28.3.2024 | Svátek má Soňa


ROZHOVOR: Být Petříčkem, výrazně zaintervenuji

9.2.2019

Český řidič kamionu Jiří Sagan byl ve Francii odsouzen – dokonce mu oproti prvoinstančnímu soudu byl trest zpřísněn na dva roky. V jeho kamionu bylo nalezeno 15 Iráčanů, on tvrdí, že o nich nevěděl. Nejdříve se zeptám, jestli je více takových případů, že kamioňákům naskákají bez jejich vědomí před přístavem v Calais do vozu migranti?

V současné době se mi ozývají další kamioňáci. Jeden řidič, který vozí každý týden zboží do Velké Británie, mi říkal, že loni zaznamenal těchto případů sedm. Není to nic neobvyklého. Jsem ve spojení s dalšími spedičními společnostmi. Jedna z nich, z Hořovic, eviduje takových případů desítky, jiná, z Ledče nad Sázavou, mnohokrát platila pokuty.

Je to ve vlnách. Nejdříve těch lidí bylo málo, teď zase hodně. Je to spojeno s počasím, ale také změnou politického klimatu a přístupu k migrantům. Najednou se začnou objevovat na parkovištích, a přestože se kamioňáci snaží spát na takzvaných bezpečnostních parkovištích, kde si zaplatíte poplatek za přespání a sprchu, a ta měla by být hlídaná, i tam se bohužel stává, že jim pronikají do kamionů nelegální migranti.

Nicméně, jak píšete na Facebooku, nikdo jiný než Sagan za to odsouzen nebyl…

Neznám jiného Čecha, který byl takto odsouzen. Byly pouze pokuty, ať už pro tu společnost, či řidiče.

Vše, co u soudu bylo Saganovi dáváno za vinu, bylo vyvráceno, soud nadržuje migrantům, napsal jste tamtéž. Čím si tedy vysvětlujete rozhodnutí soudu?

Nevím. Ještě není k rozsudku vyhotoveno odůvodnění. Byl vynesen a zvýšen trest. Jakmile to odůvodnění bude, pak ho okomentuji. Ale všechny věci, které dával prvoinstanční soud panu Saganovi za vinu, jsou spolehlivě vyvráceny. Není tam ani tečka, která by ukázala, že byl pašerákem, že o tom věděl, že za to dostal peníze, že se snažil ty lidi poškodit. Přesto byl odsouzen. To mi přijde absolutně absurdní.

Vy se v případu silně angažujete, je i nějaká petice na podporu odsouzeného řidiče, byla demonstrace. Takže se k vám připojují i další lidé?

Ano. Jsem v komunikaci s řidiči i z dalších členských států Evropské unie, nejenom s Čechy, ale i s Rumuny, Slováky; kontaktovala mě i asociace řidičů z Francie. Všichni se o ten případ zajímají, protože nejen mně, ale i dalším přijde naprosto absurdní. Řidič Jiří Sagan nebyl nikdy trestán, v životě neměl žádný problém, žádné konflikty s policií. Přesto byl odsouzen k tomuto drakonickému trestu. Budu mít i schůzku s lidmi z Europolu, kteří mně dříve posílali nějaké informace ohledně albánské mafie. Měli bychom probírat celý ten systém. Víme, kdo, kdy a jak se do kamionů dostává. Víme, že je to v devětadevadesáti procentech bez přičinění řidiče. Migranti se tam snaží pronikat v noci, když řidiči spí. Jiří Sagan by musel být blázen, úplně by mu muselo hrábnout, kdyby tam byli s jeho vědomím. Ví, že přes přístav Calais neprojede v kamionu ani myš. Jsou tam speciální kamery na britské straně, které dokáží odhalit pěticentimetrový živý objekt. Ví to každý, kdo tam projíždí.

Předpokládám, že Jiří Sagan nebyl žádný nováček a tohle také věděl…

Pendloval tam třeba i šestkrát týdně. Zná to tam stejně jako všichni řidiči. To byl hlavní argument francouzských řidičů. Podle nich je to totální nesmysl, protože věděl, jak to funguje.

Prý jste se obrátil i na francouzského prezidenta Macrona, asi nějakou jeho reakci ještě nemáte?

Máme první reakci. Předal to na ministerstvo spravedlnosti a požádal nás ještě o další dokumenty. Takže jsme teď zaslali další podklady a dokumenty, které se celého případu týkají, a uvidíme. Myslím si, že v případě Jiřího Sagana došlo k justičnímu omylu. Je to potřeba prošetřit a podívat se na tyto věci v nějakém kontextu. Od samého počátku. Že Jiřímu Saganovi řekli, že je z Čečenska, že ho nepustí, přestože jiné řidiče z Nizozemska a ze Španělska propustili, a jeho drželi ve vazbě, je hodně nestandardní a hodně neobvyklé.

Snažíte se řidiči Saganovi pomáhat z pozice europoslance. Nicméně nechybí podobný přístup od našich orgánů? Aspoň rodiče si na to stěžují, ministerstvo zahraničí i spravedlnosti dle iDNES uvedlo, že do případu nemohou zasahovat. Nejsou naše úřady zbytečně pasivní?

Tady nejde o to zasahovat do případu, ale vysvětlovat tuto problematiku. Zveřejnil jsem ve svém blogu i video, které má sedmdesát tisíc zhlédnutí. Jeden řidič mi vyprávěl, že takovýto dáreček si přivezli z Belgie. Něco tam nakládali a ti lidé jim tam naskákali. Pak se v České republice divili, že nejsou ve Velké Británii. To jsou věci, které je třeba řešit systematicky, a řidiči kamionů s tím nemají nic společného. Měl by to řešit někdo jiný. Oni jsou oběti. Když jim migranti třeba vlezou do kamionu s potravinami, tak se pak celý náklad vyhodí. Jsou to škody za miliony, když veze zboží, které je hygienicky velmi citlivé. Potom jsou i trestáni. Tohle všechno by se mělo při tom rozhodování a posuzování případu zohledňovat. Navíc na tom zámku bylo vidět dle fotografií z policie, že se do toho Saganova kamionu musel někdo vloupat. Nedokážu si představit řidiče kamionu, který si poškodí vlastní zámek, aby si tam pustil migranty. To už samo o sobě je taková absurdita, že nedokážu odsouzení Jiří Sagana vůbec vysvětlit.

Měla ale vláda, ministr zahraničí Petříček či jeho předchůdci nebo premiér, udělat v případu více?

Jejich práci nemůžu posuzovat, mají vlastní svědomí. Kdybych byl v jejich pozici, tak to jednání samozřejmě zintenzivním. Když jsme jim zaslali veškeré důkazy, oni ani neměli na začátku některé rozsudky či protokoly od policie, pokud si je někdo soudný přečetl, muselo mu být jasné, že to, co je tam napsáno, je nesmysl. Kdybych tedy byl v jejich pozici, výrazně zaintervenuji ve prospěch tohoto řidiče. Je to český občan, držitel českého pasu. Má to ještě lidský rozměr, má partnerku Češku, která je vážně nemocná. Potvrzení, že jeho partnerka má rakovinu, jsme všude dokládali. I to, že za tu léčbu platila a platí. To jsou věci, které nemohu lidsky překousnout a přejít.

Děkuji za odpovědi i za pomoc tomu řidiči…

Rádo se stalo. Myslím, že takto mají pracovat všichni politici. Nemůžete mlčet k nespravedlnosti. Jinak se nespravedlnost stane právem.

Ptal se Oldřich Szaban, PL, 7.2.2019

Autor je europoslanec za KDU-ČSL, člen Rozpočtového výboru Evropského parlamentu