1 měkkej tvaroh
  • plus uvařenej pudink z půl litru mléka
  • cukr
  • a já majzla i rozinky máčené v teplém rumíku.

Na to rybízek a žmolenka, ta mi krásně zkaramelizovala, nenašla jsem hrubou mouku, jen polohrubou, tak to možná bylo tím?

Pekáč se mi nechtělo vymazávat, tak jen pečící papír, na to vymačkat těsto, tvarohovej pudink, rybízek a žmolenka. 

Nepeču dlouho, já radši šťavnatější buchtíky. Takže tahle forma tam byla tak půl hoďky a na 200°C.“

  

Nelina zaslala recept na svou bublaninovou klasiku:

„Rybízová (třešňová, višňová, atd.) bublanina

Nemám ráda pečivo s olejem, máslo se musí třít, tak většinou používám tučnou smetanu.

Rozpis:

  • 4 vejce
  • ½ hrnku cukr krupice
  • vanilkový cukr
  • 250 ml smetany 30 nebo 40%
  • cca 2 hrnky (¼ l) polohrubé mouky
  • rum
  • když je ovoce hodně vyzrálé, je dobrá navrch drobenka

Postup:

  • ušlehat bílky
  • prošlehat žloutky s cukry
  • přidat smetnu a ještě trochu prošlehat
  • poté mouku, sníh a rum
  • vylít na pomazaný a vysypaný plech
  • poklást ovocem
  • a péci.“

Rybízový koláč

Rybízová bublanina od Neliny

 

A na závěr se přidám i já (Lika), protože jsem si vzpomněla na jednu dávnou dobrotu:

Zavařenina z červeného rybízu s nastrouhanou mrkví.

Pamatuji si, že se dělaly do těch menších (snad půllitrových) zavařovaček. Vkládaly se vrstvy červeného rybízu na střídačku s vrstvami jemně nastrouhané mrkve. Mám dojem, že jsem to snad ani nijak nesladila (nemám ráda příliš sladké) a zavařovala jako běžnou rybízovou zavařeninu. Vrstev celkem vyšlo tak pět – každá měla zhruba do dvou centimetrů. Přišlo mi to neuvěřitelně dobré, mrkev srazila příliš ostrý břink a dodala příjemnou sladkost. Můžu doporučit.

Takže hurá na rybíz a dobrou chuť!

 

Štětinka, Matylda, Nelina Neviditelný pes


Diskuse


Z. Jovo
21:57
11.7.2014

Z. Lika
22:12
11.7.2014

A. Bytová
23:16
11.7.2014

T. Zana
22:52
11.7.2014

Z. Vave
23:08
11.7.2014

Z. Jenny
17:51
11.7.2014

Z. Vave
17:11
11.7.2014

T. Zana
18:48
11.7.2014

Z. Vave
18:54
11.7.2014

Z. Lika
19:39
11.7.2014

M. Crossette
16:37
11.7.2014

D. Ruščáková
21:45
11.7.2014

Z. Nelina
16:23
11.7.2014

A. Lex
15:55
11.7.2014

H. Williamson
15:23
11.7.2014

Z. Lika
15:40
11.7.2014

Z. Dalmi
16:02
11.7.2014

M. Crossette
16:46
11.7.2014

H. Williamson
17:16
11.7.2014

T. Zana
18:51
11.7.2014

Z. Jenny
15:19
11.7.2014

H. Williamson
15:25
11.7.2014

A. Lex
15:47
11.7.2014

Z. Dalmi
15:01
11.7.2014

H. Williamson
15:26
11.7.2014

M. Pajakerryková
14:23
11.7.2014

Z. Lika
14:31
11.7.2014

M. Pajakerryková
18:35
11.7.2014

Z. Xerxová
12:35
11.7.2014

Z. Jajka
11:43
11.7.2014

Z. Lika
10:27
11.7.2014

H. Williamson
21:10
11.7.2014

Z. Lika
21:31
11.7.2014

Z. Lika
10:23
11.7.2014

Z. Jenny
15:22
11.7.2014

T. Zana
9:37
11.7.2014

H. Williamson
12:52
11.7.2014

Z. Lika
13:28
11.7.2014

H. Williamson
14:19
11.7.2014

T. Zana
14:51
11.7.2014

D. Ruščáková
8:52
11.7.2014

Z. Gwendyvitmar
14:34
11.7.2014

Z. Inka
8:31
11.7.2014

Z. Yga
8:23
11.7.2014

Z. Gwendyvitmar
14:40
11.7.2014

M. Sedláková
7:33
11.7.2014

Z. Xerxová
5:56
11.7.2014

T. Louk
6:28
11.7.2014

počet příspěvků: 53, poslední 11.7.2014 11:16