5.12.2016 | Svátek má Jitka






MLSOTNÍK: Sunday roast dinner – nedělní pečeně

26.2.2016

Asi nejoblíbenější jídlo na Britských ostrovech. Jak název napovídá, je to tradiční jídlo servírované o nedělích, ale jednodušší verze i na obědy ve všední dny, anebo složitější verze jako tradiční oběd na vánoční den.

Upečený krocan

Upečený krocan

Jedná se o kus pečeného masa a pečené brambory, k tomu zelenina, trocha hnědé omáčky.

Na jednu stranu se nezdá moc nápadité jíst tohle nejméně jednou do týdne, na druhou stranu existuje mnoho variací, protože maso a zelenina může být pokaždé jiné. Kus dobrého zadního hovězího, kus jehněčího – to sice osobně nejím, ale tady je velmi oblíbené, vepřové, nebo šunka uzená či neuzená (gammon), kuře, na vánoční oběd potom krocan, případně husa nebo kachna.

Prasátka pod dekou

Prasátka pod dekou

Ze zeleniny vždycky brambory, a potom tradičně tak další tři druhy, jako mrkev, hrášek, zelí, kapustičky, brokolice, květák, zelené fazolky, tuřín, a jiné. Pokud bychom zeleninu chtěli upravovat opravdu tradičně, jak je v Anglii neblahým zvykem, tak ji nakrájíme, vrhneme do velkého hrnce s neosolenou vodou a uvaříme k smrti; ale toto dneska dělat nebudeme. Já jsem našla několik fotografií z Vánoc před pár lety, tak vás provedu tímto obědem.

Ingredience před zpracováním - krocan, klobásková směs, zelenina

Ingredience před zpracováním - krocan, klobásková směs, zelenina

Maso: jako hlavní zdroj proteinů o Vánocích jsem zvolila tradičně krocana, z volného chovu, ale jenom horní část, bez nožiček, protože jsem je rok před tím spálila, a jak říká přísloví, když se vám něco nepovede napoprvé, tak to vzdejte.

Krocan před nástupem do trouby

Krocan před nástupem do trouby

V posledních pár letech často dusím kusy masa, kuřata a dokonce i zeleninu v těch celofánových pytlíkách na pečení, líbí se mi, že je maso šťavnaté, napůl pečené a napůl dušené, ale pokud je nepoužíváte, tak prostě klasicky posolit, můžou se prsíčka pomatlat máslem nebo potáhnout slaninou, vložit do trochu podlitého pekáčku a pečlivě zakrýt alobalem.

Péct podle návodu, myslím že u drůbeže to je tak 40 minut na kilo, plus 20 minut, takže malý tříkilový krocan se peče tak dvě a půl hodiny. Tímto máme maso z krku, můžeme ho nechat být a posunout se k dalším složkám obědu; jestli není v troubě dost místa, tak v Anglii se často maso upeče, vyndá z trouby, zabalí do alobalu, aby odpočívalo, a pak se pokračuje v přípravě zbytku jídla.

Prasátka pod dekou před pečením

Prasátka pod dekou před pečením

Prasátka pod dekou: další zdroj proteinů, tentokrát čistě vánoční. Jedná se o malé klobásky, nebo maso na klobásky, zabalené do plátků slaniny a upečené v troubě. Tady se dají koupit už hotové, já kupuju maso na klobásky a po kouskách si prasátka zabalím sama.

Pokud by byl zájem, tady je recept na výrobu anglických klobásek:

250 gramů vepřového ramene a 100 gramů bůčku najemno umeleme, přidáme dvě lžíce strouhanky, jeden žloutek, lžička soli, lžička pepře, drobet muškátového oříšku, mletého hřebíčku, tymiánu. Z toho si vytvarujeme malé válečky, aby se daly sbalit do plátků nakrájené slaniny. Pečeme asi půl hodinky.

Velikost bramborových kusů

Velikost bramborových kusů

Brambory: musí být moučnější druhy, takové co se používají třeba na kaši. Správně je upéct je považováno vcelku za umění a musí se správně postupovat. Po oškrabání se malé můžou nechat celé, větší rozpůlit nebo rozčtvrtit, takto připravené se musí asi deset minut vařit, aby změkly po okrajích. Potom se vyklopí na cedník a jemně, aby se nerozpadly, se v tom cedníku trochu poházejí, aby se po okrajích pomačkaly, pak se vyklopí do pekáče s horkým sádlem nebo olejem, tam je mašlovačkou pomažu tím horkým sádlem ze všech stran a hodinu peču v troubě.

Petržel s oliv. olejem před upečením

Petržel s oliv. olejem před upečením

Zelenina: nejoblíbenější je asi mrkev, někdy ji připravuju tak, že nakrájím na plátky a udusím s hráškem, často ji nakrájím na batonky spolu s několika petrželkama, osolím, a s troškou másla nebo olivového oleje upeču v troubě.

Sladké brambory, v Česku také zvané batáty: z těch dělám kaši, jako z klasických brambor, s máslem a kysanou smetanou.

Pečené cibule - recept číslo 1: oloupat a načtvrtit, pokapat balsamikovým octem, olivovým olejem, pár lžiček hnědého cukru, osolit, opepřit, upéct do měkka.

Ochucená cibule před upečením

Ochucená cibule před upečením

Recept číslo 2: dvě velké cibule oloupeme, rozpůlíme, a dáme na dvacet minut vařit do osolené vody. Potom na malém pekáčku zalijeme trochou sladké smetany a nastrouhaným parmezánem, a takto pečeme v troubě přibližně 20 až 30 minut. Taky to dělám ze šalotek, ale ty vařím jenom 5 minut.

Květák a brokolice v sýrové omáčce: rozdělíme na růžičky a uvaříme do poloměkka, mezitím si vyrobíme bešamelovou omáčku, do které se nakonec rozpustí asi 100 gramů nakrájeného cheddaru. Brokolici a květák vycedíme, vložíme do ohnivzdorné mísy, zalijeme sýrovou omáčkou a zase pečeme, dokud to nevypadá upečené (proto v té troubě není místo na maso, a děláme ho předem).

Kapustičky na slanině

Kapustičky na slanině

Kapustičky: buď nakrájet na půlky nebo na plátky v robotu, osmažit několik minut na nakrájené slanině nebo na másle v nepřilnavém kastrůlku, zalít troškou vody, osolit, zaklopit, dusit 10 minut. Jsou výborné.

Yorkšírský pudding: veliká dobrota, nadýchané křehoučké těstíčko upečené v troubě do zlatava; vzhledem k tomu, že v Čechách se asi nedají koupit hotové zmrazené, tady je receptík. 100 gramů hladké mouky, 100 mililitrů mléka, 2 velké vejce, sůl. Smícháme do těstíčka, a mezitím musí být v troubě na vyhřátí plech na dvanáct muffinů, s trochou oleje v každém důlku, do kterých se potom těstíčko leje.

Pozor, olej musí být opravdu horký, aby se nafoukly (pokud nemáte plech speciálně na muffiny nebo cupcakes, tak bych klidně vymastila jeden velký pekáček a nalila tam všechno těstíčko vcelku, jenom se pak bude muset rozkrájet, aby měl každý). Ty malé se pečou přibližně deset minut, až jsou krásné nafouklé a zlatavé, vcelku na pekáčku jako jeden kus bych pekla asi čtyřicet minut.

Hnědá omáčka: tady je několik možností, například zahustit šťávu z masa zásmažkou nebo moukou, nebo pod masem upéct mrkvičku, petržel, cibuli a potom se šťávou z masa rozmixovat. Nepotřebujeme moc, tady je zvykem používat jenom trochu, aby nebylo jídlo úplně na suchu. Pokud se dá koupit ze sáčku, klidně použijte, v kuchyni jsme se dneska nastáli až dost.

Tak toto byly naše Vánoce.

Vaše Fallen DragonKin

Foto: autorka

Fallen DragonKin Neviditelný pes


Cuketovo čokoládový chlebíček
Cuketovo čokoládový chlebíček

Potěšte rodinu rychlou dobrotou.

Diskuse


M. Baty
18:35
27.2.2016

Z. Hanča
20:54
26.2.2016

V. Glover
21:16
26.2.2016

H. Williamson
18:55
26.2.2016

H. Williamson
19:07
26.2.2016

V. Glover
19:23
26.2.2016

Z. Jenny
18:50
26.2.2016

Z. Jenny
18:51
26.2.2016

Z. Nelina
18:36
26.2.2016

H. Williamson
18:58
26.2.2016

V. Glover
19:29
26.2.2016

H. Williamson
21:01
26.2.2016

V. Glover
13:23
26.2.2016

Z. Lika
13:55
26.2.2016

Z. Lika
12:55
26.2.2016

V. Glover
13:18
26.2.2016

Z. Lika
13:56
26.2.2016

V. Glover
13:59
26.2.2016

V. Glover
15:04
26.2.2016

H. Williamson
20:21
26.2.2016

V. Glover
23:47
26.2.2016

Z. Nítkovská
11:15
26.2.2016

Z. Lika
11:33
26.2.2016

A. Bytová
11:09
26.2.2016

K. Miháliková
12:37
26.2.2016

V. Glover
15:55
26.2.2016

Z. Lika
10:43
26.2.2016

A. Bytová
11:12
26.2.2016

A. Bytová
11:14
26.2.2016

Z. Lika
11:35
26.2.2016

Z. Lika
11:36
26.2.2016

A. Bytová
11:50
26.2.2016

Z. Lika
12:34
26.2.2016

K. Miháliková
12:55
26.2.2016

A. Bytová
13:54
26.2.2016

Z. Lika
13:55
26.2.2016

V. Glover
16:00
26.2.2016

Z. Lika
16:24
26.2.2016

T. Zana
18:27
26.2.2016

V. Glover
19:11
26.2.2016

Z. Lika
10:40
26.2.2016

Z. Rpuťová
10:26
26.2.2016

V. Glover
9:33
26.2.2016

D. Ruščáková
9:32
26.2.2016

Š. Matyášová
10:05
26.2.2016

Z. Matylda
Hm,
9:19
26.2.2016

Z. Jitur
8:51
26.2.2016

Z. Yga
8:48
26.2.2016

V. Glover
14:02
26.2.2016

T. Zana
8:41
26.2.2016

Z. Jitur
8:00
26.2.2016

Z. Xerxová
6:38
26.2.2016

Z. Vave
6:35
26.2.2016

T. Zana
8:40
26.2.2016

Z. Lika
10:45
26.2.2016

Z. Yga
12:33
26.2.2016

Z. Lika
12:35
26.2.2016

T. Zana
18:33
26.2.2016

Š. Matyášová
6:27
26.2.2016

V. Glover
17:28
26.2.2016

počet příspěvků: 70, poslední 27.2.2016 06:35









KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde . více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !