27.3.2017 | Svátek má Dita






MLSOTNÍK: Kančí se šípkovou

17.3.2017

Šest kilo kančího

Šest kilo kančího

To si jednou povídáte s kamarádkou o vaření a dozvíte se, že nikdy nejedla kančí se šípkovou omáčkou. Vysvětlíte jí, že to nic není, že to jen složitě vypadá a netušíte, že si na sebe pletete bič. Protože ona vás vezme za slovo a od své sestry, filharmoničky, sežene 6 kilo kančího. Aby nesehnala, když sestřin manžel je myslivec. Donese od ní i úžasně vonící tymián a sušené vydlabané šípky.

A tak to všechno začne. Rozhlásí, že bude kančí se šípkovou, a najednou je zájemců skoro 20.

Zelenina, marmelády, koření

Zelenina, marmelády, koření

A Šárko, vař!

Nadiktovala jsem, co je potřeba nakoupit, a dostavila se na místo činu. Netušila jsem, že maso budu odblaňovat, čistit a krájet. A že k tomu vaření propůjčím i své nádobí. A místy budu těžce improvizovat. Ale stalo se.

Kamarádka očistila a nakrájela zeleninu. 3 kila cibule, velkou hlavu celeru, půl kila petržele, kilo mrkve, 6 citronů. Na lince jsem měla vyrovnaná koření, ale pro jistotu jsem si vzala i svoje, neočekávala jsem, že by se běžně v domácnosti, kde se zvěřina nevaří, vyskytoval jalovec atd...

Šípky naložené ve víně

Šípky naložené ve víně

Těch 6 kilo masa jsem po nakrájení zatáhla na 2 kilech vyškvařeného špeku a do výpeku dala dělat cibuli. Když byla opečená, vysypala jsem ji na maso a na zbylý omastek dala restovat ostatní zeleninu s nadrceným kořením (nové koření, pepř, jalovčinky, tymián, rozmarýn, bobkový list, šípky).

Po jejím vytažení jsem do výpeku nalila 2 litry červeného vína a vložila pokrájené citrony. Přidala jsem kostku másla a čtvrtlitr octu.

Polovina zatáhnutého masa

Polovina zatáhnutého masa

Všechno jsme navrstvily do velkého lavoru a zalily nálevem-mořidlem z vína, citronů, másla a octu, zatáhly fólií a daly odležet na balkon na 3 dny. Po tomto čtyřhodinovém výkonu jsem odešla domů, vůně se za mnou linula celou ulicí...

Za tři dny jsem vydala přesné instrukce, jak dát péct do trouby, kolik čeho z lavoru, na přesně nastavenou teplotu a na jak dlouho.

Byla jsem vyslyšena a po mém příchodu z práce jsem mohla jen maso přebrat, abych zeleninu s výpekem rozmixovala, doředila ještě jedním litrem červeného vína, šípkovým vývarem a dochutila kilem šípkové marmelády a konečně i malinko dosolila, protože sůl jsem celou dobu záměrně vynechávala.

Restovaná zelenina a maso v lavoru

Restovaná zelenina a maso v lavoru

Maso se speklo, takže porce tepelně zpracovaného masa byla na osobu 20 dkg. Omáčky bylo 6 litrů.

Reklamací jsem se nedočkala... Degustační porcičku omáčky jsem si dala, ale když to vaříte, ve finále na to nemáte ani chuť...

Škoda, že z těch fotek není nic cítit!

PS: A nebojte se to zkusit, pro 2-4 lidi je to pohodička :-D

Kančí se šípkovou: jedna porce

Kančí se šípkovou: jedna porce

Foto: autorka. Klikněte do obrázku v textu a podívejte se do fotogalerie, nebo přímo do alba na Rajčeti zde.

Sharka Neviditelný pes


Diskuse


Z. Jenny
20:29
17.3.2017

D. Ruščáková
17:11
17.3.2017

D. Ruščáková
20:30
17.3.2017

Z. Jenny
20:16
17.3.2017

M. Crossette
16:04
17.3.2017

T. Zana
18:15
17.3.2017

T. Zana
15:30
17.3.2017

Z. Vave
12:17
17.3.2017

Š. Matyášová
14:12
17.3.2017

Z. Vave
19:20
17.3.2017

A. Bytová
11:53
17.3.2017

Š. Matyášová
12:03
17.3.2017

Š. Matyášová
12:04
17.3.2017

A. Bytová
12:14
17.3.2017

T. Zana
15:32
17.3.2017

M. Beda
11:52
17.3.2017

M. Beda
11:53
17.3.2017

Z. Yga
12:06
17.3.2017

Š. Matyášová
12:11
17.3.2017

Š. Matyášová
12:06
17.3.2017

Š. Matyášová
12:05
17.3.2017

M. Beda
13:21
17.3.2017

K. Holubová
10:02
17.3.2017

Z. Inka
8:12
17.3.2017

M. Beda
11:50
17.3.2017

Š. Matyášová
12:12
17.3.2017

Z. Inka
12:17
17.3.2017

M. Beda
13:21
17.3.2017

Z. Inka
13:54
17.3.2017

Z. Matylda
7:45
17.3.2017

Š. Matyášová
12:23
17.3.2017

Z. Rpuťová
7:38
17.3.2017

Z. Lika
7:11
17.3.2017

Š. Matyášová
7:15
17.3.2017

Z. Lika
7:33
17.3.2017

Z. Jenny
20:21
17.3.2017

Z. Xerxová
6:10
17.3.2017

Z. Yga
6:03
17.3.2017

Š. Matyášová
6:10
17.3.2017

Z. Nelina
0:46
17.3.2017

počet příspěvků: 42, poslední 19.3.2017 07:15









KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !