23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: Zásadní je redukce byrokracie

8.8.2017

Především za poslední čtyři roky vládnutí stávající koalice neskutečně narostlo množství zákonů a především podzákonných norem, které bez jakékoli politické dohody v poslanecké sněmovně svévolně a často zcela mimo rámec pozornosti médií a tedy i veřejnosti vytvářejí jednotlivá ministerstva. Výsledkem je stav, kdy v naší zemi platí v současné době zhruba dva miliony!!! zákonů, regulací a předpisů, často protichůdných, takže každý občan naší země jich vědomě či nevědomě denně několik poruší. Jednou ze základních aktuálních výzev naší doby je tak zásadní a plošná redukce byrokracie na všech úrovních.

Platí to samozřejmě všeobecně, ale o „level“ více se tento problém týká zemědělství, životního prostředí a potravinářství. Právě tyto oblasti tvoří v rámci EU polovinu veškeré legislativy, a v naší zemi možná ještě více, neboť jsme hlavně kvůli množícím se spasitelům a spasitelkám lidstva prakticky vždy „papežštější než papež“. Situace dospěla do stavu, kdy si našinec nemůže jen tak o vlastní vůli ani vykopat na své zahradě studnu, pokácet strom nebo vyrobit a někomu prodat marmeládu ze švestiček ze své zahrádky. Děti ve školách si nemohou koupit svačinu, protože většina běžných potravin nesplňuje parametry „pamlskové vyhlášky“, dešťovou vodou ze střech bychom neměli zalévat květiny, protože podle jedné z technických norem může obsahovat nadlimitní obsah těžkých kovů tím, jak voda teče po střeše. Příkladů jsou ne tisíce, ale miliony a samozřejmě zasahují do každodenního života lidí zejména na obcích, kde je navíc každému vidět „do talíře“ a nemůže se schovat v anonymitě města.

Slogan „za každý nový zákon je třeba zrušit dva jiné“ zazněl mimo jiné i na programové konferenci Realistů letos na jaře. Soudím, že by se na něj rozhodně nemělo v současné houšti programů, projektů, postojů a priorit zapomenout.

Autor je agrární analytik

Realiste.cz