Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Třešňové knedlíky
Je to poněkud pracnější recept, ale moc dobrý.
Nejdřív těsto: do mísy dám asi 30 dkg hrubé mouky, do ní udělám důlek, do něho vyklepnu dvě vajíčka a přidám asi 1 dl vlažné vody (lépe je dát vody trošku víc než opačně, protože případně zahustit těsto moukou jde dobře). To jsou všechny 3 přísady do těsta.
Vařečkou vymíchám v hladké těsto, dokud se nelepí na vařečku a při míchání se dělají bublinky (těsto dělám raději řidší a přidám trochu mouky; když je tuhé, může se přidat trochu vody, ale dá to víc práce, než se těsto pěkně spojí a vymíchá).
Dobře vymíchané těsto v míse trochu pomoučím, zakryji igelitovým sáčkem a nechám odpočinout.
Zatím si omyji třešně a dám je na utěrku oschnout. Na dané množství těsta jsem připravila 60 třešní (na 1 porci je počítáno aspoň s 15 třešněmi), nakonec na spotřebování těsta jsem potřebovala ještě 3.
Připravím si též strouhanku na osmažení. Strouhanka je lepší hrubá než úplně jemná, ale i z té to jde.
Na pánev nasypu asi 20 dkg strouhanky, přidám 10 dkg másla a na mírném ohni za stálého míchání osmažím do růžova. Ke konci přidám moučkový cukr, vypnu oheň a míchám, až pánev nehřeje. Cukru není zapotřebí mnoho, třešně jsou sladké.
Do širšího kastrolu dám asi litr a půl vody (tak 3cm vrstvu), 1 lžičku soli a dám vařit.
Zatím dělám knedlíky: těsto ukrajuji lžičkou na malé kousky, tak aby se obalila jedna třešeň. Vrstva těsta je opravdu tenká. Musím mít pomoučené špičky prstů a klást knedlíčky na pomoučené prkénko.
Jakmile voda vaří, co nejrychleji do ní nafrkám knedlíky - tolik, aby neležely na sobě. Ihned zamíchám, přikryji poklicí a pomalu vařím, dokud nevyplavou, cca 5 minut.
Pak vylovím jeden knedlík, propíchnu špejlí a podívám se, jestli na ní nezůstalo syrové těsto.
Pokud jsou knedlíky uvařené, vylovím je do připravené mísy a ihned každý propíchnu špejlí, aby unikla pára.
Hotové knedlíky posypeme na talíři osmaženou strouhankou. Pokud má někdo rád hodně sladké, dosladí si sám.
Na začátku bylo zmíněno, že je to trochu pracnější recept. Ale to nic není: autorka dělávala tyto knedlíčky i z třešní-ptačinek.
Jelikož je těsto tužší, není po tomto jídle tak rychle hlad. Toto těsto se hodí jen pro pevnější ovoce, jako jsou třešně nebo možná špendlíky, ale ne pro meruňky a pod.
Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv! Máte nějaké jídlo, které je spíše happeningem? Tedy jeho příprava :-) Tohle bylo vynikající a rozhodně stojí za zkoušku.
Foto: archiv Lika
Vše potřebné zjistíte zde...