Neviditelný pes

ÚVAHA: Politická kultivovanost

5.7.2019

Pevné základy mého klidu stojí na zaručených předpovědích expertů, kteří se ve velké většině případů mýlí. Nevím, kdo první vyjádřil tuto myšlenku, to není důležité. Důležité je, že platí a v Česku řekl bych obzvlášť, domnívám se.

Tak například francouzský politolog a historik s českými kořeny a jistě značným myšlenkovým přesahem profesor Jacques Rupnik vyjádřil v roce 2010 názor, že v Česku dojde k jakémusi poevropštění politiky, kde bude předností kultivovanost. Uvedl to tehdy v rozhovoru pro Studio Česko. Uvedl to před devíti lety a dále v té době pokračoval například pro Český rozhlas, že je pohoršen tím, jak v Česku politická scéna zhrubla.

Pan profesor ovšem prý cítí, že do Česka vane svěží vítr z Evropy. (Pořád jsme v roce 2010.) „V těch velkých politických stranách tak může brzy dojít ke změnám. Nelze vyloučit, že se v českém kontextu dostanou do popředí lidé, kterým nejde jen o moc, ale o velkou kultivovanost,“ konstatoval a pokračoval: „Když trochu odbočím - neznám jinou zemi v Evropě, kde lídr velké strany měsíc před volbami odstoupil z pozice předsedy. To je nonsens,“ podotkl, to se ve světě nestává. (Asi si všichni domyslíte, o koho šlo.) 

A dále pokračoval. Na druhou stranu k jeho nástupci Petru Nečasovi zmínil, že právě on je tím zosobněním „nového“ politika, a dále „Sobotka, Nečas - stává se tady něco podobného jako v Evropě. To ale není věcí generační, ale je to o jiných osobnostech, o jiných kvalitách,“ dodal k tomu. A dále se před těmi devíti lety vyjádřil, jak vnímá předvolební vření na české politické scéně: „Zajímavý posun tady nastal u mladých lidí, u mladých voličů. Právě ti se zúčastnili voleb nanečisto ve školách a je zajímavé, že u nich si sociální demokracie nenašla místo, že zcela propadla. Že tam ´bodovaly´ menší strany.“

To byl rok 2010 a nyní se přesuňme do současnosti. Jó, pane profesore, tady to vzalo jinej švunk, je to tady dost mazec a to od Vašich prognóz neuplynulo ani deset let. Velice by mě zajímalo, co přednáší profesor Rupnik o poměrech v ČR svým studentům nyní. Třeba o kultivovanosti v politice.....



zpět na článek