23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


MLSOTNÍK: Suky

3.7.2015

Narodila jsem se ve 30. letech minulého století. Byla to těžká doba, muselo se hodně šetřit. Maminka nám dovedla vařit chutná a pestrá jídla, která jsme jako děti měli rádi. Jedním z nich byly tzv. „suky“, na které vám posílám recept.

Budeme potřebovat:

  • 1 větší vejce
  • Hrubá mouka cca 1 hrnek
  • Krupice 6 polévkových lžic
  • Sádlo asi 3 pol. lžíce
  • Cukr moučka 4 pol. lžíce
  • Mletý mák a další cukr moučku na posypání
  • Další sádlo na polití

Postup:

Na vál si prosejeme mouku, uděláme důlek a do něho rozklepneme vejce a přidáme v půlce skořápky studené vody.

Nejdříve lžící smícháme s moukou a pak vypracujeme rukama v hladké tuhé těsto, aby se nelepilo. Z něho vyválíme tenkou placku do kulata, asi 60 cm průměr. Placku dost pomastíme rozpuštěným sádlem, posypeme krupicí a cukrem a ještě pokapeme sádlem.

Smotáme jako závin. Konce závinu stočíme a uděláme z nich suk (jednoduchý uzel). Opatrně vložíme do vroucí osolené vody do kastrolu, aby věneček pěkně ležel na dně. Jemně podebereme vařečkou, aby se na dno nepřilepil, a vaříme asi 25 - 30 minut.

Pak vodu slijeme a suk vyndáme na talíř. Nakrájíme na asi 2cm proužky, polijeme rozpuštěným sádlem a posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem.

Dobrou chuť!

12 Nakrájíme a posypeme mletým mákem s cukrem

 

Hedvika Bartošková Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !