28.8.2016 | Svátek má Augustýn






MLSOTNÍK: Kefírové bochánky (bez hnětení)

28.11.2014

Víc než deset let si doma dělám kefír. Pila jsem ho buď samotný, nebo jsem si do něj rozkvrdlala marmeládu, když se mi zdál moc kyselý.

Přestože celou dobu kupuji stejné plnotučné mléko, v posledních asi dvou letech se muselo změnit jeho složení. Jako by ho začali více ředit vodou nebo syrovátkou. Tedy stejně jako snižují váhu nebo jinak šidí spoustu dalších výrobků. A doufají, že si toho spotřebitel hned nevšimne, protože cena zůstává skoro stejná.

Při pití syrového mléka změnu moc nepoznám. Ale z kefíru se začalo oddělovat viditelně více vody a začal být tak kyselý, že ani marmeláda nepomohla. Protože jsem se jeho výroby nechtěla vzdát, začala jsem ho vykapávat na tvaroh. Z řídkého kefíru tak vyteče přes plátýnko kyselá syrovátka a zůstane tvaroh, který je jen trochu více nakyslý, než původní kefír.

Tvaroh pak buď sním hned po vykapání, nebo ho uložím do lednice. Když ho nestačím sníst, upeču tvarožník a v receptu místo zakysané smetany použiji právě kefírový tvaroh. A začala jsem ho používat i do pečiva.

Ve svých receptech jsem našla jeden, který jsem si kdysi opsala z internetu. Byl na bochánky se zakysanou smetanou nebo jogurtem. Tak jsem použila kefírový tvaroh a bochánky nám tak chutnaly, že když mám přebytek tvarohu, udělám raději bochánky než tvarožník.

Pokud si doma děláte kefír, vykapejte si na bochánky tvaroh (z 3/4 litru mléka je tak akorát 10 dkg tvarohu). Měl by být poloměkký, ale občas ho zapomenu v plátýnku déle. Pak k němu do misky přidám asi 2 lžíce mléka. Místo kefírového tvarohu můžete použít kupovaný, nebo i řecký jogurt či hustou zakysanou smetanu. Pak ale možná budete potřebovat o něco více mouky, ale pamatujte na to, že těsto nesmí být moc pevné.

Z uvedeného množství je 6 spíše plochých bochánků, asi 10cm v průměru.

Budete potřebovat:

Kvásek

Kvásek

Kvásek:

  • 1 pol. lžíce suchého droždí
  • 1/2 pol. lžíce cukru
  • 1/2 hrnku teplé vody

Těsto:

  • Odměrku (hrnek) o obsahu 200 ml
  • 1/2 hrnku (100 g) kefírového tvarohu nebo podle vlastního výběru.
  • 2 – 2 1/4 hrnků hl.mouky (podle vodnatosti kefíru či jogurtu)

Postup práce:

V malé misce smíchejte droždí s cukrem, zalijte vlažnou vodou, promíchejte a nechte vzejít (nabobtnat) – asi 5 minut.

Měkké lepivé těsto

Měkké lepivé těsto

Odměřte si mouku a tvaroh. Těsta nebude moc, takže stačí středně velká miska. Do misky přelijte vzešlé droždí, rozmíchejte tvaroh a přidejte jeden hrnek mouky. Je lepší použít dřevěnou vařečku, jde to lépe než s kovovou zadělávačkou. Promíchejte tak, aby vzniklo poměrně hladké, řidší těsto (takové lívancové). Pak přisypte zbytek mouky a míchejte jen tak dlouho, až se mouka spojí s těstem.

Vznikne měkčí a hodně lepivé těsto. Pomažte si ruce olejem nebo moukou, co je vám příjemnější (já moučním). Vyndejte těsto z misky a spíše jemně než silně ho mačkáním vytvarujte do koule.

Misku umyjte, na dno kápněte trochu oleje, vložte těsto, v oleji obalte a misku přikryjte igelitem. Nechte těsto asi hodinu kynout, až bude 2x větší (podle teploty místnosti).

Vyklopit a rozdělit

Vyklopit a rozdělit

Vyklopte těsto na pomoučněné prkýnko nebo vál. Bez dalšího zpracování ho rozdělte na 6 dílů. Protože je těsto patlavé, nožem jde krájet špatně, takže já používám širokou plastickou špachtličku, kterou těsto „rozseknu“ na díly.

Každý díl zlehka uválejte do kuličky (jako když děláte ovocné knedlíky) a položte na plech asi 5 cm od sebe (právě proto, že těsto není tuhé, bochánky se při pečení trochu rozjedou). Aby neokoraly, potřete je olejem a dejte vykynout (asi 30 minut).

Předehřejte si troubu na trochu vyšší teplotu (190 °C), vykynuté bochánky ještě jednou potřete olejem a vložte do trouby. Pečte asi 20 – 25 minut. My máme raději tmavší povrch, takže peču 25 minut, možná o trochu déle (nakukuji do trouby pro správnou barvičku).

Upečené bochánky

Upečené bochánky

Bochánky mají mírně nakyslou chuť a snad proto, že je v nich kefír, vydrží dlouho vláčné a netvrdnou. Protože jsou poměrně ploché, dají se rozkrojené skvěle použít jako základ sendvičů.

PŘEJI DOBROU CHUŤ!

Foto: autorka

Úplnou obrazovou dokumentaci najdete ve fotogalerii po kliknutí na kteroukoli fotku anebo zde.

 

Marička Crossette Neviditelný pes


Diskuse


J. Polák
0:34
29.11.2014

H. Williamson
3:27
29.11.2014

Z. Lika
23:32
29.11.2014

H. Williamson
23:27
28.11.2014

M. Crossette
19:25
28.11.2014

H. Williamson
18:56
28.11.2014

M. Crossette
19:28
28.11.2014

A. Lex
17:47
28.11.2014

M. Crossette
18:41
28.11.2014

M. Crossette
15:18
28.11.2014

D. Ruščáková
16:49
28.11.2014

M. Crossette
17:42
28.11.2014

. Svobodová
17:39
28.11.2014

M. Crossette
18:54
28.11.2014

M. Crossette
18:57
28.11.2014

T. Zana
15:11
28.11.2014

D. Ruščáková
13:38
28.11.2014

M. Beda
10:03
28.11.2014

T. Zana
10:11
28.11.2014

. Svobodová
17:31
28.11.2014

Z. Inka
10:00
28.11.2014

T. Zana
10:00
28.11.2014

Z. Matylda
9:54
28.11.2014

A. Lex
9:53
28.11.2014

T. Zana
10:01
28.11.2014

Z. Inka
10:05
28.11.2014

Z. Gwendyvitmar
10:36
28.11.2014

Z. Yga
10:09
28.11.2014

A. Lex
17:51
28.11.2014

Z. Jajka
9:45
28.11.2014

Z. Matylda
9:49
28.11.2014

A. Lex
9:57
28.11.2014

T. Zana
10:09
28.11.2014

A. Bytová
10:41
28.11.2014

. Svobodová
17:26
28.11.2014

Z. Štětinka
8:46
28.11.2014

Z. Xerxová
6:09
28.11.2014

počet příspěvků: 37, poslední 29.11.2014 11:32