28.3.2024 | Svátek má Soňa


MLSOTNÍK: Uzená polévka – hrstková

25.9.2015

Vařit pro jednoho není zrovna to pravé, pokud si tedy zrovna neděláte tatarák ze svíčkové nebo steak z angus hovězího.

Ale po horkých dnech vám začne Mlsná šeptat, že už dlouho nebyla horká polévka, silná, dobrá, domácí, poctivá... a skučí vám v hlavě: Uvaaaaař!!!!

Brambory, cizrna, krupky, zelenina, houby, uzené česnek

A já si u polévek vždy vzpomenu na nádhernou pohádku Strach má velké oči a loupežníka Bujóna a babu Mági v hospůdce V Zátiší... kam postupně doputovali a snědli očarované polévky: silák Divobij, starostův syn Chytrolín a princezna Lesněnka... a že byl výběr: račí, želví, zabijačková, nudlová, bramboračka, houbová, bujooooon... no prostě takovou polívkovou hospůdku bych chtěla zažít...

Jsem polévková, proč se nepřiznat. Předem všechny upozorňuji, že polévku musím mít na talíři horkou, ne vlažnou... a studenou... pouze Gazpacho nebo bulharský Tarator. Takže jsem se Mlsnou nenechala dlouho pobízet. Vždyť měla pravdu.

A koupila jsem uzené křížové kosti s kousky masa a měla k polévce jen kousek...

Pitina pomáhala vařit

To potom stačí mít hrnec se studenou vodou, omyté křížové kosti i s masem, pár kuliček nového koření, pepře a hrstku sušených hub, dva bobkové listy a pomalu vše přivést k varu. Když se začne z hrnce linout vůně horkého uzeného, přidat vyprané krupky, po 5 minutách přihodit pokrájenou mrkev, celer a petržel a různou zeleninu do polívky, co ji najdu v mrazáku, brambory, cibuli (dávám předsmaženou Ikea) a pár stroužků česneku paličáku, jak všechno změkne, přidat předem uvařenou nebo ve slaném nálevu naloženou a omytou cizrnu (čočku, hrášek, fazole), dodat sušenou majoránku, sůl a nechat chvíli odstát...

Já potom vylovím ty kosti, maso odpadne samo do vývaru, takže se vyndávají prakticky holé. No a potom se tahle dobrota nalije do talířů nebo misek a chutná naprosto božsky...

Nevěříte? Zkuste si ji uvařit... i bez baby Mági :-D

Šárka

Tu pohádku si můžete prohlédnout tady.

sharka Neviditelný pes