19.3.2024 | Svátek má Josef


MLSOTNÍK: Silvestrovská baba a zelňačka

11.1.2019

Je to pokrm, který se tradičně připravoval na Slovensku u mé babičky. Byli jsme veliká rodina a vždy jsme se spolu rádi sešli u dobrého jídla a pití. Je to jídlo spojené se zimou, dlouhými večery, pečenou formou přípravy jídla a společným vařením, do kterého se může zapojit celá rodina. Muži jsou vítáni zejména na krouhání brambor. Jako že je jich potřeba spousta :-) Odměnou je pak štědrá dávka uzeného masa v hotovém jídle. Nejlépe je mít maso uzené přímo z komína. Čím kvalitnější máte suroviny, tím je výsledek lepší.

Jako nejzazší termín, kdy baba chutná, jsou Velikonoce. Je to trochu alchymie, obzvlášť pokud ji chystáte prvně, nebo speciálně na svátky jen několikrát do roka. Ale to určitě znáte, například s vánočkou. Příprava trvá s pečením dost dlouho, ale stojí to za to (čím je baba pak odleželejší, tím je lepší)!

Brambory nastrouháme

Suroviny

  • 3 kg brambor
  • 30 dkg rozpuštěného sádla
  • kolik sádla je v hrnečku, tolik vody
  • 4 vejce velikosti M
  • 3-4 lžíce polohrubé mouky
  • 0,7 kg uzeného masa (kýta, plecko, krkovička…)
  • Podle chuti sůl, mletý pepř, majoránka a asi 5 velkých stroužků česneku

Nakrájíme uzené

Postup přípravy

1. Očištěné brambory se nastrouhají obdobně jako na bramborák (ne na slzičky!). Do nastrouhaných, neokapaných brambor je třeba nalít „na pomalu“ rozpuštěné sádlo a promíchat, postupně pak přidat celá syrová vejce, mouku, vodu a dále osolit, dochutit pepřem a majoránkou a přidat lisovaný česnek – podle chuti.

Jak vidíte, se zimou úžasně česnek ladí, můžete se dokonce zbavit případného nachlazení.

Vymastíme pekáč, zde litinový

2. Vše důkladně a zlehka promícháme a dáme/vlijeme (ze začátku je dobré použít větší naběračku) do vymaštěného litinového pekáče.

Ten pekáč je kapitola sama pro sebe. My máme stařičký litinový pekáč, který slouží již desítky let. Je to naše tradice.

Uzené maso nakrájíme na střední kousky a zatlačíme do bramborové hmoty na pekáči, aby kousky uzeného byly zakryté. Uhladíme povrch.

Baba v troubě

3. Nezakrytý pekáč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 1 hodinu při teplotě 200 °C, potom stáhneme teplotu na cca 150 °C a pečeme ještě asi 2,5 hodiny.

Pečení je dobré pečlivě hlídat, budete odměněni vynikající křupavou kůrčičkou.

Po upečení je dobré nechat babu trochu odpočinout. Určitě na ni budete chodit během celého večera, i po večeři, a uvidíte, že je čím dál tím lepší. Jsem schopná jíst ji druhý den i na studeno.

Upečená silvestrovská baba

Podáváme se zelňačkou nebo jen se syrovým kysaným zelím.

Baba je i na druhý den dobrá jak za studena, tak se může i ohřát.

A rovnou přidám i recept na naši zelňačku:

Ingredience

  • 3 oloupané brambory, nakrájené na kostičky
  • 2 l vody
  • 1 lžíce kvalitního sádla nebo 3 lžíce oleje
  • 8 kuliček celý černý pepř
  • 4 kuličky nové koření
  • 1 ks cibule
  • 1 ks kvalitní klobásy, oloupané
  • 500 g kysaného zelí, nejlépe bez přidaných konzervantů
  • hrst sušených (aspoň na 1/2 hod. namočených a slitých) hříbků
  • podle chuti mletá sladká paprika, sůl, kmín
  • 2 – 3 bobkové listy
  • 1/2 lžíce hladké mouky

Postup přípravy

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme samostatně s kmínem. Samostatně uvaříme houby až do změknutí, přidáme překrájené zelí a s bobkovým listem, pepřem a novým kořením vaříme asi 30 minut. Nakonec přidáme uvařené brambory, jíšku a vše chvilku povaříme.

Jíška:

Na sádle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a osmahneme, nakonec přidáme mouku s paprikou a uděláme jíšku.

Dobrou chuť a krásné kulinářské zážitky! A mé poděkování slovenským kořenům, k nimž se stále častěji ráda vracím!

Silvestrovská baba a zelňačka.

Foto: autorka

Ivana Marta Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !