20.4.2024 | Svátek má Marcela


MLSOTNÍK: Kuřecí plátky se šalvějovou šťávou

3.11.2017

Dnes opět velmi jednoduchý a moc dobrý recept, který jsem před lety vyzkoušela díky kuchařce Čirině, která se inspirovala Francií :-) Často a ráda se k němu vracím.

Má velkou výhodu v tom, že se dá velmi dobře připravit i v jediné porci, aniž by to ubralo na chuti.

Vařila jsem tentokrát pro dva, takže rozpis je na dvě porce:

Suroviny

  • 2 porce kuřecího masa bez kostí (hodí se prsíčka)
  • Necelé deci dobrého bílého vína
  • ½ polévkové lžíce jemně nasekané čerstvé šalvěje, anebo půl malé lžičky sušené a nadrcené
  • Sůl, mletý pepř, hladká mouka, olej a kousek – tak 1 polévková lžíce – másla.
  • Pánev nebo rendlík na smažení s pokličkou.
  • Jako příloha jsou těstoviny, přednostně široké nudle (nejlépe s drsným povrchem, aby na nich omáčka držela), ale klidně i nějaká vřetena.

A jedem.

Kuře jemně naklepejte (pomačkejte klouby prstů), osolte, opepřete, obalte v hladké mouce.

Nejdřív osmahneme

Rychle osmahneme na oleji z obou stran, do růžova. Pak olej úplně slijeme (radši do odolného hrnku než rovnou do umělohmotného sifonu v dřezu :-) a maso na pánvi zalijeme vínem (pozor, prská, takže na okamžik přistínit poklicí), přisypeme šalvěj a přidáme máslo. Promíchneme a dusíme pod pokličkou.

Pokud máme maso rozklepané dotenka, stačí dusit 2 - 3 minuty (aby maso na řezu nezůstalo růžové). Já si nechala řízky dost tlusté, takže jsem je pomalu dusila 20 minut, přičemž jsem zhruba v půlce přilila ještě maličko vína (tak dvě lžíce) a maso na pánvi pošoupla, aby se nepřichytávalo.

A je to. Šťáva je na konci poměrně řídká, ale táhne se. A má naprosto úžasnou chuť. Polijeme jí těstoviny na talíři, které už čekají vedle masa.

Kuřecí na šalvěji a víně s těstovinami

Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !