Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Suky
Narodila jsem se ve 30. letech minulého století. Byla to těžká doba, muselo se hodně šetřit. Maminka nám dovedla vařit chutná a pestrá jídla, která jsme jako děti měli rádi. Jedním z nich byly tzv. „suky“, na které vám posílám recept.
Budeme potřebovat:
- 1 větší vejce
- Hrubá mouka cca 1 hrnek
- Krupice 6 polévkových lžic
- Sádlo asi 3 pol. lžíce
- Cukr moučka 4 pol. lžíce
- Mletý mák a další cukr moučku na posypání
- Další sádlo na polití
Postup:
Na vál si prosejeme mouku, uděláme důlek a do něho rozklepneme vejce a přidáme v půlce skořápky studené vody.
Nejdříve lžící smícháme s moukou a pak vypracujeme rukama v hladké tuhé těsto, aby se nelepilo. Z něho vyválíme tenkou placku do kulata, asi 60 cm průměr. Placku dost pomastíme rozpuštěným sádlem, posypeme krupicí a cukrem a ještě pokapeme sádlem.
Smotáme jako závin. Konce závinu stočíme a uděláme z nich suk (jednoduchý uzel). Opatrně vložíme do vroucí osolené vody do kastrolu, aby věneček pěkně ležel na dně. Jemně podebereme vařečkou, aby se na dno nepřilepil, a vaříme asi 25 - 30 minut.
Pak vodu slijeme a suk vyndáme na talíř. Nakrájíme na asi 2cm proužky, polijeme rozpuštěným sádlem a posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem.
Dobrou chuť!
Vše potřebné zjistíte zde...