20.4.2018 | Svátek má Marcela


MLSOTNÍK: Květák pečený v celku

23.3.2018

Když jsem si psala s Likou ohledně článku psího, zmínila jsem se „mezi řečí“, že jsem viděla asi docela dobrej recept. Na dobrý, jednoduchý a rychlý jídlo.

ŽE JÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ SI NEDALA FACKŮŮŮ :-D Moje myšlenka byla, že předám inspiraci a dobrej nápad. Ne že to nakonec budu klohnit sama já! A fotit to ešče! A sepisovat to ešče! Ale to nee, Lika hned: „Tak, šup, šup – uvař si to sama!“ Nevděk světem vládne. Jojo, nevděk světem vládne :-D

A tak jsem šla a nakoupila:

  • jednoho květáka

a to ostatní, to už bylo doma:

  • plechovka rajčat
  • 4 stroužky z mnou vlastnoručně vypěstovanýho česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička uzené papriky – uzená nebyla, vystačíte s normální :-)
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • hladkolistá petržel
  • 2 lžíce mandlových lupínků
Suroviny potřebné na květák pečený v celku.

Suroviny potřebné na květák pečený v celku.

Květáka jsem, jak taky jinak, zbavila listí, omyla a odřízla část stonku, zbytek košťálu jsem dle receptu rozkrojila křížem.

Rajčata jsem smíchala se solí, paprikou, tymiánem, olejem a nasekaným česnekem a rozhňahňala vidličkou.

V procesu 1

V procesu 1

Do hrnce, který může do trouby a vejde se tam, jsem nejdřív dala podestýlku z pečícího papíru,

V procesu 2

V procesu 2

aby se panu květákovi dobře hajalo. (Ale moc nevím, proč tam má být??? V receptu o tomto kroku není ani zmínka, ale pak na fotkách vidíte květák trůnit v papíru, kterej se navíc ale rozmočí, takže vyndat mi to v něm teda nešlo.)

A poté jsem na podestýlku posadila samotný květák,

V procesu 3

V procesu 3

kterýžto jsem poté zalila rozhňahňanou omáčkou z rajčat v plechovce s ostatními ingrediencemi.

V procesu 4.

V procesu 4.

Uzavřela poklicí (kdo nemá poklici, šupne na to alobal) a dle receptu uložila do trouby vyhřáté na 180 °C. A tady se s receptem dosti výrazně rozcházíme. Páč recept tvrdí, že teda na 180° a na dobu 40-50 min., než se květák upeče téměř do měkka. Pak se má poklice odstranit a květák dopéct.

Po tomhle časovém úseku a teplotě byl ovšem můj pan květák stále tvrdohlavý. Takže jsem přitlačila a vosolila troubu na 200° a dopřála mu ještě tak cca 15 minutek. I ty byly málo, tak jsem přidala minutek ještě deset a poté mohla odklopit poklici, neb tvrdohlavec konečně vyměkl.

A pak už jsem mohla pokračovat v receptu dál. Je možný, že na vině byl můj litinový hrnec??? Ale čekala bych, že právě v něm se to upeče lépe a radostněji. No nic.

Rumíček vyděšeně sleduje celý proces.

Rumíček vyděšeně sleduje celý proces.

V době, kdy se teda květák pekl, jsem si na suché pánvi opražila mandličky a nasekala petrželku. A taky si uvařila brambory z farmy a na pánvičce po mandlích jsem opekla cibulku, brambory rozšťouchala a smíchala s cibuličkou.

Když květák došel v troubě do konečného stádia, vytáhla jsem ho vítězoslavně ven. Nainstalovala ho na talíř, posypala opraženými lupínky, petrželkou a přidružila k němu ty šťouchané brambory s cibulkou.

Hotovo. Květák pečený v celku.

Hotovo. Květák pečený v celku.

Mňááááááááááááááám! Výborný to bylo, výborný. Jen musím příště líp vychytat tu dobu pečení a stupně, abych se s tím tak dlouho necrcala. Nicméně to je jednoduchý jídlo na přípravu, který se v podstatě vaří samo a dává vám mezičas v pohodě připravit nějakou klidně i jednodušší přílohu, třeba jen obyč brambory, ale mně to přišlo škoda a dobře jsem udělala.

A ještě jsem si během vaření mohla zacvičit s pesanama, protože čas mi hlídala minutka. Takže doobrou chuť přeju.

Foto: Petra K.

Osobní stránky autorky: http://zrzavec.com.cz/

Petra K. Neviditelný pes


Diskuse


A. Lex
OT:
19:05
23.3.2018

M. Crossette
19:15
23.3.2018

Z. Maw
20:26
23.3.2018

E. Šusová
20:48
23.3.2018

Z. Lika
22:22
23.3.2018

M. Crossette
17:05
23.3.2018

M. Crossette
17:06
23.3.2018

Z. Iva
18:03
23.3.2018

M. Crossette
19:11
23.3.2018

Z. Iva
20:20
23.3.2018

Z. Lika
22:37
23.3.2018

M. Beda
10:52
24.3.2018

E. Šusová
20:46
23.3.2018

E. Šusová
15:11
23.3.2018

T. Zana
16:54
23.3.2018

Z. Lika
19:46
23.3.2018

E. Šusová
20:44
23.3.2018

Z. Lika
22:23
23.3.2018

E. Šusová
14:38
23.3.2018

Z. Jenny
13:09
23.3.2018

E. Šusová
14:33
23.3.2018

A. Bytová
12:10
23.3.2018

Z. Jenny
13:04
23.3.2018

A. Bytová
13:18
23.3.2018

Š. Matyášová
13:47
23.3.2018

E. Šusová
14:21
23.3.2018

Z. Lika
22:26
23.3.2018

Š. Matyášová
11:30
23.3.2018

Z. Lika
22:27
23.3.2018

A. Lex
11:27
23.3.2018

E. Šusová
14:22
23.3.2018

E. Šusová
14:24
23.3.2018

Z. Lika
15:40
23.3.2018

Z. Vave
9:02
23.3.2018

Š. Matyášová
10:11
23.3.2018

Z. Lika
10:38
23.3.2018

E. Šusová
14:45
23.3.2018

Z. Vave
11:08
23.3.2018

E. Šusová
14:26
23.3.2018

Z. Matylda
8:50
23.3.2018

Z. Lika
8:52
23.3.2018

Š. Matyášová
10:12
23.3.2018

Z. Lika
10:33
23.3.2018

E. Šusová
14:35
23.3.2018

Z. Inka
8:47
23.3.2018

E. Šusová
14:27
23.3.2018

Z. Lika
8:38
23.3.2018

Š. Matyášová
10:16
23.3.2018

Z. Lika
10:36
23.3.2018

A. Lex
11:31
23.3.2018

E. Šusová
14:32
23.3.2018

Z. Lika
22:33
23.3.2018

T. Zana
8:36
23.3.2018

E. Šusová
14:34
23.3.2018

Z. Iva
8:28
23.3.2018

Z. Lika
8:40
23.3.2018

E. Šusová
14:58
23.3.2018

Z. Maw
8:26
23.3.2018

V. Glover
7:46
23.3.2018

Z. Xerxová
7:04
23.3.2018

Š. Matyášová
6:28
23.3.2018

Š. Matyášová
6:31
23.3.2018

. Svobodová
1:00
23.3.2018

Z. Yga
7:51
23.3.2018

E. Šusová
14:36
23.3.2018

počet příspěvků: 67, poslední 24.3.2018 10:52









KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !