29.3.2024 | Svátek má Taťána


MLSOTNÍK: Pasulj

16.10.2015

Můj tchán byl Srb. Nepoznala jsem ho, když jsem se seznámila s manželem, tchán už nežil. Měl ale čtyři sestry a tak jsem vyvdala tetičky. Jezdili jsme za nimi do Bělehradu, co devizový příslib dovolil. A když nedovolil, jezdily tetičky k nám. Zvlášť jedna, teta Rada. Já byla s malými dětmi doma, tetička bydlela u nás a tak jsme spolu vařily. Mimo jiné i pasulj.

1 Základní suroviny

Podotýkám, že v Srbsku se pasulj vaří z trochu jiných surovin, které byly v té době u nás nedostupné. Například sušený špek, nebo pršut – sušená šunka. Tak jsme s tetičkou přizpůsobily vaření a tady je výsledek.

Den předem si namočím fazole. Stačí jedno půlkilové balení. Já si dám vařit i uzené koleno, abych mohla druhý den z chladné polévky stáhnout přebytečný tuk.

Druhý den sliji vodu z fazolí, naliji na ně onu uzenou polévku a nechám vařit.

2 Další potřebné suroviny

Mezitím si připravím a nakrájím:

  • alespoň dvě cibule – já cpu hodně cibule do všeho
  • tři až čtyři stroužky česneku
  • minimálně dvě papriky
  • dvě rajčata

Když jsou už fazole skoro měkké, přihodím nakrájenou zeleninu a vařím dál. Nakonec udělám „záklechtku“ – mouku rozmíchanou v trošce vody – množství si zvolte podle požadované hustoty výsledného produktu. Já ráda pasulj hustý!

6 Dobrou chuť!

Pak už jen počkám, až se provaří mouka. Dosolím, pokud je to třeba, ale uzená polévka bývá slaná tak akorát.

Koleno vykostím a nakrájím na přiměřené kousky – aby se dostalo na každého taky kus masa a ne jen fazole :-) a vhodím už jen prohřát.

Nakonec přidám trochu tymiánu. 

4 Uvařené uzené koleno obereme

Kdo má na zahradě čerstvý, má vyhráno! Pak stačí jen malá snítka. Sušeného lze dát trochu víc a ochutnávat. Nesmí přebít chuť uzeného.

Pasulj se dá vařit i z vepřového kolene neuzeného. Má samozřejmě trochu jinou chuť, ale když někdo nerad uzený...

Kdo má mlsnou hubičku a dost financí, může uvařit pasulj i z toho pršutu a špeku.

Další z variací je to, že se cibule předem osmaží a může se s ní osmažit i klobása. Ale na mě je to moc mastné a moc dobrého najednou!

5 Hotová polévka

Jo a manžel si pasulj na talíři trochu okyselil octem. I to se dělá, ale mně to nechutná.

Na závěr jedno videjko, jak se to dělá „ve světě“ – podívat se můžete tady. Myslím, že tomu budete rozumět, i když neumíte srbsky :-)

Prijatno!

Foto: autorka

Lída Neviditelný pes