19.4.2024 | Svátek má Rostislav


MLSOTNÍK: Sušenky z ovesných vloček (Oatmeal cookies)

27.5.2016

Jsou to sušenky z řady tradičních a velmi oblíbených sušenek, které každý Američan zná už od dětství. Protože mám Američana za manžela, sušenky jsem se brzy naučila péci, také mi chutnaly a dělala jsem je poměrně často. Jenže pak jsme si oblíbili vločkové müsli a na sušenky z vloček už nebyla taková chuť.

Nedávno nebylo doma zrovna nic k odpolední kávě a přemýšlela jsem, co rychlého bych upekla. A vzpomněla jsem si právě na tyhle sušenky. Měla jsem totiž zbytek ovesných vloček od výše zmíněného müsli. Na další várku nestačily, ale na sušenky jich bylo dost. Ostatní potřebné přísady mám také vždy doma a manžela moje avizo, co bude ke kafi, potěšilo.

Sušenky patří do kategorie tzv. „drop cookies“. Tedy druh amerických sušenek, oblíbených pro rychlou a jednoduchou přípravu, kterou zvládnou i malé děti. Však také reklamy (třeba na některou z přísad) rády ukazují rodinnou spolupráci dětí a maminky při pečení. Těsto se nemusí ani válet, ani vykrajovat, jen se všechno smíchá dohromady a lžičkou se kladou („drop“) na plech hromádky. Odměřování také nemusí být na fous přesné, nějaký gram navíc, nebo méně, sušenky rozhodně nepokazí. A jestliže si všechny přísady dáte předem k ruce, máte sušenky hotové raz dva.

Americké sušenky a moučníky jsou všechny přeslazené, takže já u receptů množství cukru snižuji, někdy až o polovinu. Americké kuchařky mají v tomto receptu dokonce cukry dva. Hrnek hnědého cukru (navíc „packed“ – tedy napěchovaný) a ještě půl hrnku cukru bílého. Já používám jen cukr hnědý, do odměrky pouze nasypaný, nepěchuji. Kdo chcete mít sušenky hodně sladké, klidně přidejte cukru víc. Můžete zkusit i méně, ale myslím, že to už by byly málo sladké.

Přestože v názvu je „oatmeal“, což znamená rozemleté vločky (mouka), v těstě jsou celé. Kromě ořechů jsou tam ještě rozinky. Ty se zde prodávají hodně suché a v balíčku slepené. Takže já je vždy před pečením asi na deset minut namočím do rumu. Pak scedím a nechám vykapat. Ale nutné to rozhodně není.

Z těsta se na plech kladou hromádky a množství sušenek tak bude záviset na tom, jakou lžíci použijete. Čajovou lžičkou jich z uvedeného množství budete mít „+/-“ 40, při použití polévkové lžíce asi 34 (já používám velkou lžíci).

Budete potřebovat hrnek o objemu 220 ml. Jak jsem napsala, přesnost na gram není třeba. Přísady jsem navíc zvážila.

Do menší misky:

Co budete potřebovat

  • 3/4 hrnku (200 g) másla, nechat změknout
  • 1 hrnek hnědého (nebo bílého) cukru (150 g)
  • 1 velké vajíčko
  • 1 čajová lžička vanilkové esence (nebo van. cukr)

Do větší misky:

  • 1 hrnek hl. mouky (160 g)
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku (patří do receptu, já ho nemusím, tak nedávám)
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 3 hrnky ovesných vloček
  • 1 hrnek rozinek
  • 1 hrnek sekaných ořechů. Já mám ráda větší kousky, tak sekám na hrubo. Použila jsem pecanové, ale dělala jsem mockrát i s vlašskými. Ale můžete udělat i bez ořechů.

Postup práce:

Vločková a máslová směs - smíchat

V menší misce ručním el. šlehačem (2 metličky) rozšlehejte změklé máslo a pak postupně přimíchejte zbývající 3 přísady (cukr, vejce, vanilku).

V trochu větší misce smíchejte všech osm suchých přísad v receptu (od mouky až po ořechy).

Spojte máslovou směs s vločkovou a dobře promíchejte. Můžete míchat vařečkou, ale mně se nejvíce osvědčuje ruka, kterou všechno (pěkně odspodu) prohňácám (v tom případě si dejte k ruce nůž na otření zapatlaných prstů).

Těsto

NEBO můžete přípravu ještě víc zjednodušit použitím kuchyňského robotu. Začněte máslem a postupně přidávejte všechny zbývající přísady, až vznikne těsto. Já sice robot mám, ale raději pracuji s ručním šlehačem.

V těstě jsou vločky, ořechy a rozinky, takže rozhodně nebude hladké, ale spíše drobivé. Nechte ho chvilku rozležet, zatímco se vám předehřívá trouba na 180 stupňů.

Syrové sušenky na plechu

Plech vymažte, nebo vyložte pečícím papírem (papír je lepší). Lžící nebo lžičkou (máčenou v hrnku studené vody) vykrajujte těsto a klaďte hromádky na plech 3 – 4 cm od sebe. Když plech zaplníte, navlhčenými prsty sušenky trochu zformujte – okraje zahlaďte a svrchu mírně zplacaťte. Ale dobré budou i neupravené kopečky.

Plech šoupněte do předehřáté trouby a pečte 13 – 15 minut (podle trouby), až sušenky chytnou barvu a na dotek jsou stále spíše poddajné. Takové sušenky po vychladnutí zůstanou mírně vláčné (a takové mají být).

Upečené sušenky

Pokud zapomenete, přepečete a vyndáte sušenky na dotek pevné, po vychladnutí budou také dobré, jen křupavější a drolivější. Ale třeba vám zrovna takové budou chutnat lépe! Při použití hnědého cukru jsou sušenky o něco tmavší, než jen s bílým cukrem. Hotové sušenky přendejte na drátěnou podložku k prochladnutí. Pak uložte do uzavřené nádoby, aby nevysychaly.

Tyhle sušenky se hodí na cesty – třeba dlouhou jízdu autem. Nejsou přeslazené a opravdu zasytí. Do ruksaku byste je ale museli dát nejprve do nějaké plechové krabičky, v sáčku by se rozdrobily.

DOBROU CHUŤ!

Ať vám chutnají

Foto: autorka

Marička Crossette Neviditelný pes