24.4.2024 | Svátek má Jiří


MLSOTNÍK: Sladký život

31.7.2015

Asi většina z nás, kdo jsme rodu ženského, stála někdy v životě před zrcadlem se zoufalým pocitem, že sice pravděpodobně není nejkrásnější na celém světě, ale nejtlustší možná bude. Čest výjimkám, ale myslím, že nějakou dietu jsme zkusily nejspíš všechny.

Zřejmě je v podstatě jedno, jakou dietu zvolíme, jen pokud možno ji dodržet. Ve většině případů to znamená nejíst sladké. U mne by to nejspíš bylo správné řešení – jenže to nejde, občas potřebuju donutit mozek k výkonu, na který v daném okamžiku evidentně nemá (čili to, co vidím v zrcadle, je tzv. stresové sádlo).

Dlouhodobě si zkrátka neumím představit život bez čokolády a sladkého vůbec. Myslím, že jsem se jednou dokázala asi rok cukru více méně vyhýbat, jenže upřímně řečeno, čím jsem starší, tím víc se mi zdá, že si takové trápení nezasloužím.

Asi nejvíc se mi líbí teorie, podle které je to způsobeno nedostatkem spánku.

No a abyste viděli, jak zdravě si počínám – tyhle dva koláče mi přijdou tak nějak méně sladké.

Oba recepty jsou na dortovou formu.

Tvarohový koláč s rybízem

  • Jakékoliv piškotové těsto, ne moc vysoké
  • Tvarohová náplň: 2 vaničky tvarohu, šťáva z 1/2 citron, 2 vejce, cukru podle toho, jak sladké děláte těsto (lepší je sladší těsto a málo sladký tvaroh). Výsledná směs musí být řídká, aby šla nalít na spodní vrstvu těsta!
  • Rybíz na posypání (souvislá vrstva, pokud možno bez stopek :-)

Postup je celkem zbytečné psát – udělám těsto, udělám tvaroh, tvaroh opatrně nanesu na těsto (je možné dát těsto nejprve chvilku zapéct, ale prakticky vzato je to zbytečné zdržování), tvaroh posypu rybízem. Upeču a je hotovo.

Tvarohový tříbarevný koláč

  • Těsto: 15 dkg tuku, 12 dkg cukru, 1dl mléka (a ještě trochu na pak :-), 1 vejce, ½ prdopeč, 18 dkg polohrubé mouky. Tuk dám rozpustit a všechno smíchám. Polovičku těsta naliju do vymazané a vysypané formy, zbytek odložím.
  • Nádivka: 2 vaničky tvarohu, ½ vanilkového pudinku, 2 vejce, vanilkový cukr (není nutný – sladké je těsto), mléka tolik, aby směs byla řídká a dala se nalít na spodní vrstvu těsta. 

Zbylé těsto je třeba obarvit kakaem, je hezčí, když je tmavší. Kakaa přidávám tudíž tolik, aby se mi těsto líbilo :-) Protože stihlo v mezičase trochu ztuhnout, tak ho naředím zbytkem mléka a naliju jako svrchní vrstvu na nádivku. A upeču.

Pak už nezbývá než naplánovat nějakou delší procházku, optimálně do kopce!

Zana Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !