26.5.2019 | Svátek má Filip


MLSOTNÍK: Čaj

5.4.2019

Nikdy není lepší čas. Na co? No přeci pu-erh!

Milí přátelé, v kratičkém textu bych vás ráda pozvala na úžasný čínský dar. Tento čaj Číňané označují jako červený. Jedná se o fermentovaný čaj, který má skutečně téměř okrovou barvu. Je zemitý, plný chuti vlahé země (někdy i sklepa :-)) a pozoruji na něm i neskutečně léčebné účinky.

Je jaro. Teploty ještě nic moc, a tak se může stát, že na vás přichází viróza či nachlazení. Možná i jen obyčejná jarní únava. Mám tu nejlepší zkušenost s tímto postupem: připravím si silný pu-erh. Úžasně prohřívá tělo, člověk se i trochu zapotí, čaj vyživí všechny smysly a v počátečním stádiu nemoci se skutečně může stát, že vás tak nakopne, že zapomenete marodit. :-) Je euforický. Působí na náladu velmi pozitivně. Není to klasický lék, má kouzlo a hloubku.

Prošla jsem celou řadu čajových seminářů, a tak si pořizuji i archivní čaje. Jsou pak jemnější a hlavně více-nálevové. Stačí obyčejná konvička, šálek a sítko. Nejdřív čaj opláchněte, aby se zbavil prachu, a pak zalijte nikoli vařící vodou. Pár minut stačí a máte první nálev. Slijte, vychutnejte. Čajové lístky zalévejte opakovaně a a s každou konvičkou zvyšujte teplotu vody až do bodu varu. Sami poznáte, kdy čaj ztrácí sílu a je vyčerpán. Většinou jsou pak cítit trpké třísloviny.

Pokud máte zájem o přípravu čaje v režimu kung-fu-ča (mistrovské přípravy čaje), neváhejte navštívit dobrou čajovnu, kde vám vše vysvětlí a nálevy vám na objednávku připraví. Můžete pak ocenit vývoj, jak se chuť čaje s nálevy mění, stoupá a klesá.

Pro domácí mistrovský proces to pak však chce trochu nákladnější čajové vybavení:

Příprava čaje
Příprava čaje

Jedná se o čajové moře (to je ten veliký tác, na kterém se čaj připravuje), kalíšky na pití čaje, sítko, slévátko, kam se jednotlivé nálevy z konvičky slejí a z něj se pak čaj podává do jednotlivých kalíšků, konvička ze speciální keramiky (išing) a drobné nářadí, které obsahuje především míchátko. Míchátko je důležité na rozmělnění hydratovaného čaje v konvičce (pokud není sypaný, ale například koláč - ten je totiž tuhý a trvá i několik nálevů, než se jednotlivé lístky uvolní).

Takové kousky jsou však na celý život. V Číně se celé rodiny živí tak, že používají konvičku ze speciální hlíny tak, aby měla čajovou patinu. Tu pak se ziskem prodají.

Ale nelekejte se, nejdůležitější je láska k čaji, a pak k jeho přípravě stačí jen opravdový základ, který doma určitě najdete. Pokud byste chtěli vědět cokoli bližšího či sdílet svoje čajové zážitky, jsem tu pro vás.

Foto: archiv autorky.

Ivana Marta Neviditelný pes


Diskuse


V. Glover
9:00
8.4.2019

Z. Vave
20:45
5.4.2019

T. Zana
18:28
5.4.2019

Z. Vave
20:29
5.4.2019

M. Crossette
17:27
5.4.2019

Z. Iva
13:05
5.4.2019

Z. Hanča
19:48
5.4.2019

Z. Iva
22:57
5.4.2019

Ž. Petrs01
8:29
5.4.2019

Z. Lika
11:37
5.4.2019

T. Zana
17:09
5.4.2019

Z. Yga
8:18
5.4.2019

Š. Matyášová
7:54
5.4.2019

Z. Matylda
7:40
5.4.2019

T. Zana
9:05
5.4.2019

Z. Yga
9:43
5.4.2019

T. Zana
17:10
5.4.2019

Z. Inka
7:12
5.4.2019

Z. Lika
7:11
5.4.2019

T. Zana
7:04
5.4.2019

Z. Xerxová
6:36
5.4.2019

počet příspěvků: 21, poslední 8.4.2019 09:00