23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


PRAHA: Dovršuje primátor převrat?

20.8.2012

Média sice hovoří o "vzpouře proti primátorovi", ale dost možná jde ve skutečnosti o tahy Bohumila Svobody vůči posledním vlivným zastupitelům ODS z bémovsko-janouškovské éry.

Protože když Svoboda před časem usadil do čela Pražského dopravního podniku Vladimíra Liche, zřejmě mu šlo o zásadní nápravu poměrů v dlouhodobě tunelované firmě, a zároveň jistě tušil, že to může některé kolegy z rivalského tábora vlastní strany nebezpečně ohrozit.

Takže primátora prudká reakce představenstva Dopravního podniku, které Liche bleskem zbavilo všech funkcí, jakmile sdělil, že podal několik trestních oznámení, asi neměla příliš překvapit. A můžeme také předpokládat, že nyní už exředitel Lich primátora informoval aspoň rámcově o výsledcích zadaného auditu na některé podezřelé smlouvy i o tom, koho se to jmenovitě týká. A Svoboda musel i tušit, že se podezřelí klientisté budou bránit zuby nehty.

Jde jim také skutečně o hodně a určitě uvažují, zda by mohli dokonce primátora odvolat. Možná by k tomu našli dost hlasů, neboť k Lichově pádu přispělo i několik zastupitelů ODS, kteří stáli za Svobodou, když rozvracel ostudnou koalici s ČSSD. Jenomže vrátit tak řečeno "staré pořádky" na pražský magistrát asi přece jen nejde. Už proto, že minimálně Mladá fronta Dnes a možná i další média disponují značnou sumou zatím nezveřejněných telefonátů z Bémových časů, a nikdo netuší, co všechno se v nich ještě skrývá.

Ohrožení zastupitelé sice mohli sesadit Liche, nikoliv ale zastavit věci, které se daly do rychlého pohybu, když v pátek policisté z protikoprupčního oddělení vtrhli do Dopravního podniku. Jak řekl advokát Václav Láska, který byl auditem na určité smlouvy Lichem pověřen, představenstvo podniku může maximálně rozhodnout o tom, že se k trestnímu oznámení nepřipojí coby poškozená strana. Čímž se ale zase vystaví nebezpečí, že bude vyhlížet jako naprosto nemožný správce firmy, v níž se točí obrovské částky, a radním by nezbylo než představenstvo kompletně obměnit.

Pokud ovšem Svoboda vlastně nyní dokončuje převrat na magistrátu, ve kterém ho jak známo vloni otevřeně podpořil předseda ODS Petr Nečas, pak snad ví, co činí a má dost sil bitvu dovést do vítězného konce. Jaké je momentální rozložení hlasů v celém zastupitelstvu, jasné ovšem tak docela není a ukáže se to teprve v příštích dnech. Pokud by například část klubu TOP 09 čerstvě stála proti Svobodovi, ten ještě pořád může sestavit také zcela novou koalici s pomocí hloučku sociálních demokratů kolem Jiřího Dienstbiera, nenamočených v klientistické praxi.

Pro nyní panikařící skupinu jakýchsi "Bémových pohrobků" je jistě nedobrou zprávou, že policie začala neprodleně konat a že na kauzu dohlíží nová šéfová Vrchního pražského zastupitelství Lenka Bradáčová. Svoboda už jednou překvapil bývalé pražské spolustraníky, když se loni dokázal svižně spojit s opozičním klubem TOP 09. Tehdy se prokázal coby nečekaně schopný politik.

Necelý rok po té, je v cestě za očistou města určitě ještě o něco zkušenější a můžeme doufat, že ví, co dělá. A brát tedy vážně i to, když hovoří o dalším možném obratu a Lichovu návratu do vedení Dopravního podniku.

Ten momentálně vede opět Magdalena Češková, za níž odešli z firmy staří funkcionáři s nehorázně zlatými padáky. Že si právě ji vybrali Svobodovi odpůrci, svědčí o lecčems. Ale může to být docela dobře pouze jejich poslední pokus ovládat společnost, ze které evidentně – netřeba chodit daleko pro slova – kradli veřejné peníze.

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6